Краставиците и голямото поскъпване

Формиране на стойността на сортовете
4 мар 2023 15:29, Росен Стойчев
62
Краставиците и голямото поскъпване
Снимка: БГНЕС

Оранжерийните производители предлагат ДДС-то върху българските краставици и домати да стане 9%. Според тях това ще е една от антиинфлационните мерки, която веднага ще доведе до намаляване на цените.  70% от оранжериите в България тази година останаха празни.

Още по темата
В останалите 30% се отглеждат краставици и домати. Първите оранжерийни краставици тази година се оказаха „златни“ – на цени до 8 лева за килограм в търговската мрежа. При доматите- първите български зеленчуци се очаква да напуснат оранжериите за Великденските празници. Прогнозата на производителите е да струват не повече от 4 лева за килограм, съобщи НОВА.

 За успокояване и намаляване на цените според производителите може да се говори чак в началото на май и посочват, че ако ДДС-то спадне на 9 % , потребителите веднага ще усетят разликата.

Атанаска Бялкова отглежда 5 декара домати в оранжерия край Първомай. Калкулира основните разходи. „Някъде с около 70 % ще е по-голяма себестойността”, твърди Атанаска Бялкова,земеделски производител.

Първата реколта домати очаква да набере в края на март. И като прибави завишените разходи за производство, прогнозира каква ще е цената им. „Предполагам между 3.50 и 4 лева, в зависимост от сорта. Това трябва да е нормалната цена, за да бъдем доволни и ние”, посочва тя.

Първите краставици, които вече излизат от оранжерията на Веселин Велев са с лев по-скъпи от миналата година. „Около 5 лева, българската. 5.20 до 5.50 цената на едро”, заявява Веселин Велев, земеделски производител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
българка-българка преди 1 година
АБЕ ВИЕ ХОРА УМ ИМАТЕ ЛИ? БИЛЕТЧЕТО БИЛИ 4 СТ ЗА ТЕАМВАЙ И 6 СТ. ЗА БУС,,,ДА АМА МОЙТА СЕСТРИНСКА ЗАПЛАТА В ПЕДИАТРИЯ В СОФИЯ БЕ 65 ЛЕВА СЪЖАЛЯВЯМ НО СЕГА МИ Е ПО ХУБАВО В ЛОНДОН КАТО СЕСТРА ЗИМАМ 2.800 ПАУНДА С 15ГОДИНИ СТАЖ В СТРАНАТА МИСЛЕТЕ... А ЗА СЕЛЯНИТЕ РАЗБИРАМ ГИ СПЕСТЯВАТ ЗАПЛАТА ИМАТ ЗЕМЯ КОПАТ СИ Я ГЛЕДАТ СИ ЖИВОТИНКИ РАЙ ДА ЗА СЕЛЯНИТЕ ПАЙ НО НЕ ЗА СОФИЯНЦИ КОИТО И МАГДАНОЗ ТРЯБВА ДА КУПУВАМЕ ОТ МАГАЗИНА ЗНАМ ГОРЧИ ИСТИНАТА НО Е ФАКТ
43
3
 
5
 
! Отговори
Средновековиеифеодал преди 1 година
Пак се отвлича вниманието от важните неща.Ясно е, че цената е брутална гавра,но едрите търговци си имат отделна графа-брак. с 8-те лева за тъпите краставици се отвлича вниманието от поредните десетки милиони от нашите данъци за поредните "ваксини",които бракуват и поредните нови такива, които са задължени да закупят с наши пари.А най- голямата перверзия е, че трябва да сме им благодарни според медиите, че не е нещо още по-зло- мобилизация например.Страх, глад и мизерия, страх,пак страх и мизерия
42
1
 
3
 
! Отговори
яаожг преди 1 година
Айде да видим бг консуматорът дали може да мине без краставици на безбожно раздути цени или за друго ги използва
41
1
 
5
 
! Отговори
КРЕТЕНИ преди 1 година
Да си ги набутат краставиците ясно къде.90%вода и почти никакви витамини с космически надута цена е й така да се гаврят с нас.Вижте брошурите на "дискаунтерите" тук и в Полша например- Лидъл и Кауфланд- по 5 лева килото и мпродават златното тук пилешко месо, моцарела - 10 лева килото, тук изварата ви я продават толкова на "промоция", яйцата са им по 12 стотинки, не цента в Теското в Англия.БОЙКОТ,БОЙКОТ И ПАК БОЙКОТ!
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре е човекът бе кой луд да яде тия гемеота ям само домашни краставици и домати и лук само от моята си градина ти яж от веригите пластмаса
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо-ДОБРЕ ЛИ СТЕ?
38
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
в продължение на няколко месеца само два пъти се подлъгах и си купих "краставица"..И в двата случая ги изхвърлих !.....Вонящи на отрова ,без никакъв вкус !..Това ми е за последно..А,за малко да забравя:..-"домати" изобщо не купувам !...Те са вече върхът на "химията и металургията" ..
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е виновен ми къ
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо важно на ква цена българите ядат.Важно е укрите да са на хотел и да са добре
35
0
 
3
 
! Отговори
Вие... преди 1 година
...споделяте виждането на производителя. И по ТВ тая заран говориха с различни хора от бранша. Предлагам да се интервюират прекупвачите, дето купува по 4 лв., а продават по 8. Може да съм пропуснал, но не помня какво казва по въпроса г-н прекупвача. А може да е прав човекът.
34
1
 
5
 
! Отговори
хаха преди 1 година
е тука давам моята краставица без пари, заповядайте не се срамувайте.
33
0
 
12
 
! Отговори
нервен потребител преди 1 година
и защо цената на килограм моркови в лидъл е 2.49 ама нищо не пишете...пишете и за цената на краставиците ми тя е нормална цена по това време на годината!!!по интересното е защо лятото в сезона на краставиците миналата година цената им беше 4 лева за килограм!!!но защо нищо не пишете лятото защо е висока цената на краставиците??????
32
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да не ви интересува. Вълнувайте се как да помагате на Украйна. Ден и нощ мислете за най-добрите си приятели-украинците. 2 вехти завода за оръжия отваряме и издухваме от прахта. А те не са работили 30 години. И кой опитен специалист ще работи там? Чакайте фойерверки. Няма да ни е за първи път.
31
4
 
4
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Така е... Правите юрохейски краставици са скъпо изкушение... ЛГБТ партиите ППДБ много ги търсят и затова цената им висока... ===)))
30
1
 
11
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
10 години гледам краставици и познвам 1-2 да гледат български краставици... разберете краставиците са всичко друго не и български - с ГМО в семките и като порастат няма как да станат български домати с холандско семе... не ДДС-то да намалите а вноса да обложите и то високо... ама майната му на всичко - яжте холандски краставици отгледани в Първомай... хахахаха
29
1
 
6
 
! Отговори
И345 преди 1 година
Има банани по 2,99.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3.79лв 1 л.прясно мляко,кофичка 1.68лв,срамота.а Лукойл НефтоХим Бургас,кога?
27
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормални пазарни процеси - много жени в Русия остават без съпрузи , изкупуват краставиците , създава се недостиг/дефицит и цената се покачва
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
атлична радев!
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бяло сирене 34лв