Паметникът на Альошата в Бургас остава засега

Липсва подписка от поне 1000 души, за да се разгледа в ОС
Обновена: 18 окт 2022 14:28 | 18 окт 2022 14:27, Александър Попов
47
Паметникът на Альошата в Бургас остава засега

Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБР) настоява Паметникът на Съветската армия в Бургас да бъде премахнат. ОЗБР вече са внесли докладна записка в местния парламент. Предложението обаче няма да стигне до разглеждане в зала, защото не са спазени условия, заложени в приетия през 2020 г. правилник от общинския съвет в Бургас. Той се отнася до поставянето и премахването на паметници и монументи.

„Такова мотивирано искане може да направи само кмет, общински съветници, както и нестопански организации. В Наредбата е посочено, че са необходими минимум 1000 подписи от граждани. Такова изискване в предложението, което получихме за премахването на паметника, не е изпълнено. Ако се организира подписка предполагам, че веднага ще стартира и контраподписка за запазването на паметника. Ще се стигне до ново противопоставяне на обществото и нови червени линии”, заяви за БГНЕС проф. Севдалина Турманова, председател на Общински съвет - Бургас.

От организацията правят вече втори опит да накарат местния парламент да се произнесе за премахването на бургаския Альоша.

"Ние предлагаме на негово място да сложат паметник на някой велик българин - Левски, Вазов, Ботев, Райна Княгиня, цар Симеон I, кап. Списаревски и т.н. Все пак живеем в България, не в Русия или в Москва и е редно този величествен паметник да бъде заменен с някой български национален герой", заяви Стефан Петров, вносител на докладната от ОЗБГ.

Според бургаските архиви Паметникът на Съветската армия е построен през 1953 година в чест на Сталин в самото сърце на Бургас и не отразява историческата истина.

От Организацията за закрила на българските граждани ще изчакат официален отговор от общинския съвет в Бургас и ще стартират подписка за премахването на паметника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да го дадем на северна македония те ще го оценят
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се маха да се мести в зоологическата градина в айтос
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У
30
1
 
3
 
! Отговори
Рачко Пръдлето преди 1 година
Руския окупатор няма място в центъра на Бургас
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще унищожаваме историята си толкова лесно.
28
10
 
10
 
! Отговори
Стига наглост преди 1 година
Стига наглост ! Стига вандалщина ! Стига Северно-атлантически и проамерикански слугинаж! Срам и позор сте да посягате на историята ,проамерикански мекерета.
27
11
 
14
 
! Отговори
А може ли преди 1 година
в центъра на Киев да издигнем паметник на Христо Ботев,Георги Раковски, Любен Каравелов?!? Защото пискането идва от укрите и *** за унищожаване на исторически паметници на културата, без значение какви са! Няма да подменяме историята си за да угодим на зеления наркоMaн!!!
26
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Все пак живеем в България, не в Русия или в Москва и е редно този величествен паметник да бъде заменен с някой български национален герой" - Първо да махнем паметникът на Рейгън. Това е признат престъпник срещу човечеството.
25
3
 
7
 
! Отговори
Яяя преди 1 година
Абе вия е махнете паметниците ,ама тия дето са ги строили сега ви управляват ,тях как ще махнете като сега са евролопати .
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ни един записан там като войник ни в Пловдив ни в София Куха работа
23
15
 
25
 
! Отговори
Чичо Чочко преди 1 година
Тези които искат да го премахнат дали имат 2дена работни към държавата?то за махането е лесно,после тоалетна или кафене,пък защо не и гей бар-най добре.
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките бургазлии!
21
3
 
10
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Не се занимавайте с глупости, ами напишете още няколко села за квартали, че кога ще ставаме 200 000.
20
8
 
10
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
До Анонимен 16Паметникът в София следва да се допълни с бутилки водка, до него да се постави паметник на Георги Димитров с бутилка мастика и до тях да открият кръчма. В кръчмата да се дават значки "Димитровски пианист" на най-изявените пианисти както и Димитровска награда за най-много изпита мастика.
19
7
 
11
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Да го допълнят с бутилки водка, до него да поставят паметник на Георги Димитров с бутилка мастика и до тях да открият кръчма. В кръчмата да се дават значки "Димитровски пианист" на най-изявените пианисти както и Димитровска награда за най-много изпита мастика.
18
23
 
12
 
! Отговори
Мъжко магаре преди 1 година
Събаряйте ги. В противен случай на носталгиците ще им се присънва идването на Дядя Ибанушка.
17
5
 
13
 
! Отговори
Монумент преди 1 година
Монументът е паметник, но не всеки паметник е "монумент". Вижте етимологията на думата в западняшките речници, за да не попаднем в графата "етиология".
16
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махайте го, и това грозното в София на съветския окупатор го сменете с паметник на национален герой.
15
20
 
16
 
! Отговори
Моше от Исраел преди 1 година
Премахването на паметниците е възможно и необходимо. Само така червените кратунки ще се осеферят и запеят песни в унисон с Европа.
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Монумент на български означава паметник. Сега пак си прочете какво сте написали. - Той се отнася до поставянето и премахването на паметници и паметници.