Краставиците скъпи, колкото месото

Това показват нови проверки
27 фев 2023 18:50, Росен Стойчев
53

За 8 дни Комисията за защита на потребителите е установила 370 нарушения от 350 проверки. Целта на проверките е да спре изкуственото завишаване на цените на някои от основните хранителни продукти, съобщи Bulgaria ON AIR.

Около 150 са нелоялните търговски практики при големи търговци. Най-голямата възможна глоба, според закона, е 50 хиляди лева. От комисията са установили практики, които подвеждат потребителите при пазаруването - например промоция "Плащаш 2, получаваш 3".

Проверките са насочени предимно към големите търговци, защото те могат да изкривят пазара и да въвлекат всички останали.

Още по темата


На фона на тези проверки - цените на някои храни продължават да растат - килограм краставици вече струва колкото свинско месо на промоция - близо 8 лева, едно яйце - 80 стотинки, като цената на дребно и едро при тях е почти 50%. На пазара се появиха и домати на бройка - по 3,50 едната, ябълките също продължават да поскъпват - вече с близо 80%.

Людмила е пенсионер, а заради ниските доходи ѝ се налага да пазарува от големите хранителни вериги заради промоциите.

"Има нелоялна практика. Предишният ден продуктът е на 4 лева, а на следващия ден се слага червен етикет на 4,69 лв. Ние луди ли сме, какви сме? Няма да купуваме", сподели тя.

Нарушенията, които са установили експертите от Комисията за защита на потребителите, са повече от броя направени проверки. Под мониторинг за последните 8 дни са не само на големи търговски обекти, но и на локални вериги в различни райони на страната.

"Най-често това е стоката, на която ѝ се предават качества - Големите реклами като "Произведено в България", или "Изберете българското", но всъщност стоките не са български. Друг вид нелоялна търговска практика е продаването на пресни продукти, като месо и риба, а те изобщо не са пресни и са си замразени", коментира Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите.

А хората споделят, че нелоялните практики на търговците са ежедневие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
0
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Бойко е виновен!
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи месото е евтино колкото краставиците.
17
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краставици се ядат лятото . Който иска зимата тараторче трябва да си плаща за глезотийката
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краставиците (холандски тип дълги, не корнишони) в голям испански супермаркет струват 2.40 евро за килограм цена на дребно. Отглеждат ги на 200 км оттук. Като добавите и разход за транспорт, може да стигнат 3.50 евро за кило.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ушатият гнооом"променител"и неговите служебни лакеи от кабинетчето назначиха нов шеф на КЗП,гледам същият толкова яко се е разработил,че чак пушек се вдига!
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краставици кой купува сега те са изкуствени имат вкус на гума и може да хванеш рак от тях и осем лева,кой е тоя къде ги купува не е наред!
13
2
 
11
 
! Отговори
Ето ви промяната преди 1 година
Нали за това скачахте на Орлов мост, протестъри ? Сега по добре ли живеете от както ГЕРБ не са на власт ? Пак ли искате да си го причините, Пляк Пляк и Де е Бе на власт ?!
12
2
 
8
 
! Отговори
За Бога, братя! преди 1 година
За Бога братя, купувайте! Купувайте и се запасявайте с дълготрайни продугки, купувайт, купувайте, купувайте много и сега! Дори и на кредит да купите в големи количества винаги сте на далавера отколкото след месец когато цената ще е двойна. Купувайте, купувайте, купувайте, иначе след месец вече всичко ще е двойно.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А килограм сирене или кашкавал,че е по скъп два-три пъти повече от месото това не ви ли прави впечатление?Добре,че има внос,иначе ако разчитахме на"родните кожодери"за месото,същите щяха живи да ни одерат!
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луд е този който купува, а не този който продава. Я не купувайте 1 месец и да видите как веднага ще свалят цените вместо да изхвърлят стоката.
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виновни са 45 години комунизъм и руско влияние.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм уmrялa,шъ знаеш за твойта краставица крива,шъ знаеш.....на росната трева
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е за кво да да садиме краставици като търгашите печелят повече от производителите.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да му мислят жеганите , аз мятам няколко пържолки за вечеря
5
5
 
9
 
! Отговори
Скъпи!? преди 1 година
Насадете си вие краставици и не купувайте щом са ви скъпи, обаче от панелката в София като не мърдате няма как да стане. Затова ще купувате и ще траете!
4
0
 
5
 
! Отговори
Лора Караджова : преди 1 година
"Не е честно!!!"
3
0
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Кривите...краставици трябва да са 50% по...евтини.
2
0
 
9
 
! Отговори
алооо преди 1 година
глобени има ли ? другото е щрак щрак по клавиатурата . нито сме слепи нито сме глупави за да не разбираме какво и защо става това с цените .
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако сте *** купувайте.