В ЕС сме най-бедни, но сме много по-богати от други страни

Експерт обяснява
11 мар 2023 20:29, Росен Стойчев
145
В ЕС сме най-бедни, но сме много по-богати от други страни
Снимка: БГНЕС

Прекрояването на бюджета и разпределянето на парите е задача, с която всяко семейство по различен начин се опитва да се справи през последната година, съобщи БНТ.

Всеки от нас може да изчисли своята лична инфлация чрез калкулатора на сайта на НСИ. В повечето случаи тази проста сметка сериозно се разминава с официалните данни, които показват, че в момента инфлацията у нас е 16%.

    „Това се дължи на множество фактори, първият от които е, че сериозна част от разходите на домакинствата у нас са за храна. Това означава, че ние сме изключително чувствителни като домакинства, потребители на всяко едно повишение на цените. Така че обедняването е факт. То е персонално и много лично за всеки от нас!“, казва доц. д-р Иван Боянов от Стопанския факултет на ВТУ.

Сметките на икономистите показват, че в момента между 3500 и 4000 лева са необходими на едно четиричленно семейство, за да покрива разходите си през месеца, но дори и тогава се налага сериозна финансова дисциплина.

Още по темата

"Това, което ни отличава от съседните държави е, че при нас последните над 20 години, самото преструктуриране на земеделието доведе то там, че нямаме продоволственост. Разходите за хранителни продукти съставляват 30% от общите разходи. Другото, което също е показателно, е можем ли да си позволим да отидем на почивка – дали веднъж или два пъти в годината. Другото, съответно, всички знаем автомобилният парк в България, който е най-възрастният в целия ЕС, но това не е защото искаме да караме стари коли, а просто защото не можем да си ги позволим. Ето ви още един критерий, по който за пореден път се доказва, че сме най-бедните в най-богатия клуб в света. Което не е чак толкова лошо, защото зависи какво сравнение правим. Да, ние сме най-бедните в ЕС, но сме много по-богати от други държави по света, които трябва да преживяват с от 2 до 5 долара на ден“, напомня доц. д-р Иван Боянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
15
 
1
 
! Отговори
Христо до 46 преди 1 година
Пошушнеш? Това някаква нова дума ли е? Ти на 50+ ли си, дядка? Я ми обясни какво е пошушна? Опипвал си сина си по шушката докато е бил малък?
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставили сме меркантилите да се развъждат по заповед на ЕС. Очакванията на продажните ни политици са: Те да напечелят и да избягат в чужбина, където няма да работят, а ще живуркат с откраднатите и подарени пари. Българите да избягат и да работят като роби другаде, където няма да има кой да ги защити. Да останат само меркантилите (тъмнозеленикавите), които ще споделят съдбата на индианците, но нищо няма да се разбере. И тази разкошна земя вече ще бъде на тарикатите, на които сега слугиват партиит
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Ню Йорк за да живееш в апартамент под наем с една спалня без излишни глезотии са ти нужни към 6000$. Там с тия пари не си богат, просто си преживяващ, в София такава заплата се води за доста висока. Та не гледайте само заплатите.
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам какви диотчета растат ще става още по-зле.
40
3
 
5
 
! Отговори
До Христо преди 1 година
Според мен ти им завиждаш на програмистите. Така отчаяно си фантазираш да бъдеш такъв. И едно нещо ще ти пошушна - синът ми е програмист на 4 часа. Мислиш ли, че му завиждам?
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, че взимаш ного пари номинално нищо не значи питайте немците как прадедите им са ходели с колички пълни с пачки на пазар.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богата колония като изгоним българите ще останат ин дийците и ще я ограбим до сушка така казват САЩ
37
5
 
1
 
! Отговори
Христо до 41 преди 1 година
Завиждаш нещо май, а? Гроздето кисело май, а?
36
1
 
6
 
! Отговори
Пенка преди 1 година
затова ли завърших социална педагогика а мажа ми више МИО - мениджмент, икономика и охрана за да работя аз като продавачка а той като охрана а някакви дето си играят на интернета по цял ден да взимат по 20 хиляди защото ги водят програмисти?
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Програмистите напълниха пазара на труда и цената им падна драстично. Само от роднините ми са 4 човека, още поне толкова познати имам. Откачена история.
34
2
 
7
 
! Отговори
На вашето внимание преди 1 година
Тоя интелект в статията си, че Румен Радев е поздравил китайския глава е поместил снимка на Радев НЕ с китаеца, а с евреин.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за програмистите в Силиконовата долина е вярно взимат големи заплати, ама наемите са космически и затова живеят в жилища тип душ кабина.
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Долния *** 23 Виж сега умник по времето на соца са взимали по 100 лева, ама токът на месец ти е 2-3 лева водата стотинки, храната също. За това става въпрос какво можеш да си купиш със саплатата, то и аз по времето на хиперинфлацията взимах джобни 5000 лева, а стигаха за една закуска, говорим за покупателната способност ти взимай 1 трилион заплата като във Ваймарска Германия и после бързай до магазаина щот цените растат с минути и тоя един трилион ти стига за два хляба.
31
3
 
15
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До Анонимен И като си живял в чужбина и цените са много ниски а заплатите големи , защо си се върнал ??? Всички обяснявате колко било евтино в чужбина ама никой не остава там . Нещо ме съмняват тия приказки . Много било добре ама ... се върнах в Люлин трети район . Защо не си в чужбина .
30
4
 
7
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Те какво собствено жилище имаш бре, баламурче? Да живееш с мама и тате не се води собствено жилище.
29
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз ще кандидатствам за статут на украински бежанец. Имам нужда от почивка и разнообразна храна. Не държа да съм по морето, предпочитам балкана, но в краен случай става и на Златни пясъци.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Африка поне е топло и няма зима риташ палмата падне банан, все ще преживееш, а тук през зимата ще ни дерат със зелена енергия, а храна няма никаква.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е дали при кучешката и котешката храна поскъпването е подобно? Все пак те са по мили за европейците и евроатлантиците от вас.
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте как живеят кучетата в Могадишу и не се оплквайте вие сте богати пред тях.
25
4
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
Аз може да съм зле, ама вуте е по- зле. Как може някой да говори такива простотии из медиите??