Фокус-мокус и дюните зад "Каваците" вече са земеделска земя

80 на сто от тях вече не са дюни според новата карта
30 мар 2023 16:27, Стела Стоянова
80
Фокус-мокус и дюните зад "Каваците" вече са земеделска земя
Снимка БГНЕС

Дюните зад плаж Каваците вече са земеделска земя. Вчера комисия към Агенцията по кадастър е приела картата на дюните зад Каваците. Според нея 80% от територията е земеделска земя, съобщи във фейсбук Тома Белев, който за кратко бе и зам.-министър на околната среда.

Картирането на дюните зад Каваците е поръчано в началото на 2022 г. на БАН. Извършено е от специалисти по растителни съобщества и геоморфолог, които определят дюните като дюни.

Служебният министър на околната среда Росица Карамфилова обаче назначава ново картиране и избира петима експерти, сред които няма нито един фитоценолог, но пък има компютърен специалист. След тяхното "картиране" през октомври се извършват промени, твърди Белев. Вчера картата на дюните е приета и земеделската земя на снимката може вече спокойно да бъде застроена. Ето така за 15 години 2/3 от дюните у нас станаха орни земи частна собственост и са застроени или готови за застрояване, коментира той.

От екоминистерството излязоха с позиция по казуса, като увериха, че техният представител е бил единственият с особено мнение и несъгласие. Оттам твърдят, че има съществено разминаване в определянето на границите на пясъчните дюни при неколкократните заснемания, свързани с процедурата по изработване на проекта на посочената специализирана карта.

Според тях законът за устройство на черноморското крайбрежие също е неясен в дефиницията за пясъчни дюни и позволява различни интерпретации и разнопосочни резултати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: Кавацитедюни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше в Северна Корея щеше да има Фокус-Мокус и хайде като чичо на кучетата за мезе.
25
1
 
45
 
! Отговори
Гост преди 1 година
А после - защо в Гърция или Турция!
24
1
 
38
 
! Отговори
w преди 1 година
Хотел до хотела, чадър до чадъра /по 50лв/ мила моя майно льо. О..раха го нашето море.
23
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе за чих са ви дюни нее ли по добре някоя мутра да си направи замък на морският бряг? А пък вие ше му се кефите на замъка и ше цъкате с език кат развален часовник. Нали сакахте димукрация? Ето вия.
22
6
 
19
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
В Китай индивид като Тома Белев щеше да изкара максимум година на свобода.
21
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължаваме промяната...........
20
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, ако беше в Китай фокус-мокус да са наредени до стената, следващите пак да правят измами.
19
0
 
21
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ТАКА Е В БЪЛГАРИЯ ТАЗ БОЖЕСТВЕННА АРИЯ ЕДНО РАЙСКО КЪТЧЕ ЗА ПРЕСТЪПНИЯ СВЯТ.
18
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Росица Карамфилова беше назначила хора на Тома Белев и жена му Веселина Кавръкова, едноличен собственик на WWF България, всичко щеше да е точно, субсидиите щяха да си текат. Но ето че министърката е настъпила интересите на зеления октопод, а той е грабил много през годините и плаща много на медии, адвокати и "експерти".
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера дюни, днес земеделска земя, утре вече ще поникнат първите блокове. Така става при нас.
16
0
 
19
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Закон по нешенски си е врАта у поле. Особено за хора с власт и пари.
15
1
 
21
 
! Отговори
Баш Айдук преди 1 година
Зае6етe дюните но ми обяснете едно - защо Кьовеши не ни харесва прокурорите?
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 15 - То строенето на земеделска е незаконно, *** стъпките са ясни - 1-во земеделска от нисък клас (пясък и треви, не са чернозем), до месец са го вкарали в регулация за строеж. А багерите да разорат за "засяване" ще са там още утре сутрин. И после - "Вижте го бре, тука никога не е имало дюни?!".
13
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тома Белев и цялата "еко" пасмина около него пак почна с рекетите.
12
1
 
14
 
! Отговори
Инженера преди 1 година
Защо ли това решение за Дюни ми напмня на филма - Маргарит и Маргарита и по точно на сцената с другаря Неризанов, който купуваше палто от норки, за държанката си: "...абе то цялото палто е от умрели норки... и е трето качество..." . Та и всичките дюни са земеделска земя, на която няма дюни... и е петдестет и осма категория. Партийните фокуси продължават. Трима лапат-триста зяпат.
11
2
 
11
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Тези които са приели решението са за разстрел, включително и роднините им, пък ако ще всички да са ИТ специалисти
10
3
 
17
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
На земеделска земя строителството е напълно незаконно. Хайде сега едно разрешително да се издаде, максимална присъда без право на обжалвате и предсрочно за добро поведение, плюс конфискация на всички пари и имоти на разрешаващия.
9
0
 
22
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
След като екоминистерството е с "особено мнение" или евентуално несъгласно, защо Тома Белев трябва да изнася тази информация, а не те?! Не е ли редно МОСВ да се грижи за ОСВ и в частност да пази дюните?
8
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тома Белев кръстникът на зелената мафия в България, колко пари източи от субсидии, дарения, проекти и т.н, колко пари прибра от рекет? Какво му е толкова ценното и уникално на една купчина пясък, какви са тези уникални растителни видове растящи само на дюни? Тук очевидно става дума за поредната схема за извиване на ръце, а след като бъдат платени едни пари Тома Белев ще забрави колко е гневен.
7
12
 
13
 
! Отговори
Красимир Петрофф преди 1 година
Всички пeдали от ДБ и ПП, както и крадците от ГЕРП са леворезбари /педeрacи/, барабар със соросоиднaта им урсула фун дър лoйняна омазана путkа!