Глад за кадри на пазара на труда, топим се с 10 души на час

Ръстът на заплатите за година е средно с 20%, коментира Надя Василева
18 апр 2023 18:00, Анисия Иванова
161

Имаме глад на кадри, дисбаланс на търсене и предлагане, усеща се почти пикът, трябва да се вземат мерки. Населението намалява, топим се с 10 човека на час, трябва да мислим сериозно за стратегии, които да подобрят процеса. Няма как да увеличим населението с вътрешни сили, трябва внос отвън. Това заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че навсякъде има недостиг на кадри, а най-осезаем е в производството, в хотели и ресторанти. Спад на търсенето има IT сектора.

"Привличането и задържането на кадри става персонализирано, не може да се генерализира - ще направим един тиймбилдинг и ще запазим хората. Най-добрата инвестиция е да осигури бързо заместник на някой напускащ, което в България е трудно поради липсата на кадри", коментира Василева.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че и тази година е имало великденски бонуси, основно в производства, които са на печалба.

"Имаме поне 20% ръст на заплатите, в сравнение с миналата година. От една страна идеята е да се догони инфлацията, от друга страна е нормален процес - заплатите ни са най-ниските в ЕС, но и не навсякъде се случи това увеличение", подчерта председателят на Българската конфедерация по заетостта.

По официални данни 48 000 от работещите у нас са пенсионери. Гостът посочи, че тези хора с опит не трябва да бъдат изключвани от пазара на труда.

"Трябва да имаме преквалификация, организация на труда, така че тази част от населението да се влее, да не работи от 9 до 6. Това е ценен ресурс, който трябва да се използва. Те са много по-дисциплинирани, по-трудно биха напуснали", допълни Надя Василева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
34
 
! Отговори
Мой приятел преди 1 година
завърши Медицина, учи точно 12 години. Накрая му плащаха 1200 лв. Тва е подигравка?! 12 години си бутал медицина и накрая едни смешни 1200 лв. Отиде в Германия и там получава петорно повече като лекар.
31
2
 
38
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Затова - Терминал 2. Не знам кой нормален, образован инженер ще работи за 1300-2300лв? Хеле пък ако има деца, кредит и т.н.
30
1
 
29
 
! Отговори
Антон преди 1 година
Много смешно, политиците не разбраха, че тук няма са остане народ. Нява да има кой саги избира. Щом не се грижат за народа, той ще им избяга.
29
0
 
14
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Не знам кой се опитваш да залъжеш. Ти на родния си език не можеш да пишеш правилно, еле па код да пишеш. Кой знае какъв треторазряден бачкатор си.
28
2
 
35
 
! Отговори
Бачкатор преди 1 година
Къв глад за кадри ве!Я се разходете из маалите да видите гъчканица от мазни лъскави шкембелии ромбове и ромби шляещи се безцелно насам-натам!Що не ги впрегнете да работят?
27
2
 
13
 
! Отговори
Както казах преди 1 година
Номер 28 -Ето го и първият псевдо IT форумен професор
26
2
 
44
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Интересно дали държавната администрация се намалява пропорционално на намаляващото население, щото папкаджиите не намаляват...
25
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм ИТ още от преди да започне да се говори за ИТ програмисти в България. Работа за ИТ ще има но ще са ориентирани дев ИТ. Тоест хора които не само знаят да работят със софтуер на високо ниво но също така да могат да интегрират различни АИ софтуер компоненти един с друг. Не става то така учиш нещо и утре заплата 3к. Ако тази схема е вървяла, вече не. Радвам се, че излезе ЧАТГПТ и някои нови АИ продукти на пазара. Така ще разкарат част от претендиращите за восики заплати без покритие
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Особено тези с евроатлантическите ценности ще забият пирона, да им . таковата.
23
4
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
10 човека на час?!? Те БСП за това отидоха на 7% на изборите. При по-висока активност са извън парламента.
22
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз и моето семейство сме решили да емигрираме за САЩ. Първоначално ще отседнем при моя брат във Вашингтон, който живее там от 15 години, а после ще си купим имот и така. Няма смисъл да се стои в *** и някакви работодатели (робовладелци) да ти се подиграват.
21
0
 
38
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Да накарат мънгаcapите да работят и ще се "заситят".
20
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как няма да се топим, като във властта повече от 20 години са едни и същи неграмотни некадърни-Ци, и не мога да разбера, защо този народ продължава да гласува за тях,
19
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На журналята им отпуснаха 81 000 000лв. За Политическо ГОВОРЕНЕ . Преди изборите.
18
7
 
41
 
! Отговори
Свидетел преди 1 година
България е многовековна държава, оцеляла при множество войни и кризи, а сега тука някакви евроатлантици ще ни затрият! У да ви таковам мамата
17
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече 33 години се работи България да Я НЯМА ОТ КАРТАТА НА СВЕТА! Във всеки сектор куцаааме, ама във всеки! Не виждам как ще се оправим и НЯМА И ДА СЕ ОПРАВИМ! Примирете се - България си отива. Младите хора учат езици и заминават за развитите държави като Германия, САЩ, Франция и т. н. Там могат да им предложат много по-добри условия на труд от мизерията в БГ.
16
1
 
53
 
! Отговори
митко преди 1 година
След 33 години геноцид това е резултата.Българският етнос почти изчезна.И за капак няма осъден нито един политик или олигарх.Позор.
15
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е кои ще работи . Като знае , че ще го излъжат в плащането. Най корумпираната държава. Е защо в Гърция туризма си работи нормално???
14
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опаа! Чекай малко! Май в статията искат нещо друго да ни намекнат: "Няма как да увеличим населението с вътрешни сили, трябва внос отвън."...
13
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами Красимир Дачев защо не накара децата си да учат за заварчици, като давал добри заплати, ами ще стават меринджеи. Рибата вмирисва от към главата. Да не ми се оправдават разни депутати, защото за това което сътвориха през последните 30 години, трябва да ги избесят и семействата им до девето коляно по стълбовете.