Разликата между таван на цените и таван на надценката

Обяснение от Адриан Николов и Славчо Петров
15 мар 2023 17:07, Росен Стойчев
9
Разликата между таван на цените и таван на надценката
Снимка: БГНЕС

Има разлика между таван на цените и таван на надценката, обясняват експертите, съобщи БНТ.

"Когато въвеждаме таван на надценката, мярката е насочена единствено към крайния продавач. В общия случай това ще бъдат или търговските вериги или откритите пазари.

Още по темата
Ако въведем таван на цената обаче, тогава казваме и на производителя и на доставчика и на веригата, че всички икономически условия, които се променят, всички цени на техните суровини, цени на труда, всичките динамики могат да бъдат ограничени до определена стойност за конкретната стъпка и не може да ги надхвърляме", заяви икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Въвеждане на таван на цените означава, че и производители, и търговци трябва да се съобразят с нея независимо от променливи като разходите за суровини, транспорт или труд.

"И в двата случая когато говорим за таван на цените... през призмата на правото на съюза подобен тип тавани не са напълно съвместими с правото на ЕС", каза доц. Иван Стойнев, преподавател по право на Европейския съюз.

Предложената правителствена мярка на практика ще бъде насочена към големите вериги, посочват експертите.

"Според мен ще доведе до две неща: първо ще стане ясно веригите доколко и как печелят, доколко и как калкулират какви разходи калкулират, за да се стигне за някои продукти от производителя до веригата да са 40 - 50 - 100% по-високи цените", заяви доц. Славчо Петров, председател Федерация на независимите синдикални организации от хранителната промишленост, КНСБ.

"Работещата мярка би била префокусиране работа на институциите особено на Комисията за защита на конкуренцията, която да провери какво се случва на този пазар. Защо достъпа до него е ограничен по един или друг начин. Дали има картелно споразумение между производителите защо не може да внасяме отвън по-евтини стоки, които явно в много европейски държави", заяви още икономистът Адриан Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
КЗК преди 1 година
С фокуси ще се случват нещата:)
6
0
 
0
 
! Отговори
Ярл фон Трън преди 1 година
Вместо да обяснява елементарни неща, експертът по-добре да каже по отношение на какво е надценката - производствена цена, цена на закупчик, борсова цена, цена на първи посредник, цена на втори посредник, цена на доставчик.
5
0
 
0
 
! Отговори
Съби преди 1 година
Да не плашат хората.До 2025 или 2026 всичко ще се нормализира и с картела.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има разлика само в производствената цена на различните производители заради суровини и технология.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
някой да обясни що в бг има разлика между нивото на инфлацията и нивото на цените като последните не отговарят в пъти
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да побългарим закона на пазарната икономика...Пазара определя цените. Щом се купува , значи е добре.Очакваме санкции от ЕС.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не по врат ами по шия все от джоба на клиента