Архитект: Панелните сгради ще издържат векове

Опасни са преустройствата на партерните етажи и течовете
20 фев 2023 18:20, Анисия Иванова
229
Архитект: Панелните сгради ще издържат векове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Едропанелните блокове са надеждни стоманобетонни сгради, които биха могли да функционират с векове. Те нямат точно определен срок на експлоатация – 20, 50 или 100 години. Собствениците на апартаменти трябва да бъдат спокойни, ако професионалистите в строителния процес са си свършили добре работата и ако по време на експлоатацията се полагат грижи. Това стана ясно от разговора на проф. арх. Борислав Борисов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България (КАБ) и инж. Георги Кордов, експерт по обследване на строителни конструкции и бивш научен сътрудник в Научноизследователския строителен институт - НИСИ, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Панелните сгради не са рискови по отношение на земетръс, обясни Борисов. И добави, че в Рим има бетонни сгради, които са изградени преди много векове и в момента не представляват риск.

"В миналото цели български институти със стотици специалисти са работили целенасочено, за да се създадат напълно надеждни сгради. По време на мащабното панелно строителство в България контролът беше на много високо ниво. Ако един прекрасен проект е 100% оразмерен на земетръс, но по време на изпълнението строителят е допуснал грешки (с качеството на бетона или с връзките между панелите), които са останали незабелязани, то тогава има някакъв риск, макар и много малък“, каза гостът.

Три години съм работил в домостроителен комбинат за производство на едропанелни елементи и мога да кажа, че качеството беше безкомпромисно. Едропанелните сгради са може би най-удостоверяваните по отношение на якост на бетон, вложена армировка и спазване на нормативите, каза инж. Георги Кордов.

Изследвали сме връзките между панелите в много сгради и не сме попаднали дори на един случай, в който да сме установили проблем с тези дюбели. Няма вложени хартии и стиропор на тези места, каквито информации се появяват в общественото пространство, добави гостът.

"Риск би могъл да възникне от недобрата поддръжка при експлоатацията. Течовете са много опасни за сградите. Те могат да възникнат на покрива, по фасадите и да стигнат до основите.“

Експлоатационният период е свързан с полаганите грижи. Колкото и да е дълготрайна една сграда, ако собствениците не се грижат за нея, рано или късно ще има проблеми, добави Борисов.

По отношение на строителните конструкции в еврокодовете, приложени в България, фигурира термина „примерен проектен експлоатационен срок“. Там има таблица, в която е посочено, че примерният проектен експлоатационен срок за конструкции на сгради е 50 години. Под таблицата обаче има забележка, че терминът проектен експлоатационен срок на конструкцията не се покрива с термина „срок на експлоатация“ на една сграда.

Двамата събеседници насочиха вниманието към преустройствата на партерните етажи в магазини, които се направиха след началото на демокрацията основно в централните части на градовете. „Попадал съм на нерегламентирани преустройства, които са извършени без проектна документация. Това е опасно, защото при засягане на строителната конструкция, обикновено се стига до намаляване на нейната носеща способност и устойчивост на земетръс“, каза инж. Георги Кордов.

"Моите наблюдения са, че тези преустройства продължават. Това е много тежък елемент за една конструкция на сграда, особено ако не е направено професионално. Проблемът може да намери решение, ако за сградите с преустройства се изработят технически паспорти, придружени с конструктивно изследване, за да се прецени състоянието на цялата сграда.“

Да правиш преустройство не е шега работа и не трябва да се засяга конструкцията. Ако се налага, това трябва да стане с професионалист, който да докаже запазването или подобряването на сградата в конструктивно отношение, допълни Борислав Борисов.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
8
 
! Отговори
Майна преди 1 година
Да бе ,аз затова ще я продам и отивам на 25 км от Пловдив,на айляк !Комшията от 2 етаж бутна цяла стена
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия Путин ги бута в Украина с една ракета бе!Какво земетресение какви 5 лева?!
35
0
 
13
 
! Отговори
До Обаче преди 1 година
Ти "панелкаджиите" не ги мисли, в София толкова земетресения от 3-4 степен има и панелките са си ок. Гледай си сламената колиба, да не я отнесе вятъра.
34
10
 
10
 
! Отговори
Шегобиец преди 1 година
Хубаво се посмях! Още като ги строяха говореха, че не са годни за повече от 50 години. И че тогава ще трябва да бъдат бутнати като опасни. А сега изведнъж се оказва, че ще издържат векове :) Да не дава Господ да има силни земетресения в България.
33
3
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Няма нищо по яко от социалистически панел ! Работих 18 мес. в ДК 3 Гара Искър на линията за панели ! Думата икономия беше непозната !
32
4
 
6
 
! Отговори
А преди 1 година
Бил в предаване за имотни сделки Ясно....вервайте му:-))
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха. Ако са строени правилно. Ако живущите са адекватни. Ако се поддържат правилно. Щото имаше един случай в Ямбол, дето малцинствата бяха почнали да берат джилезу и едната стена беше паднала.
30
16
 
8
 
! Отговори
Обаче преди 1 година
По споровете си личат панелкаджиите, които яко са напълнили гащите. Самоуспокояват се от такива статии, знаейки че са обречени при земетръс.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да се твърди това трябва истинско саниране.Ама не само стиропор отвън,а размонолитване,презаваряване,обработка срещу корозия и монолитване.Там който махал нещо от панел как ще се възстанови не е ясно.Без да се мине през всяка заварка няма как да се твърди,че ще издържат над 7 по Рихтер.Ииии там се слага подпис от проверилият!После на гилотината!!!!!
28
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Панелките са еластични и могат да издържат и 9та степен по Рихтер.
27
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
26
5
 
13
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Векове :-)) И колко века, ако в в множествено число е поне 200 години, но може и 1000 години. Този архитект прилича на един "учен" от филма Кит, който твърдеше, че може да има Кит в Черно море. Последният твърдеше това, след стимулиране от финансово естество. Та....и този, явно са му бутнали от брокерската мафия. Абе, молете се на Бог да нама земетресение, че тогава вкупом ще ревете, че нямало държава. България при голямо земетресение приклюва просто.
25
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това какво е виц на деня.Тези времянки отдавна приключиха жизненият си път.
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има различни видове панелни блокове, но е факт, че панелните блокове са доста здрави. От Римската Империя, щом има останали сгради, където са живели хора, що и панелките да не се съхранят бая години, поне тия по-стабилните от тях. Последните панелни блокове в нашия квартал ги строиха в края на 90-те и сега си изглеждат доста добре и са сравнително нови, като за сгради.
23
3
 
4
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Лошия комунизъм, лошите руснаци...
22
7
 
9
 
! Отговори
Строителен инженер преди 1 година
Панелните блокове са по-устойчиви от монолитните или с пълзящия кофраж, защото почти всички стени, с изключение на фасадите, са част от носещата конструкция.
21
7
 
11
 
! Отговори
Строителен инженер преди 1 година
Панелните сгради нямат краен срок на годност, те са дълготрайни инай-безопасните сгради при силни земетресения.
20
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще ги срути ако не стане със земетресение.Спете спокойно деца!Ще стане като в Припят .жунгла!!!!
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Горд собственик А цените само в лева защото сте чуждопоклонци.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напрао мильони години ... аз се чудех защо изглеждат съвременните строежи като сирийски град слез бомбардировка пък то защото имаме такива умни архитекти било...