Григорова: Мерките на властта няма да намалят натиска върху домакинствата

Чака ни тежка есен, предупреди икономистът от КТ "Подкрепа"
4 юни 2022 09:55, Петя Славова
33
Григорова: Мерките на властта няма да намалят натиска върху домакинствата
Снимка: БГНЕС

Тежка се очертава да е есента, особено с увеличаването на цените на електроенергията и парното. За това предупреди пред Нова тв икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Специалистът изрази мнението си, че мерките на властта няма да намалят натиска върху домакинствата.

Още по темата

"Пакетът от мерки, насочен към домакинствата, е 2 млрд. лв. ¾ от тях са за пенсии. Едва 500 млн. трябва да намалят натиска върху домакинските бюджети. Очевидно е, че това не може да се случи", категорична е тя.  

На този фон Григорова посочи, че има значителен риск от продоволствена криза. Тя припомни молбата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш към президента Владимир Путин Русия да отпусне зърнените запаси.

"Основният проблем, който се вижда, освен газа и горивата, са и торовете. Производителите в ЕС трябва да заплащат квоти, по примера на въглищната индустрия. Именно поради това голяма част от мощностите в България вече не произвеждат торове и разчитаме на внос", подчерта тя.

Григорова коментира прогноза на БАН за 50% увеличение на цените на плодовете и зеленчуците през есента. "Много по-нагоре могат да стигнат цените. Не знам дали ще се сбъдне прогнозата на БАН, но има сериозен риск от увеличение. През лятото ще има запазване", коментира икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Ади преди 1 година
До ЯницаКойто успее да преживее, моля нека пише. Не съм оптимист.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Натискът върху домакинствата... След 1989 година тенденцията е този натиск даде увеличава. Така с мизерия бизнесът държи в подчинение работещите, за да нямат време и да мислят за нещо друго освен какво ще ядат днес
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 - Не, не съм гласувал и в протестите нещо ме смущаваше и не ми харесваха. На избори не ходих, щото за пръв път отидох за "гъби", не буквално, ковид карах и не можех да помръдна. За съжаление, гласувал, не гласувал, забърканата каша всички я сърбаме и според мен всички имат право да недоволстват, и гласували, и негласували. В крайна сметка данъците и осигуровките си вървят, не съм ги прибрал вкъщи, като не съм гласувал.
25
0
 
9
 
! Отговори
Отговор до 5 преди 1 година
До Тези 15000 души:"Икономически Република България няма средна класа." НЯМА, ДА! Не еспериментирам с процентите, но масата от хората са бедни и едвам сврзват двата края, а тези *** вдигат цените на всичко и ни баламосват с управленски програми. Ела, плати ми сметката в Лидл, напр.-не в някакъв луксозен магазин, от който неуважаеми вие пазарувате. Тогава направете потребителската кошница,но не забрававяйте и днъците-от тях вие ядете и крадете. Справедливост ли да чакам-на небето!
24
1
 
9
 
! Отговори
Яница преди 1 година
Трият на пораэия коментарите!!! Каквото и да напишеш не отговаря на лиценэа им!!! Апропо, спомняте ли си виденовата эима, преживяхме я!!! Въпросът е канадската эима как ще я преживеем!!!???
23
0
 
6
 
! Отговори
Отговор до Важнто е преди 1 година
До Важното е че"Премиерът спря Огромни Парични Потоци към Русия и Икономиката им Замина!! ПП и Кирил Петков и 2050 още ще Управляват." Икономика на Русия е заминала по-малко отколко ние си заминаваме-мрем, заради експериментите на тоз бемайник Петков-Премиер. За 2050, я камилата, камиларя... Как една малка Б-я ще срине такава икономика? Авторите на статията... Ммм?? Ами носете си го на рамо с все булката и дипломите му. Той се ***, а вие лижете ли лижете...
22
3
 
