Защитават потребителите с фиксирани цени на тока

Иван Хиновски приветства идеята
15 мар 2023 11:17, Росен Стойчев
19
Защитават потребителите с фиксирани цени на тока
Снимка: БГНЕС

Потребителите на ток в ЕС ще получат нови права, които ще им позволят да сключват договори на фиксирани цени, а в същото време да имат по няколко или комбинирани договори. Благодарение на по-големия избор, ползвателите ще имат възможност за защита чрез дългосрочно гарантирани цени да се защитят от внезапните ценови шокове.Тези промени се съдържат в предложената от Европейската комисия промяна на структурата на пазара на тока, съобщи Нова.

Енергийният експерт Иван Хиновски определи новата енергийна политика като помъдряла.

Още по темата
"Това ще доведе до успокояване на енергийните пазари. Този нов модел не променя радикално пазарния модел на Европа, но ще доведе до създаване на условия на дългосрочни инвестиции. Основният проблем са краткосрочните договори", смята той.

ЕС постигна споразумение за ограничаване на енергийното потребление с 11,7% до 2030 г.

По думите му битовите потребители на свободния пазар е политическо решение на ЕК, което България отлага. "Свободният пазар дава чувството за обективност при определяне на цените. От това, че се налагат по-високи цени на електроенергията, на един бъдещ регулиран пазар ще бъдем защитени, защото ще знаем каква ще е цената месеци напред. До актуализация на нормативната уредба, не очаквам промяна в цените на тока и парното", заяви Хиновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спасението от капитализма, е социализмът и комунизмът. Европейският социалистически съюз се срещна с империализма и капитализма на Путин и Русия.
16
0
 
1
 
! Отговори
ПП Киро преди 1 година
В ЕС от одавна цената не ел енергията е фиксирана спрямо цената на газа.... ходи разбери защо!!! Абсолютен носенс, ама нали сме демократи, добрите сили, умните и красивите!!!! Та в Макрония където 6 процента от електичеството произлиза от газ и нафта цените фръкнаха до такава степен че заводи спряха производсто, а хлебарите масово получиха сметки х8. За битовия потребител цената е +15 процента, но държавата доплаща разликата. Пладнешки обир, това е ЕС!!!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последният абзац казва всичко. ЕК налага ... БГ отлага. Чувство за обективно определяне на цените. Ще имате усещането, че всичко е законно и обективно когато излезете на свободния пазар. На практика обаче, ще знаете месеци напред каква ще е цената на тока и така, неусетно почти, ще достигнете до 11-те процента ограничение в потреблението, поради факта, че цената ще ви идва твърде висока. Но пък ще си знаете бе!
14
0
 
2
 
! Отговори
Владо преди 1 година
Българските домакинства са на фиксирани цени на тока. Обаче ЕС искаше да минат на борсови. Сега нещо ЕС(ССР) дава на заден. Защо ли?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ясновидец Ха-ха!!!! Това не се знае защита ли е или бетониран грабеж. Срещу поевтиняването на тока, поради поевтиняването на природния газ на международните пазари. Нали такава им беше баснята, дето ни я разказват вече десетина години?
12
0
 
8
 
! Отговори
Ясновидец преди 1 година
Помоооооооощ ! Искат да ни защитават !!!! Това е знак за нашето доунищожение!!
11
1
 
0
 
! Отговори
asfsadf преди 1 година
На първо време идеята е добра, но след масовото навлизане на фотоволтаиците и батериите, цените през деня ще паднат (а цената на вечерният пик ще скочи), при което среднопретеглената цена (не средноаритметичната) ще падне. Резултат: Клиент е сключил д-р с фикс цена за 300 лв./МВтч, а среднопретеглената цена излиза 250 лв. - Ефект : хурката. Съвет : тези д-ри трябва да се сключват през края на Март, Април, най-късно до средата на Май, тогава цените енергоизточниците е най-ниска.
10
0
 
10
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Да бе, да... щели сме да избираме! Лъжи, манипулации и демагогия! Всички доставчици на услуги (и не само) са с уговорени цени. Но нашите органи искат писмен договор за да видят картел, не им е достатъчна свръхпечелбата и неоправданите надценки.
9
0
 
4
 
! Отговори
не може преди 1 година
да бъде да е валидно за целия ЕС,това е само за богоизбрани българи,които не бива да се притесняват да плащат ток,те просто си го крадат,необеспокоявани от управляващите
8
0
 
14
 
! Отговори
Ъхъ! преди 1 година
Добре ни подготвиха от "Продължава погрома" !!! Скоро ще ни спират тока заради превишаване на лимити, заради режим и какво ли още не! Уверено вървим към 1996 г. ! Да ни е честита "промяната" !
7
1
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Явно искате да ни е.ете насред площада ,другаре комунисти и децата ви!!! Ако суверенът е съгласен на такъв сексуален акт, то значи сме си заслужили да ни смятат за най-тъ.пите в Европа.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРАВО БРАВО НАМАЛЕНИЕ НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО С 11,7%!!! БРАВО, БРАВО ХИНО ДЖИНО ТОВА БИЛО МЪДРОСТ!!! АМИ ПОСТИГНЕТЕ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА МЪДРОСТ - "ИМА ЧОВЕК-ИМА ПОТРЕБЛЕНИЕ, НЯМА ЧОВЕК-НЯМА ПОТРЕБЛЕНИЕ" КАТО ПРЕДИ 80 ГОДИНИ !!!
5
2
 
14
 
! Отговори
hfghfg преди 1 година
А от измислените такси "пренос" и "достъп" кой ще защити народа?На 176 лева реално потребена ел. енергия, сметката набъбва до 460 лева (крайна цена) след добавяне на двете "измислени от монополиста такси" + ДДС, разбира се!Докога ДЪРЖАВАТА ще го търпи това И НЯМА ДА СЕ ГРИЖИ за интереса на гражданите си?!
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Oграничаване на енергийното потребление с 11,7% до 2030 г.Без коментар!
3
2
 
28
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Бачкам в енергото.Битовите потребители минат ли на свободния пазар ще ядат дедовия.Видяхте какво стана с фирмите
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този филм не сме ли го гледали по соца? Нали уж пазарна икономика, джиджи биджи. БорИхме се, БорИхме се и пак се върнахме откъдето сме тръгнали. Цените скачат, заради цените на горивата и санкциите срещу Русия, които ние най-предано изпълняваме. В Унгария що цените не скачат така, да питам?
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже тези, дето са измислили тези видове договори, трудно си ги разбират. Какво остава за обикновенния потребител..