Афганистанци контролирали БГ канал с мигранти от Турция

Бежанците използват медикаменти, за да издържат прехода
28 авг 2022 18:44, Петя Славова
37
Афганистанци контролирали БГ канал с мигранти от Турция
Снимка: БГНЕС

След трагедията в Бургас, при която загинаха двама полицаи при преследване на автобус с мигранти, страната ни предприема допълнителни мерки за подсилването на границата с Турция. Допълнителни сили на полицията и армията трябва да пресекат пътя на мигрантите и каналджиите в района.

Още по темата

Подсилването на пограничните райони с повече военни и полицаи вече е видимо от последните няколко дни. Предизвикателствата обаче са големи, предава БНТ.

Границата преминава през гориста пресечена местност, осеяна с дерета. Това изисква добра подготовка, добра техника и доста човешки ресурс. Голяма част от мигрантите, които пресичат границата са млади мъже, които взимат медикаменти, за да могат да издържат на темпото и на умората, за да пресекат границата.

През последния месец броят на мигрантите, които преодоляват оградата с Турция в района на Малко Търново рязко се покачва. Някои дори правят записи с мобилни телефони, които разпространяват в телеграм групи.

Мигрантите използват стълби, след това прикритието на гъстата гора, където правят почивка. На кадри се вижда, че групите се състоят основно от млади мъже.

Една от първите спирки по пътя към вътрешността на страната е село Бръшлян на около пет километра от границата.

"Режат понякога и самата ограда и се мушкат. Те са на тълпи. Онзи ден мина един. Викам му: къде, бе? Той ми маха. Минават през центъра на селото и ги хващат по пътя", обяснява пред БНТ Костадин Георгиев.

"Един ден дойдоха тук на площада. Сирийци, казаха, че пет дни не са яли. Дадох им хляб. Съжалих ги", разказва местна жителка.

Пред една от къщите тази сутрин хората отново намират изоставени лични вещи. Местните редовно ги виждат и звънят на Гранична полиция.

Основният канал е под контрола на афганистанци като в него участват сирийци и пакистанци. Според източници, близки до разследвания за трафик, афганистанците са обучени от каналджиите и познават добре местността. Обикновено групите включват не повече от 20 човека. Отпред и отзад са водачите, които ако не бъдат задържани, се връщат обратно. Други действат сами като свалят предварително карти на мобилните си телефони - това са основно групи от Алжир, Тунис и Мароко.

Хората разказват, че едното нещо, по което се ориентират са стълбовете с високо напрежение. " Пътят е изчистен. Стигат до един ето такъв път. Те имат мобилни телефони. Джипиесът работи навсякъде", разказва още Злати Божилов.

Някои от мъжете носят в себе си ножове. За да издържат на преходите използват коктейл от енергийни напитки и стимулиращи медикаменти за белия дроб. Други пък минават границата под въздействието на дрога като втриват във венците си нискокачествения наркотик "наслар", който е отпадъчен продукт от производството на хероина.

Според него, каналджиите не ги чакат около селото, защото местните са предпазливи. "Те са обучавани от малки да залавят диверсанти. Обажда се веднага на Гранична полиция. По-скоро ги чакат по-главния път за Малко Търново", обяснява още той.

За курсовете до вътрешността на страната трафикантите наемат различни шофьори като най-често това са хора, притиснати от заеми и без доходи. Сумите са различни като някои се съгласяват дори за пълен резервоар с гориво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 1 година
За какво да ги съжалявам, че имат мобилни телефони, които струват колкото годишната пенсия на майка ми ли? Незаконно нахлули престъпници! Що не минат през КПП-то? Щото са радикални ислямисти, вън!
23
1
 
3
 
! Отговори
хляб с отрова преди 1 година
Дадох им хляб. Съжалих ги..
22
0
 
7
 
! Отговори
А българия спинка преди 1 година
Уродливи създания въртят бизнес, а нашите се правят, че не виждат и гушкат ли гушкат!Тъпението ми се изчерпва и скоро ще има.........Да се върне смъртното наказание затвор ако има не ги плаши!
21
0
 
5
 
! Отговори
Като изкопи овчия преди 1 година
Кафеномурджав доган ец от храстите се изпраща гратис при муха мед.
20
0
 
4
 
! Отговори
Цялата територия преди 1 година
На РБЪЛГАРИЯ е започнала операция за изсчистване на синьо-*** тъмно кафени потурнаци.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е двойната игра на турция. Пред теб говори едно, а зад гърба ти, точи нож. Който не им е сърбал попарата няма как да му се обясни, че с турция трябва да се говори с гьоса в ръката. Колкото по-голяма, толкова по-добре.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** прииждат от босфора, окуражавани от чобаните. Мини на всеки метър по южната ни граница, иначе няма спасение от тях.
17
0
 
8
 
! Отговори
Нашествието преди 1 година
Ще спре когато на летния сарай се сложи контрол на кея за внос и износ по турския туризъм през мрежата на бочко.
16
1
 
8
 
! Отговори
От ДПС се преди 1 година
Правят на ощипани моми.
15
0
 
11
 
! Отговори
Страшния съд преди 1 година
Защо ли не ходят в Северна Корея? 🤔
14
1
 
14
 
! Отговори
SS преди 1 година
ТРЯБВАТ НЕЗАБАВНИ СПЕШНИ МЕРКИ ПО ОХРАНА НА БЪЛГАРО-ТУРСКАТА ГРАНИЦА ! И НОВА ОГРАДА !
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шкембе войвода се хвалеше,че през великата телена ограда и пиле не може да прехвръкне. То сега се оказва,че с една подпряна летва се изкачват и прескачат. Поредната излагация на поредния политик
12
6
 
10
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
До 14 - Това без съучастието на Резидента Радев и неговото правителство от московски агенти не става
11
7
 
10
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 1 година
Афганистанци друг път. Най големите бандити в света са българите. А най изявените от тях тези с фуражки. Даже в Афганистан има ред и сигурност по големи от тези в Булгаристана.
10
5
 
7
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
Откакто Москва организира преврат и свали Бойко Борисов от власт някак си "изведнъж" се отпушиха тия "канали"
9
1
 
15
 
! Отговори
мак преди 1 година
Обявете Афганистан и подобни държави за неприятелски и спрете всякакъв прием, да не говорим за даване на статути всякакви. Иначе и България ще я наводнят, защото скоро Западът ще им тръшне вратите.
8
2
 
26
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
За оградата Питайте Борисов защото той даде Бюджетните Милиони на Държавата на Валери Симеонов да я Прави-после Дъждовете му били виновни-така каза,но Дъждовете защо не Събарят Гръцката Ограда можете да я видите в Гугъл каква е.Така че Симеонов питайте колко милиона спести от Оградката.
7
0
 
31
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
"Подсилването" на границата с полицаи и военни, за което пишете в статията е толкова видно, че днес отново в четвъртия по големина град в България - Бургас отново беше допуснат ТИР с 80 мигранти. И ако шофьора не беше спрял пак ли щеше да има гонки и жертви? Ръководството на МВР е просто некомпетентно. МВР - спрете да се гоните по улиците на Бургас с камиони и автобуси! Застрашавате живота на българските граждани. Улиците на града не са за война!
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асен Василев излъга за пореден път. Този път това беше направено относно газовата връзка с Гърция. Той каза, че тя щяла да ни даде много добър икономически потенциал спрямо Европа защото през него сме можели да я захранванваме. В този момент самият капацитет НЕ позволява задоволяването на вътрешните нужди още по-малко да захранваме някого.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашата полиция ни пази. 35 000 полицая и още толкова армия.