Ресторантьори искат легализиране на бакшиша

Коментар на Ричард Алибегов и Иван Иванчев
30 яну 2023 13:44, Росен Стойчев
133
Ресторантьори искат легализиране на бакшиша
Снимка: БГНЕС

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, заяви че са искали да има легализиране на бакшиша, за да може лицето, което работи в сферата да покаже към трудовия си доход и този доход, когато трябва да кандидатства за кредит, лизинг.

Още по темата
Той заяви пред Нова Нюз, че тези средства трябва да бъдат необлагаеми.

Иван Иванчев, данъчен консултант, е на мнение, че трябва да се отговори на няколко въпроса: дали дохода ще бъде облагаем, ако е облагаем с какво ще се облага, каква ще бъде ставката на облагане и как ще се администрира това.

Алибегов посочи, че тази практика е установена вече в държави като Италия.

Иванчев каза, че бакшишът трябва да има разрешение, но не задължение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли, гусин Али Бегай, японците приемат като обида да им дадат бакшиш, защото имат достойнство и работят винаги прилежно с клиентите, за разлика от БеГе селяните от село в града, изкарвайки някой лев с фалшив алкохол.
39
1
 
11
 
! Отговори
Подмолов преди 1 година
Ала-бала ! Никакви бакшиши на тия ! Абсолютно ! Няма ли да поискате и задължително влизане от всеки в заведенията ви?! Осъзнайте се,бре ! То бива.бива алкчност,ама вашето е прекалено!
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много от персонала по заведенията разчитат на някакъв бакшиш било то и минимален, защото алчните ресторантьори им плащат много ниски заплати. Дори има заведения бакшиша се дели със собственика на ресторанта. Ако няма бакшиш или не се увеличат заплатите, заведенията ше останат без персонал.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Алибегов няма ли с какво друго да се занимава ами тръгнал да казва как е било в Италия.
36
0
 
12
 
! Отговори
По-справедливо е преди 1 година
Ако премахнем бакшиша официално :) Защо да плащам отгоре? Това е задължение на собственика!
35
2
 
2
 
! Отговори
Бойко Али Беги преди 1 година
Бакшиша не е град в Китай и в България, не е, бакшиш, ку не оставиш ти, помисли си, помисли... Бухалка чака те отпред, ще дойде твоят ред - освен на двойните цени, ти още нящу остави, но не палто, ни шапка, ни чепик, а туй дет в жубету ти шуми! че инак, чака те ритник, ритник и йощ пестник, и след туй фанелка с Бойковия лик!;)))
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да е задължително или легално ?? Защото и сега си има заведения които го прилагат - естествено там и храната и обслужването си е на ниво за да продължават да привличат хора, т.ч. какъв му е проблема на този - май ако и в неговото заведение го направи повече никой няма да му стъпи на посредствената кухня и персонал удрящ клиентите.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маугли реве, че вече 90% от хората плащат с карта, а там няма как да ти вземат бакшиш или да "нямам ти върна". Лесно им беше да държат персонала на минимална заплата и да им замазват очите с бакшиша, който евентуално ще заработят... ама сега с тия карти няма кой да се излъже да им робува по тази схема.
32
1
 
10
 
! Отговори
ови преди 1 година
Съгласен съм ,когато започнат да осигуряват служителите на пълната заплата
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Легализирайте и бакшишите е такситата.
30
2
 
15
 
! Отговори
Работете хора! преди 1 година
Така ще осигурите бакшиш за кръчмари, пари за украински бежанци, пари за високи такси при докторята, пари за увеличени заплати за лятната почивка на даскалята, пари за полицаите, които би трябвало да ни пазят! Ние ще караме на фотосинтеза с ореол около празните си тикви!
29
0
 
14
 
! Отговори
Значи преди 1 година
Ако го узаконят, всеки който се договаря за извършване на някаква работа, трябва да уговаря някакъв вид "бакшиш", за това че я върши?
28
2
 
4
 
! Отговори
Тарзан преди 1 година
Протестирам за да има зелени сертификати за всички!
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя покрай ковида бая пара напраи алибега, ся и с далаверата с ддс бая кинти също правят, сега и бакшиши искат да зимат, ей не са наядоха
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Боко тиквата тъ панарчето.
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алчните чорбаджии искат да земат бакшишите на служителите
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно какви са доводите да е необлагаем този доход? Неща като ами така е направено еди къде си или така пише в google не вървят. Сигурен съм че италианците много конкретно и ясно могат да посочат причината а не като тук ами така било, пишело и т.н.Нали зад всяко решение трябва да стои много добре формулирана и анализирана обосновка.Освен това необлагаем доход не може да се причислява към пенсиите. Тъй като от него нищои няма да влиза в хазната.
23
1
 
20
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Ако бакшиша стана необлагаем ще говоря с шефа ми да ме осигурява на минимална, и останалото да ми го дава като "бакшиш". Това са купища пари спестени от данъци, харесва ми! Ще стане предпоставка за масово укриване на данъци във всички сектори.
22
3
 
13
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Искате да кажете, че "бакшиша", трябва да стане задължителен ли? Значи ли, че хората трябва да ви подпомагат в заплащането на възнаграждения на служителите ви? Ами то така утре ще искат бакшиш в хипермаркетите, плод-зеленчуците икъде ли не за културно обслужване. Всеки човек си има договорена заплата, друг е въпроса, че вие слагате и "бакшиша" при нея.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и сега не е нелегално . Ако обаче искат да се регистрира официално то тогава е редно и да се облага ? А за бой на клиенти от персонала какво му е решението на господин мазна коса