Над 200 000 винетки изтичат до месец

Предстои подновяване
24 фев 2023 17:57, Росен Стойчев
10
Над 200 000 винетки изтичат до месец
Снимка: БГНЕС

През март 2023 г. изтичат близо 217 000 годишни електронни винетки. Националното толуправление апелира водачите да проверят срока на валидност на своята винетка. На интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона "Проверка на винетка" след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки може да получи информация за крайния срок на електронната винетка, независимо откъде е купена – от търговски обекти на Агенция "Пътна инфраструктура" или в търговската мрежа на партньорите на АПИ.

Статусът може да е "активен", "с изтекъл срок" или "неизползван" в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност, съобщи БНТ.

От началото на годината до 23 февруари са продадени 926373 е-винетки.

Най-търсени от шофьорите са годишните винетки, следвани от седмичните. По-нисък е интересът към уикенд винетките, както и към месечните и тримесечните.

От началото на годината държавата е събрала над 108 млн. лв. приходи от пътни такси. От тях от е-винетки са над 57 млн. лв., а от тол - над 51 млн. лв.

От Националното толуправление напомнят, че е-винетки могат да бъдат купени както от сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение, така и от останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта.

Още по темата
Гишета са разположени на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500. Електронни винетки се продават и в партньорската мрежа на Агенция "Пътна инфраструктура".

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
На теория преди 1 година
Парите от данък МПС отиват за поддръжка на общинските пътища в населените места. А парите от винетките отиват към АПИ за междуградските пътища и магистралите. Поне така е на теория. Но практика сметката не излиза. Парите които се събират от тия данъци са смешни на фона на размера на инфраструктурата. В България има около 3 милиона автомобила. Дори всеки да си купи годишна винетка това прави само 261 мил. лв. А разходите на АПИ само за поддръжка са над 1 милиард годишно.
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 4 - Ами да. Повечето хора не излизат много често. А и особено с това, дето Бойко го направи, където половин София област си джиткаш и без винетка е супер. Малкое кофти, ако си някъд, където всичко е селца с по 100-200 човека и са на по 7-8 км ендо от друго. Пътят не е виждал ремонт от времето на Червенаков ...
5
0
 
0
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
За да ти излиза по изгодно да вземаш седмична значи излизаш от града само няколко пъти в годината.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моята постоянно изтича, защото сметнах ми е по-изгодно да си взимам седмична, няма да спонсорирам мрънкачи на които всеки им е виновен обаче и една дупка не са запълнили.
3
1
 
6
 
! Отговори
БГ ТP0Л преди 1 година
И над 200 000 пресни нови дупки по тиквените магистрали се отварят през март.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато магистралите сдобият вид като немските айтобани тогава ще купя пет винетки. А дотогава ше перем по капли.
1
0
 
3
 
! Отговори
тъй де.... преди 1 година
Споко де!