Краставиците и голямото поскъпване

Формиране на стойността на сортовете
4 мар 2023 15:29, Росен Стойчев
62
Краставиците и голямото поскъпване
Снимка: БГНЕС

Оранжерийните производители предлагат ДДС-то върху българските краставици и домати да стане 9%. Според тях това ще е една от антиинфлационните мерки, която веднага ще доведе до намаляване на цените.  70% от оранжериите в България тази година останаха празни.

Още по темата
В останалите 30% се отглеждат краставици и домати. Първите оранжерийни краставици тази година се оказаха „златни“ – на цени до 8 лева за килограм в търговската мрежа. При доматите- първите български зеленчуци се очаква да напуснат оранжериите за Великденските празници. Прогнозата на производителите е да струват не повече от 4 лева за килограм, съобщи НОВА.

 За успокояване и намаляване на цените според производителите може да се говори чак в началото на май и посочват, че ако ДДС-то спадне на 9 % , потребителите веднага ще усетят разликата.

Атанаска Бялкова отглежда 5 декара домати в оранжерия край Първомай. Калкулира основните разходи. „Някъде с около 70 % ще е по-голяма себестойността”, твърди Атанаска Бялкова,земеделски производител.

Първата реколта домати очаква да набере в края на март. И като прибави завишените разходи за производство, прогнозира каква ще е цената им. „Предполагам между 3.50 и 4 лева, в зависимост от сорта. Това трябва да е нормалната цена, за да бъдем доволни и ние”, посочва тя.

Първите краставици, които вече излизат от оранжерията на Веселин Велев са с лев по-скъпи от миналата година. „Около 5 лева, българската. 5.20 до 5.50 цената на едро”, заявява Веселин Велев, земеделски производител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам работещите в производството да не плащаме данъци. Така няма да има пари в хазната и държавата няма да може да бъде рекетирана от учителки, пощаджийки, лекарки и други, които се изхранват от държавата.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея в Германия и преди малко се върнах от Лидъл от седмичния пазар. Нарочно погледнах краставиците - 1.39 за БИО, 1.59 за не-БИО (странно?!) за бройка. Доматите са около 3.50 за килограм, има 3-4 вида големи и още толкова чери. Маслото е на 1,69/250гр, сиренето на 2/200гр. Месо рибица 9/кг. Олио не знам, не купувам.
2
0
 
28
 
! Отговори
Суверена преди 1 година
И нула процента да е ДДС то, цената няма да падне. Видяхме какво стана с хляба.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много скъпи и изкуствени,пробвах от любопитство,няма вкус на краставица,не мога да оприлича на какво,май на нищо!