Баница 11 лв., кетчуп 3 лв... Tуризъм "хващаш и душиш" ли предлагаме?

Липсва контрол в бранша, смятат Румен Драганов и Здравко Василев
Обновена: 31 яну 2023 12:01 | 31 яну 2023 11:29, Анисия Иванова
181

Баница за 11 лв., суджук за 30 лв. и сосове кетчуп и майонеза за 3 лв. Снимка с тези цени качи в социалните мрежи турист, който е посетил зимния ни ски курорт Боровец.

"Всяка зима започва с такава информация. Темата е важна, защото хората, които работят в туризма, са изпилили цените до минимум, тъй като конкурентната борба с други дестинации около нас прави така, че за да бъдем продаваеми на европейските пазари, сме намалили цените до минимум. Правим всякакви упражнения по отношение на реклама, харчат се милиони. Но вече доведени туристите на място, в момента, когато излязат от хотела, попадат в клопката на всичко наоколо", каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма в студиото на в "България сутрин".

Тук ситуацията е - хващаш и душиш, преценили са, че и по-мързелишката ще стане - седиш на едно място, качил си цената - двама да ти влязат, вече са достатъчни да си изкараш надницата, коментира Драганов ситуацията с ценоразписа от Боровец.

По думите му ситуацията с подобни цени е не само с хранителните продукти, а и с такситата, с лекарите по курортите. "Тук идва основният въпрос - липсата на организация. Внесохме 7 закона за промяна на законодателството, визирам Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма. Това е създаването на туристически камари, за да могат да се бранят интересите на гилдията", поясни Драганов.

Ресторантьорът и предприемач Здравко Василев е един от потребителите, споделили въпросната снимка и изразили своето възмущение. В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че е нормално да плащаме такива цени, ако сме удовлетворени от заобикалящото ни. "Натрупвайки разочарование през годините от зимните ни курорти, нямах скрупули да споделя тази снимка. Тя е на мой приятел, който пътува по целия свят. Думите му бяха: "пародия на зимен курорт", коментира предприемачът.

По думите му цена и качество нямат общо. Това се потвърждава и от личните му наблюдения.

"Посещавам курорта от много години. Г-н Драганов точно каза - мародерстване на гърба на хората, които се опитват да правят качествен туризъм. Именно това трябва да бъде регламентирано не само в зимните ни курорти, но навсякъде", подчерта Василев.

Според предприемача трябва да се подкрепят местните организации, трябва да има тясно сътрудничество с местната власт, за да могат хората, които държат на работата си, да просперират. Здравко Василев е собственик на ресторант в Приморско. "При нас борбата е във възможно най-ниската цена да вкараме най-високото качество", коментира той и подчерта, че летният сезон няма нищо общо със зимния.

"Направих бърза справка. Само за декември над 200 000 българи са пътували с цел туризъм в чужбина. Средно там се остава около седмица. Това са над милион нощувки само за декември. По последна справка двата комплекса - Боровец и Пампорово, имат около 600 000 нощувки за целия сезон", стана ясно от думите му.

Според Драганов туризмът в България си върви, независимо от ставащото в планината, но общият знаменател на зимните и летните курорти е, че има хора, които полагат значителни усилия и такива, които мародерстват на техния гръб. "Това е липса на управление. Като дестинация сме изключително нерационални, за разлика от наблюдаваното в други европейски туристически курорти. Браншът контролира бранша", коментира още Драганов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
12
 
11
 
! Отговори
Вавилонец преди 1 година
До Нане Умствено осакатен и психично болен - биографията на русофила.
106
1
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Като се има в предвид,че баничките са правени в Самоков и 2 лева им е...много. Някъде бях чул,че Боровец е сред най...евтините зимни курорти в Европа за миналия сезон. Явно някой това го е...подразнило и гледа да ни...изтласка напред в класацията но по...скъпотия.
105
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
98 аз на ски не ходя никога . Баниците в нас си ги правя .
104
15
 
