80% от българите недоволни от заплатата си и условията на труд

Те се чувстват и силно стресирани от работното си място
2 сеп 2022 08:56, Петя Славова
223
80% от българите недоволни от заплатата си и условията на труд
Снимка: БГНЕС

Заплащането, което получават работещите българи е неудовлетворяващо за 80% от тях. Също така хората смятат, че са подложени на силен стрес, показват данните от проучване за удовлетвореността на служителите, проведено в различни сектори от водеща платформа за кариерно и личностно развитие.

Още по темата

Българите масово изпитват неудовлетвореност от условията на труд, от ниските доходи и високия стрес на работното място. Искат 20% увеличение на заплатите и по-малко напрежение в работата.

Дори и в най-високоплатения сектор на IT-специалистите се наблюдават 65%, които смятат заплащането си за несправедливо и ниско, предаде БНР.

Най-недоволни са заетите в сектор "Бизнес и публична администрация", където близо 90 на сто посочват, че заплащането, което получават, не е справедливо.

70% от анкетираните биха сменили работата си за между 1/5 и наполовина по-висока заплата, а гъвкавото работно време и регулярните бонуси са най-предпочитаните придобивки на работното място.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 121 - Защото нямаш мениджъри с по 4000 лева запалтаа, на 19-20 години и това вбесява много хора, макар реалността да е, че много малко програмисти са с такива заплати от рано.
110
0
 
4
 
! Отговори
До 123 преди 1 година
За да направиш 10 милиона трябва да ти остават чисто по 1 милион за 10 години. Малко хора могат да го постигнат.
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 117 - Аз ти казвам, какво искат и какво им трябва, за да го постигнат.
108
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 116 - Кое му е обидното? Защо си мислиш, че заслужаваш нещо повече или имаш право на претенция, над печалбата?
107
2
 
10
 
! Отговори
Едно не мога да преди 1 година
разбера... винаги се стига до ИТ-тата, а дори не са най-високо платени! Що касае интелект, хората в ИТ бизнеса наистина учат през цялото време. Това им дава усещането за напредничави индивиди, които дърпат страната. Със сигурност и в другите сфери има подобни настроения. Що касае заплащането наистина високите заплати са по върховете на компаниите :) В България имаме над 11 000 мениджъри със заплати над 7 800 лв. нето на месец :) Данните са налични в сайта на НСИ и са достъпни за всички.
106
2
 
4
 
! Отговори
До 117 преди 1 година
10 милиона няма как да направя, ама мисля за 5 години да стана милионер.Всеки е толкова голям ,колкото са големи мечтите му.
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 109 - Да, само че преди нямаше такова изиксване за програмисти. Нямаш толкова много стари, не защото са се скрили някъде, а защото не съществуват толкова много. 55 годишни? Както значи това? Завършил 89-а година? Колко програмиста прознаваше ти, през 90-те? Чак след 2006-7-***, започна големия наплив.
104
2
 
3
 
! Отговори
До 114 преди 1 година
Ще започна да работя за себе си,пък ако не потръгне винаги мога да се хвана на заплата. Кое му е страшното?
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 114 - Те повечето искат, да направят 10-20 милион, да ги инвестират някъде и да им "капят".
102
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отностно ИТ сектора. Да, като знаеш, че те продават на клиент за 30к евро месечно, а ти взимаш около 15к лв. е малко обидно. Затова имаме опцията да работим като фрийлансъри или Б2Б. Във всеки сектор с квалифицирана работна ръка всеки може да си иде на момента за по-високо заплащане. Но парите не са всичко. Относно останалите 80% аутсайдери, които са функционално неграмотни- по цял свят да се намират няма да успеят с нищо. Ще си карат баничарките и ще си берат малините от оранжериите.
101
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 102 - Аз съм програмист и подкрепям твърдението, че поввчето хора с тази професия, сме леко забили. Смеят се на икономистите, които са ни шефове най-често, че били прости връзкари, ама ако ги помоля, да назоват известни философи, имащи значение за компютрните науки, ще забият. Ама не им трябвало ... изкарвали парички. 90% от работата им е "фабриканстска" и отношението им към живота е, като на фабрикант от соц-а.
100
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това "да работиш за себе си" не е за всеки. Много хора си мечтаят да работят за себе си но всъщност нямат представа за какво става въпрос. В повечето случаи е дори по гадно отколкото да си на заплата. По добре си стоите на заплата и не се хвърляйте в дълбокото. Много като вас вече плакаха!
99
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай бугар иска бонуси, голяма заплата и гъвкаво работно време - демек да му плащат без да бачка. Тука неще да работи защото има жилище и изаранякои лев от далавера. Замине на запад и му пpъснат дупapата от работа, защото трябва да си плати наема. Дойде тука и започне да обяснява как било там неработел а му плащали - нещо като пушачите прецакали се ама искат и други да прекарат, айде пални една супер е...... Процеса е на обратно първо трябва да се бачка яко и после идват парите.......
98
3
 
13
 
! Отговори
Провинция преди 1 година
В малък град,където има две големи фирми работят около 4000 човека,заплатите са между 870-950лв,ако искаш.Няма как,всички със семейства и деца да се преселят в София.Някои казват,разходите са по малки,ами,не,ток,вода,отопление,телефони,лекарства,цените в магазините са същите като в София.По високи са заплатите на учителите,полицаите,чиновниците.
97
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените в магазините, цените на жилищата - същите, че и по-скъпи на запад. На запад ще имаш и по-голяма заплата и по-добро здравеопазване и образование и всичко. Някой да обясни тази луда спекула
96
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посмъртно не бих работил за български измислен работодател
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 101 До програмиста Колко от служителите във фирмата, в която работиш са над 45 години?А колко над 55 години?Щото е ясно, че за 25 -30 годишните програмисти има добре заплатени работни места.Ама като остареят какво следва? __________ Скъпи програмисти, уважавайте възрастта, това е вашето бъдеше! Съвет от стар програмист!
94
1
 
7
 
! Отговори
До 107 преди 1 година
Заплатени са в администрацията на куков ден .Просто в бюджетният сектор няма как да се укриват доходи и излиза ,че са по-добре платени от частният ,ама не са.Аз имам познати полицаи и на нито един децата му не станаха полицаи. Ако беше толкова хубаво нали щяха и те да бъдат като бащите си.
93
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо делите хората на бачкатори и интелигенция?!За това ще напускат страната ,защото така наречените бачкатори са ценени в западна европа толкова колкото член на семейството.Знаете ли също ,че с подобни реплики изобщо не блестите като част от интелигенцията?!Всяка професия е от изключителна важност за западняците,което значи че на първо място се уважава нуждата от хора с професия и се прави всичко за да се чустват добре.За това не сравнявайте чистач у нас и чистач в Германия!
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите масово изпитват неудовлетвореност от условията на труд, от ниските доходи и високия стрес на работното място. Искат 20% увеличение на заплатите и по-малко напреже-ние в работата. ________ Току що се върнах от България и считам, че администрацията в НРБ е свръхзаплатена! Използувам старо съкраще-ние, защото според мен нищо не се е променило. А иначе за всички останали труженици, доходи-те се отвоюват (пазарна икономика) и не се дават от държавата! Дерзайте! Дано на 2.10. имате дързостт