България иска активиране на селскостопанския резерв

Министър Гечев алармира европейските институции
15 мар 2023 19:22, Анисия Иванова
19
България иска активиране на селскостопанския резерв
Снимка: БГНЕС

Призовавам за ускоряване на процедурата за вземане на решение за активиране на селскостопанския резерв, с цел подпомагане на най-засегнатите от завишения внос сектори, особено в страните в близост до границата с Украйна" - това пише министърът на земеделието Явор Гечев в писмо до европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски и генералния директор на ГД "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК Волфганг Бурчер.

Поводът за това са трудностите, пред които са изправени българските производители в резултат на прекомерния внос от Украйна.

"България е солидарна с Украйна и споделя необходимостта от безпрепятствено осигуряване на доставки на селскостопански и други продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, но това не следва да поставя в риск конкурентоспособността на европейските земеделски производители", отбелязва още министър Гечев.

В писмото българският земеделски министър обръща внимание, че най-сериозните смущения се наблюдават на пазара на маслодаен слънчоглед, като интензивният внос от Украйна продължава и през 2023 г. Също така се посочват като обезпокоителни количествата зърно, съхранявани в складовете в страната, без възможности за реализация и липса на търговия, при сериозен спад на изкупните цени.

"На фона на увеличените разходи за семена, торове, продукти за растителна защита, дизел и пр. се влошава икономическата устойчивост на стопаните, отглеждащи слънчоглед. Липсата на свежи приходи от продажби на зърно, увеличаващи се разходи за съхранение и ограничени складови възможности водят до несигурност и са много сериозно предизвикателство за нормално стартиране на пролетната кампания", посочва Явор Гечев.

В писмото до еврокомисаря по земеделие и до генералния директор на ГД "Земеделие и развитие на селските райони" аграрният министър информира, че в страната вече се провеждат стачни действия от страна на българските производители, които настояват да бъде ограничен вносът на маслодайни и зърнени култури от Украйна, който буквално поставя в колапс сектора, тъй като заради него са принудени да продават продукцията си на безценица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До Анонимен17--Е така трябваше ,ама ей на ,друго се получи То и на швеицарците им омекнаха краката Сега да видим немците ,там отдавна ги мъчи тоя вирус фалита
16
2
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Какви банки са фалирали, бе гаврош? Частни банки, дето са инвестирали рисково. Я кажи почна да сменяш рублите за юани ахахахха
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7:Ще ти се да фалираме, но няма. Всичко е договорено и парите идват.Ще си вземем всичко, което ЕС дава на другите европейски държави, вкл. и по-високи субсидии. Защото зашите данъци хранят държавата, а нашите ренти-такива като тебе.Недей да лаеш, керванът си върви. А ти си помисли защо на пшеница и слънчо за жълти стотинки, продадени от отчаяни украинци, пак храната ти е скъпа. И да знаеш, че тази година ренти хич не чакайте.
14
0
 
12
 
! Отговори
лайнер преди 1 година
Е как така? Нали украинското жито е за Африка, щото са гладни, те у нас не внасят!!! Ако в Африка не им трябва да заминава за Щатите директно...
13
5
 
7
 
! Отговори
м преди 1 година
България НЕ Е солидарна с Украйна. България иска изгодни търговски отношения с всички държави, които могат да й го предложат. Украйна не ни е важна, Русия не ни пречи.СТИГА сте говорили от името на народа (грантаджии, млъкнете за малко и станете прави): СЛАВА НА БЪЛГАРИЯ !
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храната сме я изкупили батките. ще ви я продаваме за много скъпа цена .. хе хе хе
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се краде резерва. Така ли?....
10
2
 
16
 
! Отговори
От тук и Там преди 1 година
Като погледнеш България от самолет,всичко е окрупнено.Всичко е засято на 80-90 процента.И в един момент се оказва,че Добруджа и Тракия не могат да изхранят 3млн. бабички.Още по времето на Хрушчов беше доказано,че на България не и трябва никаква промишленост.Само от земеделието ще храни 4-ри пъти по-голяма територия с население над 20 милиона души.А днес??? Субсиди-мупсидии,фондове-мондове,и всичко отива на фалит,а държавата пред банкрут.То само кражни,измами и национални предателства.
9
0
 
8
 
! Отговори
WVW преди 1 година
Тука не става въпрос за мъстити земеделци. Потърпевши са най-вече малки и средни зърнопроизводители.
8
0
 
14
 
! Отговори
В. преди 1 година
Защото малко хора знаят, че на едни чичковци им беше позволено да приватизират зърнените силози.
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо нашите зърнари,които взимат по 3млд лева субсидии от ЕС,когато беше голямата криза и цените бяха високи не продадоха слънчогледа и пшеницата, а ги птедлагаха на такава цена че олиото стигна 7лв , като се надяваха че цената още ще расте и го скриха. Сега като видяха че цената в целия свят пада ревнаха,защо? Да фалират от лакомия това заслужават.
6
3
 
8
 
! Отговори
Шуменски преди 1 година
Скъпо е българското заради всички безумни претенции на еврорайха? Или заради внедряване на скакалци и буболечки в храните ни?
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храната е скъпа и некачествена. А БАБХ, КЗП и КЗК спят.
4
1
 
21
 
! Отговори
Евала преди 1 година
А като се внася евтин слънчоглед от Украйна дали, аджеба, олиото ще поевтинее? Или ще е още по-мазна далавера за маслобойните...
3
15
 
4
 
! Отговори
Bg izmet преди 1 година
СЛАВА НА УКРАЙНА...БЬЛГАРИЯ ДЬРЖАВА НА ИЗМАМНИЦИ И ДОЛНИ МЬСТИИ.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я да кажат защо българското жито е в пъти по-скъпо от украинското? Кой търговец би купил нещо на двойна цена .
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'това пише министърът на земеделието Явор Гечев' --- управата не е народа, особено който червенотиквеничето радев е самоназначил