6
 
! Отговори
До НАНЕ преди 1 година
А защо не отиваш НА РАССИЯ да помагаш там на доброволците от измислените ДНР и ЛНР???????? Гаранция, че ще те вземат повярвай няма да те върнат?
103
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ги защитавам, но 11 лв за баница може и да е малко ако е за кило. Аз за баницата слагам кило сирене 20 лева, 8 яйца 6 лева, пакетче масло 8 лева, едно кисело мляко 1,50. Кори на табан 7-8 лева. и колко е сметката за баницата без тока. 5 лева за 2 нема и две кила баница, сами си правете изводите...
102
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А най-интересното е, че всяка година ходят, всеки път се изненадват от цените и вдигат врява и следващата година пак ходят, за се изненадат пак от цените... Чудни хора... Абе, настъпването на мотика да не ни е национален спорт?
101
0
 
18
 
! Отговори
на разменни началА преди 1 година
Предложение! Да разменим цените в бюфета на парламента стават тези по зимните курорти и обратно! :) Гарантирам моменталното внимание на депутатите към теми като инфлация и социална държава...
100
2
 
4
 
! Отговори
До НАНЕ преди 1 година
Нали знаеш, че всеки *** може да фръга песък и тухли. Първите на фронта сте вие - без склил, лесно усвояема дейност от всеки новодошъл.
99
6
 
6
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Мъ кой ви гледа у купичката ве... Вие сте умствено осакатени от краварите.... Роби... ===)))
98
10
 
11
 
! Отговори
до НАНЕ преди 1 година
Нане вие сте безполезни бе пич, лесно-заменими. И аз бях бачкаторче на 18 и знам, обаче не съм завиждал на по-успелите и не съм си трошал нервите да гледам в чуждата купичка.
97
5
 
23
 
! Отговори
София преди 1 година
Интересно, следващия сезон колко интересно ше бъде.. печени крака от щурец (200 грама) 35 лева, прясно замразени гъсеници ( 300 грама) 40 лева. Какво ни чака
96
19
 
17
 
! Отговори
Крим е Руски преди 1 година
Всяко лято ходя и почивам в Сочи и Крим. Дори със самолет ми излиза 5 пъти по-евтино от тук, не е застроено и е супер чисто. Всяка втора мацка е свободна. Там съм като в Рая
95
0
 
13
 
! Отговори
УТОЧНЯВАНЕ преди 1 година
А знаете ли какво е положението в правосъдието ? Там е върхът на цените ! И как се печели съдебно дело . Някои казват че правосъдието ни било безплатно ! Гледайте там какво става с цените на така наречените уж услуги . Ресторантите и хотелите кучета ги яли , те не са ни важни . !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
94
2
 
26
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Тази година за първи път карах ски в Алпите. Около 30% по-скъпо излиза карането там, за сметка на около 100% по-добра услуга и условия.
93
2
 
29
 
! Отговори
Р преди 1 година
Истината е една. Като имаш достатъчно финанси въобще не гледаш цени. Проблемът е че в бг много хора ги нямат . Не купувайте или не ходете там само един зимен сезон и ше видите тая баничка на 4 лева
92
11
 
12
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Предлагам всички програмистчета зеления да ги обучи и моментално ги прати на фронта в укрия да стрелят с високоточните оружия срещу рашките... ===))) без това са безполезници за България...
91
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По принцип ските са скъп спорт, не са за русофили, дето си броят копейките. За тях има домашна ракия и новини по ТВ.
90
17
 
5
 
! Отговори
До НАНЕ преди 1 година
Мисълта ми беше, че 15 лева за чай мога всеки ден да ги давам, ама не пия чай. Вие бачкаторчетата дет сте по 1 и 60 тапишонки с гащеризонки и я карате на чекийки само кофти ли ви е другите като имат. Голямо удоволствие ми е като плащам в магазина някои бачкаторчета КОЛКО ГИ Е ЯД. ***.
89
2
 
21
 
! Отговори
Р преди 1 година
Няма да карате ски бе хора. Взимате един найлон от вкъщи и се пускате.
88
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна не сме в социализма. Който иска да ходи и яде баница по 11лв., който иска да не ходи. Ако не ходят достатъчно хора, предлагащите ще си останат с баницата.