0
 
! Отговори
Дебелоглав байГаньо! преди 1 година
Дебелоглавите диваци на балканите са само и единствено за Военен режим!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петьо!*** продажна!Недей да триеш коментарите на хората само защото противоречат на твоята пумия.
20
0
 
4
 
! Отговори
За това ли скачахте преди 1 година
до 09Прав/а сте, ние не искахме това, което имаме сега-безработица, глад, мизерия и шуробаджанашки институции. Не ги получихме-факт. Ама какво ни даде Герб, та да жаля за тях - опростачване, шуробаджинащина и пак глад и мизерия. Ние ще си идем от този сввят, ама и ние деца имаме-какво да теглят кредити, за да плащат за пълните джобове на политици или да хващат термнал 2? Вие, почитаема/и кажете за какво скачате. Може пък идея някаква да ни дадете-хайде. Какви са вариантите, според Вас?
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера гледам в магазина българско сирене, най-обикновено, даже не и пакетирано - 27 лв.! Купих си на промоция сирене от 9лв.и некакви стотинки,почти 10 лв. Та питам как ще я караме?! Как ще я караме със сирене от 27лв. и кашкавал от 30лв.
18
0
 
15
 
! Отговори
Спешно преди 1 година
Да се легализира доброволната евтаназия в България, за да могат хората да не се мъчат в тази държава. Другото е масово ползване на огнестрелно оръжие като в САЩ хората да почнат да си решават сами бързо проблемите.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4"... ама сметките ми в Лидл за редовните неща, които се купуват, от 30-35 лева вече се въртят около 70-75." - ТИ конкретно, гласува ли да си роб на Брюксел? Ако да - не реви!
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
95% гласуваха да са роби на Брюксел! Нека да живеят като роби!
15
0
 
7
 
! Отговори
Тези 15000 души преди 1 година
В образователните сфери изкуства и спорт, природни науки с тези преподавателски норми , залагащи дискриминация и унижение на хора от важни сфери на човешкото знание са изгубената средна класа на Република България и те ще бъдат обещетени за робския труд , който са положили през последните 14 години, ако ще явна гражданска война да стане, която да доведе до Велико Народно Събрание! Икономически Република България няма средна класа.
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това все още не ми става ясно! Уж купуваме по-евтина газ, но пък цените на топлото ще скочат. Основен износител на електроенергия сме в региона със свръх производство, но и тока ще увеличават! Нещо или някой много лъже или намазва дебелота филия на гърба на народа.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За този богат народ нищо не е проблем. И 50 -100 % да поскъпне ще си плащаме.Все пак нали сме един от най-големите износители на електроенергия в ЕС, както и на леко мотострелково оръжие и боеприпаси в света. Богата нация сме. Няма как да ни събори някакво увеличение на газта, пък и си заслужава да плащаме повече за същата руска газ понеже е обогатена с микс от задокеански молекули на свободата и гръцка демокрация
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нас високите цени на горивата не могат да ни бутнат. Ние сме богата държава с висок стандарт. Ще плащаме, ама няма да се дадем на тея гадове
11
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Е ние ще бъдем янати по добре от глад и студ да пукнем от колкото да купуваме с рубли,по добре газ с 50%по скъп да ползваме от колкото да купуваме с рубли това е девизът на новите чорбаджии но на тях не им пука с техните заплати газ и от луната ще ползват и няма да усетят
10
0
 
11
 
! Отговори
истина преди 1 година
Григорова, и пенсионерите са домакинства, при които се отглеждат децата.
9
4
 
20
 
! Отговори
За това ли скачахте преди 1 година
Това ли ви е промяната протестъри ? Миналата година цяло лято спахте на Орлов мост и опикахте на хората входовете. Сега по добре ли живеете от преди година ? Какво всъщност свършихте от както ГЕРБ не са на власт ? Освен че съсипахте и това което работеше. Това е новият морал. Нали ? Умните, красивите, некрадливите, некорумпираните, А отборът...А всъщност единия Пелтек с крива уста, другия Изцъклен гей, трети некъпан Пинокио и един сакат ***....Вие сами си ги избрахте !