С инфлацията, търговци ни удрят в количеството за сметка на качеството

С 200 лв. на месец се е увеличил необходимия месечен доход
5 авг 2022 09:28, Петя Славова
41
С инфлацията, търговци ни удрят в количеството за сметка на качеството
Снимка: БГНЕС

Цените на стоки и услуги в страната растат непрекъснато. Доклад на КНСБ показва, че с 200 лева на месец се е увеличил необходимият месечен доход за издръжка на живот в последните 6 месеца спрямо миналата година. Знаем, че причина за това е инфлацията, която наблюдаваме по цял свят, но напоследък у нас се използва и терминът шрингфлация.

"Това е опит на търговците да прикрият качването на цените. Знаем, че ако отидем пред щанда в магазина и нещо, което купуваме редовно струва 1 лв, ако търговецът повиши цената - ние веднага ще забележим, защото купуваме това всеки ден, обаче ако той намали количеството, запазвайки цената от 1 лв., най-вероятно 80% от хората няма да забележат. Това го видяхме преди много години. Спомням си, че една кофичка кисело мляко винаги беше 500 гр., в даден момент се появиха 450 гр., 400 гр.. Правим компромис с качеството, но това е от години", каза Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" в студиото на "България сутрин".

Според него всичко зависи от опаковките, защото те са трудни за промяна.

Още по темата

"Ако вие продавате вино и в цял свят установената практика е да бъдат от 700 мл., и ако отидете в стъкларския склад и си поръчате от 600 мл., най-вероятно ще ви поискат голяма цена за тези бутилки. Така че там не виждаме никаква промяна. Но ако продавате нещо в пакетче - тогава става много лесно", поясни Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И призна, че недоволството на потребителите е главно заради поскъпването на храните там, където няма шрингфлация.

"Тази инфлация е донесена, ние с нищо не сме я предизвикали. Но е хубаво, че започнаха да се прилагат мерки за ограничаване на инфлацията. Зависи и от развитието на войната, защото знаем, че заради нея горивата поскъпнаха, това се пренася по веригата. За нас е важно да има наваксване на доходите, особено за социалните групи", подчерта Николов.

Попитан от какво най-често пести българинът заради високите цени, той отговори: "От енергия. Сега е топло и този въпрос не е на дневен ред, но много бързо ще дойде зимата. И другият голям резерв е точно при храните. Има изследвания, които показват, че ние изхвърляме 1/3 от храната."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
12
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
И защо да фалира Лидл? Защото честно и почтено плаща всеки данък и осигуровка ли? Защото на склададжия функционално неграмотен дава близо 3к заплата ли? Защото в маркетинга, рекламата и ИТ отделите им заплатите минават 15к на някои хора ли? Айде нЕма нужда. По-добре малките търговци ***, които не плащат и стотинка данък и осигуряват продавачката на минимална, ама на ръка взима 2к. Само за справка- revenue-то на Лилд за България надхвърля с 280% очакваното. Мерси.
10
2
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Експериментирах. При цена за 100грама трябва да режат и по 100 грама, нали? Сирене не обичам. Следващия път ще поискам 100 грама пушени ребра- цената им е за 100грама.
9
5
 
5
 
! Отговори
100 грама сирнье преди 1 година
Не бъди такъв ганеец.. 100 грама сирене вика... сиромах човек - жив дявол!
8
2
 
9
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Точно вчера поисках 100 грама сирене точно по тая причина - обявена цена за 100 грама. Отряза ми 230. Не можела да нацели 100 гр. Не ми се разправяше.
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние докато си броим стотинките, те ще започнат да фалират един по един. Верижна реакция, ниска покупателна способност на населението. Дано Лидъл и Кауфланд бъдат първи.
6
3
 
14
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Уф, като започнете как щяло да ви писне... Извинявайте, ама 70% от работещите сте тотални роби, несмеещи нищо да си поискат като увеличение и да се борят за достойни условия на труд. Всяка уважаваща себе си компания ежегодно индексира заплатите, дори да си стоиш на една и съща позиция. А да не говорим в днешните условия, че индексацията ни беше тройна тази година.
5
3
 
19
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Има едни белени фъстъци на Детелина с морска сол, които харесвам.Цената в Кауфланд беше 1,99лв за 200гр..Седмица по-късно цената отново беше така, но опаковките вече бяха по 160гр.Внимавайте в грамажа, когато пазарувате!
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитрият ход на спекулантите е да обявяват цена за 100 грама. Да очакваме ли в близко бъдеще етикети с обявена цена за 10 грама от продукта?
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувам само най-необходимото .Може да е наивно от моя страна , но това е моя начин да бойкотирам спекулативните цени и практики
2
3
 
11
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
И като ти писне, какво ще направиш? Нищо, както цял живот.
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Месечният с 200, дневният - с 50 лв..Ама скоро май ще ни писне!