Решено: Ще се плаща на домоуправителите

Това е правило, независимо дали е съсед или фирма
3 ное 2022 02:00, Росен Стойчев
56
Решено: Ще се  плаща на домоуправителите
Снимка: БГНЕС

Променят Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Целта е да се улесни достъпът до средства зa енергийно обновяване в многофамилни жилищни сгради, мотивират се от Министерския съвет.

С промените ще има заплащане на управителя на етажната собственост, независимо дали е съсед или фирма.

Децата под 6-годишна възраст ще бъдат освободени от разходи за управление и поддръжка.

Още по темата
Управителят на етажната собственост ще е длъжен всеки месец да публикува на видно и общодостъпно място отчет за приходите и разходите за месеца.

Хората, които управляват и поддържат етажната собственост, може да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон, с изключение на физическите лица - търговци по същия, които не могат да бъдат професионални управители.

Регистрацията на професионалните управители-търговци е със срок на действие до 5 години. Те трябва да обновяват информацията в него всеки път, когато настъпят нови обстоятелства, които засягат изискванията към тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друго трябва. Трябва да се събират ежемесечно пари за бъдещи ремонти, вкл. аварийни. Добре е това даде регламентира в закон - примерно една начална сума за сградата плюс някаква малка сума за всеки етаж. Да кажем 120 лева плюс 10 лева за всеки етаж. После плащане според идеалните части. Примерно една стандартна панелка от 8 етажа с по 4 апартамента на етаж, това са общо 200 лева на месец средно по 6,25 лева на апартамент. За една година се събират 2400 лева. Подръжката струва пари.
24
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На пазара едни от най големите мошеници ,са вход меринджей. Само измислени такси,таксички и подръжка на неща , които по принцип не се нуждаят от това. А булята хигиенистка,виден представител на бойковия електорат, минава цялата сграда с кален napцaл и освен че не чисти,каля и стените с кални пръски. Тотални мизерници са, като трябва и с тях да се разправяш.
23
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво променят? То и досега си беше същото. На домоуправител или касиер, който е човек от блока се плащаше, ако решат да се плаща. На фирма домоуправител винаги се плаща. Не виждам нищо ново в това "решено".
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се плаща, но ако си вършат работата и си заслужат парите, че у нас издържаме огромна администрация и осигуряваме охолен живот на политиците, но от тях почти няма полза за гражданите, само скубят
21
3
 
4
 
! Отговори
До Филип 7 преди 1 година
Много бързате все да изгоните някого! Гледам и доста подкрепа събира коментарът Ви. Кой ви възпитава?!
20
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Законите, какъвто е ЗУЕС, се променят от народното събрание. Ако Министерски съвет е приело нещо, то е предложение за промяна. Но да напишеш в заглавието, че вече е "решено", показва ниска правна култура.
19
1
 
14
 
! Отговори
За 22 преди 1 година
До Анонимен Предложение ама работи по целта - да се изнервят хората и да се настроят едни срещу други поне за някой друг месец. Това искам да кажа.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво е решено, като е още предложение?
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не могат друго - това решили. Целта естествено е в духа на новото време. Да се изнервят хората /по държави и по местоживеене/, да се настройват едни срещу други, и най-вече да се притеснят финансово още повече. Това впрочем е точка от конспиративна теория по Ковид.
16
17
 
5
 
! Отговори
Рептил преди 1 година
Правилно е да се плаща по една заплата на всеки домоуправител, касиер и чистач.
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваш'та мама това ли е най_първата ви грижа в държавата, че се хванахте от първия ден за домоуправителите на Ггерб крадците, А?
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най важното не решиха. Събирането на парите и колко да са
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рекет, шантаж.
12
3
 
42
 
! Отговори
От личен опит преди 1 година
Някои от т.нар. домоуправителски фирми дерат луди пари от собствениците, но не вършат работа. Познавам хора, купили скъпи жилища в затворени комплекси, където имаха такива домоуправители, но после се отказаха от тях заради ниското качество на високоплатената услуга. Сравнително добре са устроени междусъседските отношения в неголеми жил.сгради, където живеят вече второ или трето поколение наследници на първите собственици. Но продаде ли се само един апартамент на пришълци и проблемите започват.
11
14
 
8
 
! Отговори
Основен проблем-2 преди 1 година
Как да има ред и разбирателство във вход с над 100 апартамента, където още през соца жилища са давани на кинодейци, телевизионери, журналисти, преподаватели във ВУЗ, но също и на работници от Кремиковци, на няколко продавачки и разбира се на едно екзотично семейство. Част от жилищата пък са запазени да са общински и там настаняват също работническа класа, но с по три деца или ако някое от децата е със забавено умствено развитие или с психично заболяване.
10
9
 
9
 
! Отговори
Основен проблем преди 1 година
Още не е минал дори един век от времето, когато в София, а после и в други градове започнали да изграждат жилищни кооперации. Нужно е време, за да се утвърдят традиции, свързани с живеенето в такива сгради. Като се прибави и това, че много апартаменти са били или национализирани след 1944, или насила са настанявали там квартиранти да живеят в един и същи апартамент заедно със собствениците, става ясно защо е такава неразбория. Сега добавете и възникването на панелките преди 50-60 години.........
9
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега съществуващите х0м0управители ще надуят цените. аз плащам по 15 лв, вече ще ми иска 30-40
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нашия досега без пари работеше, сега ще трябва да го гоним
7
4
 
30
 
! Отговори
иван преди 1 година
До Ти си виж столицата бардак. Превърната е в коптор. Мизерия и мръсотия и тогава говори за провинция!!??? Аман от прости хора коментиращи за всичко.Анонимен
6
20
 
24
 
! Отговори
Филип преди 1 година
В цял свят има ред и се плаща от всички само у нас беше пълен хаос. Приветствам. Собствеността поражда ангажименти. Стига вече- аз живея на втория/третия, асансьор или за таван не плащам. Не можеш да си позволиш да живееш в чист вход, тогава вън.