Валентин Николов: Трудно Азербайджан ще увеличи доставките

Това трудно ще стане близката година
3 окт 2022 17:37, Росен Стойчев
11

"Много трудно ще дойде и не само - Азербайджан няма излишни количества. Той трябва да освободи или да вземе руски газ, за да работят неговите химически заводи в северната страна на Азербайджан, за да може страната да освободи отделни количества. Не случайно се говореше, ние да изнасяме ток за Азербайджан. Има такива сделки- ние изнасяме за Турция, а Турция чрез Грузия за Азербайджан. Има варианти.
Още по темата
Т.е. не директно ние да изнасяме, но общо взето доста сложни сделки са това". Това каза за Bulgaria ON AIR Валентин Николов, бивш шеф на БЕХ.

Николов бе категоричен, че "не очаквам в близката година да има увеличени количества от Азербайджан насам от този LNG - терминал или от други терминали откъм Турция".

"Когато започна строежът на Интерконектора през 2019г. - тогава беше даден стартът. Правото на строеж беше дадено 2018г., 2019- та беше първата копка. Реално погледнато беше пуснат Оpen Season тест за резервиране на капацитет и никой не искаше да се включи. Поради факта, че тогава руският газ беше един от най- евтините, нямаше смисъл някой да участва, защото не можеше да се конкурира. Тогава единствените, които купиха капацитет, бяха „Булгаргаз“ и малко други фирми, но съвсем малко. И то беше от порядъка на 1 млрд. куб. м., колкото е договорът ни с Азербайджан. Всъщност тази тръба беше проектирана за 3 млрд. куб. м., а след това беше променена архитектурата, за да може да бъде на 5 млрд. куб. м. като капацитет, но първоначално да може тези компресорни станции да изпомпват по 3 млрд. куб. м., горе- долу, колкото е потреблението на България. И сега изведнъж стана една от стратегическите тръби на Европа. Тя винаги е била гледана като стратегическа, разбира се, но никога не е мислено, че ще се използва с такъв голям интерес. Сега стана и една от стратегическите тръби на Европа от Югоизточна страна. Дано през 2024г. заработи и LNG терминалът в Александруполис,  коментира енергийният експерт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Хохо преди 1 година
Между другото азербайджан води и война с армения и убива също хора тази газ не е ли укървавена както много други държави казват че е руската газ е кървава а азерския газ също е кървав сега се разбира че има двойни стандарти русия има 50% от акциите на азербайджанския газ
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има газ от РусияТака каза ГЕРП
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6-ти, не знам какво искаш да кажеш, Русия произвежда годишно около 700 млрд кубика газ, Туркменистан и Казахстан заедно добиват по-малко от 90 млрд кубика годишно. Ако намекваш, че Русия продава само туркменистански и казахски газ, ще ми е интересно да обясниш кой основно продава руския??
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега бандата некадърници на Многокнижника похотливец ще ви оправи.
7
2
 
7
 
! Отговори
ДИМАТА РУСНАКА преди 1 година
РОССИЯ държи Туркоменистан и Казакистан = ГАЗОВЕТЕ ИМ..ТЕЗИ ДВЕ САТРАПИИ НЕ ПРОДАВАТ НА НИКОЙ , ОСВЕН НА РОССИЯ + и ИРАН СЪЩО ИМА ТРЪБА ДО ТУРКМЕНИСТАН. А Азербадзан са ШИКАЛКИ И ШМЕКЕРИ . ТЕ НЯМАТ ТОЛКОВА МНОГО СОБСТВЕН ГАЗ, ИЗНАСЯТ САМО 19 МИЛЛИАРДА КУБИКА ГАЗ = 9 ЗА ТУРКИЯ, И 10 ЗА ЦЕЛИЯ ЕС.. = ИТАЛИА И ГЪРЦИЯ НАЙ-ВЕЧЕ .
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2Напротив, много е лесно, те и сега си го правят - купуват руски газ и го препродават)))))))А,,Газпром" купува евтино казахски и туркменски газ и го продава на Европа като руски.
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната кремълска партенка, мн. добре знаем как се става шеф на БЕХ - без петолъчка отзад и сърп и чук в главата, направо забравете. Щом ком у нето реве, значи ще има предъстатъчно азерски газ на 1/2 от цената на "братушките".
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гербераста лъже, Азерите имат нови находища които не са разработвани и при тази криза ще бъде ускорено тяхното освояване. Освен това през Азербайджан ще се транзитира туркменски газ.
3
2
 
2
 
! Отговори
Фонтанчика преди 1 година
по скоро на такива като теб не им се иска, но това е друг въорос;)
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив, много е лесно, те и сега си го правят - купуват руски газ и го препродават. Така всички са доволни - Русия си продава газа, Азербайджан взема комисионни, а европейците са доволни, че не купуват руски газ. Азербайджан, разбира се, има и собствен газ, но продава повече, отколкото произвежда. Сами си направете изводите кои са глупаците. ЕС едва ли има аналог по глупост в историята, поне да имаше за какво.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек много шум за нищо или почти нищо.