Глад за кадри на пазара на труда, топим се с 10 души на час

Ръстът на заплатите за година е средно с 20%, коментира Надя Василева
18 апр 2023 18:00, Анисия Иванова
161

Имаме глад на кадри, дисбаланс на търсене и предлагане, усеща се почти пикът, трябва да се вземат мерки. Населението намалява, топим се с 10 човека на час, трябва да мислим сериозно за стратегии, които да подобрят процеса. Няма как да увеличим населението с вътрешни сили, трябва внос отвън. Това заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че навсякъде има недостиг на кадри, а най-осезаем е в производството, в хотели и ресторанти. Спад на търсенето има IT сектора.

"Привличането и задържането на кадри става персонализирано, не може да се генерализира - ще направим един тиймбилдинг и ще запазим хората. Най-добрата инвестиция е да осигури бързо заместник на някой напускащ, което в България е трудно поради липсата на кадри", коментира Василева.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че и тази година е имало великденски бонуси, основно в производства, които са на печалба.

"Имаме поне 20% ръст на заплатите, в сравнение с миналата година. От една страна идеята е да се догони инфлацията, от друга страна е нормален процес - заплатите ни са най-ниските в ЕС, но и не навсякъде се случи това увеличение", подчерта председателят на Българската конфедерация по заетостта.

По официални данни 48 000 от работещите у нас са пенсионери. Гостът посочи, че тези хора с опит не трябва да бъдат изключвани от пазара на труда.

"Трябва да имаме преквалификация, организация на труда, така че тази част от населението да се влее, да не работи от 9 до 6. Това е ценен ресурс, който трябва да се използва. Те са много по-дисциплинирани, по-трудно биха напуснали", допълни Надя Василева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че той Буци го каза в прав текст - всички искат да са ИТ, овчари ни трябват.
51
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато има обяви търсим хора с висше образование, стаж, западен език, шофьорска книжка и т.н. и предлагаме 1200 лв бруто ще има да се чудите защо ще има глад за кадри.
50
42
 
8
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Аз още преди години бях писал тук но комунистите ми гласуваха минуси. Изтървем ли Бойко изтървали сме България! Знаете какъв икономически подем имаше при ГЕРБ. Заради високата раждаемост не достигаха детските градини. Милиони българи се завръщаха от чужбина. Ако ГЕРБ беше на власт а Президент Цецка Цачева днес щяхме да сме подобно на Чехия и Полша. Но Шофьора на самолет и Кирчо Парапетов ни превърнаха в Судан.
49
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, ако ГЕРБ не бяха взели властта през 2009 година, то сега минималната заплата щеше да е над 1300 лева, а средната заплата над 3600 лева.
48
1
 
16
 
! Отговори
морски преди 1 година
Без трудова/длъжностна характеристика черно на бяло - забрави за нормална работа.
47
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми как няма да има глад. Всъщност масово пенЦионери са на държавна хранилка, младите не могат да се вредят от тях. Я вижте оная Такева, станала на 80 години, с носилка вече ще я носят, а още стои на синдикалния стол. И не е само тя, 1/2 са така. После нямало работа за младите, ми как да има. Някакви изкукаали пенсии, вечно сърдити и киселиии висят из топлите държавни местенца
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Т. Живков границите бяха затворени . И работеха много войници, затворници по ЗАДЪЛЖЕНИЕ. Така се построиха комплексите. И настаниха всякакъв вид Работници / правни работници, научни работници, медицински работници , информационни работници, културни работници, . . И целукупния народ се разможаваше по Така наречените Тезиси за Раждаемост /1978-1983г./
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От сайта на НОИ: "Считано от 1 април 2023 г. Националният осигурителен институт (НОИ) ще преизчисли служебно пенсиите на общо 335932 пенсионери, придобили осигурителен стаж след пенсионирането си или след последното преизчисление на пенсиите." ... Та, 48000 или 335932 са работещите пенсионери.
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драскачкиите от днес. бг, Неееелллиии, Анисииия, Мишето, кат фалират, къде ли ше идат да бачкат с безсмислената си професия на журналист? Плочкаджии, заварчици?
43
0
 
21
 
! Отговори
мак преди 1 година
Обичните гости не работят ли?
42
1
 
37
 
! Отговори
Е как да е преди 1 година
Като няма заплащане, няма и кадри! Аз съм ВИК майстор и за два месеца в Белгия, вадя колкото цяла година на заплата в България! На запад, въпроса със заплатите е отдавна решен, плащащ за да вземеш, тука искат само да вземат. Ако изкарам 10 бона на чорбаджията ми дава 3,ако изкарам 20 бона ми дава 7!Тука и 100 бона да му изкарам, пак съм на 1.5 макс? Да си вкарват кадри от Африка и да не реват много! Който си го може си го може, всеки има семейство за гледане
41
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
40
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема на СОЦА - Имаше народ, армия дисциплина но нямаше пари за козметики и нямаше нови телефони и таблети. Сега всичко имаме но няма народ, армия и дисциплина. Кое е по-добре?
39
5
 
20
 
! Отговори
1 преди 1 година
Хора има няма *** да ви работят за тези мизерни пари. За това умните, кадърните и тн. ще работим за западните фирми ще ви се подиграваме на останалите будали дето работят в България.
38
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е само до заплатите. В повечето БГ фирми гърбиш като за трима и нямаш никаква сигурност. Работната среда е овладяна от интриги, групички по интереси и недомлъвки. В нормална фирма получаваш в пъти повече пари и ти е в пъти по-спокойно.
37
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Внос на кадри.? Нито украинците нито там сирийци, афганистанции прочие ,те не остават тука ти викаш ще вкарваме работна ръка.Цял ЕС има лесно се намират кадри!
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На лъжат журналята . За да се задържат на работа.
35
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Традицията е от времето на Т. Живков . Коня да е зад каруцата. А когато се налага работа за стандарт по ЕС норми . Временно се вкарват фирми от Запад. Така се решава проблема
34
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Две очевидни грешки виждам веднага в думите на тази. Първата е, че запалтите не са се повишили с 20% в сравнение с миналата година, а някъде около 8-10%. Второто е, че не са 48000 работещите пенсионери, а в пъти повече.
33
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A кинти колко давате ?