В ЕС сме най-бедни, но сме много по-богати от други страни

Експерт обяснява
11 мар 2023 20:29, Росен Стойчев
145
В ЕС сме най-бедни, но сме много по-богати от други страни
Снимка: БГНЕС

Прекрояването на бюджета и разпределянето на парите е задача, с която всяко семейство по различен начин се опитва да се справи през последната година, съобщи БНТ.

Всеки от нас може да изчисли своята лична инфлация чрез калкулатора на сайта на НСИ. В повечето случаи тази проста сметка сериозно се разминава с официалните данни, които показват, че в момента инфлацията у нас е 16%.

    „Това се дължи на множество фактори, първият от които е, че сериозна част от разходите на домакинствата у нас са за храна. Това означава, че ние сме изключително чувствителни като домакинства, потребители на всяко едно повишение на цените. Така че обедняването е факт. То е персонално и много лично за всеки от нас!“, казва доц. д-р Иван Боянов от Стопанския факултет на ВТУ.

Сметките на икономистите показват, че в момента между 3500 и 4000 лева са необходими на едно четиричленно семейство, за да покрива разходите си през месеца, но дори и тогава се налага сериозна финансова дисциплина.

Още по темата

"Това, което ни отличава от съседните държави е, че при нас последните над 20 години, самото преструктуриране на земеделието доведе то там, че нямаме продоволственост. Разходите за хранителни продукти съставляват 30% от общите разходи. Другото, което също е показателно, е можем ли да си позволим да отидем на почивка – дали веднъж или два пъти в годината. Другото, съответно, всички знаем автомобилният парк в България, който е най-възрастният в целия ЕС, но това не е защото искаме да караме стари коли, а просто защото не можем да си ги позволим. Ето ви още един критерий, по който за пореден път се доказва, че сме най-бедните в най-богатия клуб в света. Което не е чак толкова лошо, защото зависи какво сравнение правим. Да, ние сме най-бедните в ЕС, но сме много по-богати от други държави по света, които трябва да преживяват с от 2 до 5 долара на ден“, напомня доц. д-р Иван Боянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С кого ни сравнява ме не разбрах с тез 2долара
103
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС сме най-бедни, но сме много по-богати от други страни. Тогава зап какво сме в този ЕС? Свобода на словото нема, демокрация само за некои, порите и богатството само за некои, за народа беднотията и мизерията.
102
3
 
12
 
! Отговори
неутрален преди 1 година
ми що тогаз влезнахме в тоз съюз,да си бехме стояли в соца,по добре бяхме
101
7
 
9
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
За пръв път тази година, БВП ,изчислен спрямо покупателна възможност, на страните от БРИКС задмина този на G7. Скоро ще сме най-бедни не само в ЕС!
100
0
 
16
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
КОЛКО МЕТОДИЧНИ НИ УБЕЖДАВАТ ЧЕ НЕ СМЕ ДОБРЕ,НО НЕ СМЕНАЙ ЗЛЕ.И СРАВНЯВАЙКИ НИ С НЯКОИ АФРИКАНСКИ СТРАНИ СМЕ СИ РАЙ.......ТРЯБВА ДА СЕ СРАВНЯВАМЕ С ПО ДОБРИТЕ,ПО УСПЕЛИТЕ,ПО БОГАТИТЕ
99
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как така лойко казва , че сме много добре даже супер
98
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, по-богати сме от някои африкански племена... каква гордост за държава на 1342 години...
97
0
 
8
 
! Отговори
Емил босилеград преди 1 година
Когато сме крадци номер 1 ние сме зло на този свят
96
0
 
15
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Нема страшно-Сомалия скоро няма да ни изпревари. Виж Сърбия и Албания могат.
95
4
 
13
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Виденов беше лош - ето има и по лошоКой не скача е ....
94
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изличиха ми коментара защото писах, че преди 33 г. сме били на 26 место по стондорт на живота , а сега сме към 80 место благодарение на ЕС и демокрацията.
93
4
 
10
 
! Отговори
Сърпи чук преди 1 година
То е по- лесно да ти обяснят с някаква стъкмистика ,че си богат, отколкото да се свърши нещо реално по въпроса.Сигурно сме паралий във сравнение със судан,руанда,ботсвана...
92
12
 
9
 
! Отговори
Lancista преди 1 година
Как да живееш достоен живот и да имаш светло бъдеще ако си млад човек но съдбата се е изгаврила с теб като си се родил българин: Отказваш се от българкото си гражданство, издаваш си ново - Западно по личен избор - може и Източно към Азия ако езикът не е пречка, събираш един куфар с най-важните за теб неща, купуваш еднопосочен самолетен билет, отиваш на Терминал 1 или 2 и никога повече не поглеждаш назад към помията в която си се родил, като забраняваш и на правнуците ти да стъпват в тая *** наречена България...
91
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре най-беден сред богатите, отколкото най-богат сред копейкините държави.
90
2
 
0
 
! Отговори
Тоя преди 1 година
Умник "Я"ксперт разбрахте ли сега с кои ни сравнява. Умньото, който със сигурност се бръсне с Жилет /ако не се е оставил да му въ.Шля+са сурата, като на много от съвременниците/ , а не ползва брадвата , или ламичка "Нева." подобни умници, обаче, с каквото и да се избръснат, су.рА/тите им все на юфка приличат, или на гроздевска керемида.
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ГЛУПОСТИ!
88
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става с всеки, който попадне под американско колониално владичество !
87
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колеги, моля не обиждайте Сомалия ! Там живота е песен, в сравнение с този в евро-атлантическа България !
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Думата "продоволственост" на Роско Стойчов Башджурналиста Андроид версия 0.3 ме върна в годините на светлото бъдеще, купоните, опашките, празните рафтове и куфарчетата с пари.
85
2
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Да! По богати сме! От Република Лесото, Магунда, Куанда Кукунда и още ред хипеп развити държави!