Амбулаторни центрове с лекар и сестра в малките населени места

Проектът е съгласно Националния план за възстановяване и устойчивост.
21 апр 2023 16:08, Стела Стоянова
13
Амбулаторни центрове с лекар и сестра в малките населени места
Снимка БГНЕС

Във всички малки населени места в страната ще бъдат изградени амбулаторни центрове с лекар и медицинска сестра.  Те ще бъдат направени съгласно Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев в добричкото село Полковник Свещарово, където медици от областната болница прегледаха първите пациенти.

Първа стъпка към създаването на тези структури е пилотният проект "Лекари в малки населени места", който тръгна вчера от Добричка област.

"От следващата седмица лекари от различни специалности ще започнат прегледи в малки населени места в област Монтана, а по-късно и в Бургаска област", обясни д-р Меджидиев. Министърът се надява бъдещото редовно правителство да продължи и надгради инициативата.

"Проектът е на Министерството на здравеопазването и община Добрич, подкрепена от президента Румен Радев, и целта е да се разработи в цялата страна“, допълни Меджидиев. Той беше впечатлен от отдадеността на лекарите, които преглеждат по селата. Министърът разговаря с пациентите, които дадоха препоръки как да се подобри оповестяването на прегледите. „Целта е да затворим триъгълника здравно министерство – община – болница, и да направим тези прегледи системни", добави той.

"Още през април в общините Добричка, Крушари и Шабла ще бъдат разкрити девет пункта, в които ще преглеждат специалисти по вътрешни болести, онкология, хирургия и др", съобщи директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков. По думите му пациентите ще бъдат изследвани, насочвани за проследяване или настанявани в здравни заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
7
 
! Отговори
Вервайте преди 1 година
Мдааа, така стават тея неща, с приказки. Едно време имаше разпределение по селските здравни служби след като завършиш и трябваше стаж да трупаш, нямаш много избор. Ама хората в селата бяха други, и заплата имаше.
12
0
 
19
 
! Отговори
Митев преди 1 година
И от къде специалисти?
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази статия от сферата на научната фантастика ли е или аз нещо не разбирам. Значи един лекар или медицинска сестра отиват у селото да ги бият римляните. Направо ми идва да запиша медицина.
10
7
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
лекар, заболекар, фелшер, акушерка, мед сестра и линейка! но това беше повреме на загниващия социализъм -----///----- Глупости. Имаш ли представа колко дефицитни бяха едно време линейките, и то такива с елементарно оборудване. Изобщо не говорим за кислород, дефибрилатори и прочие. Само носилка и седалка за доктора и такива имаше само по градовете. Волга комби. Зъболекарски кабинети по селата е имало само в сънищата ти. Акушерки -друг път. Фелдшер е институция от времето на Царство България.
9
0
 
21
 
! Отговори
То хубаво преди 1 година
*** откъде ше намерят лекари?А, и сестри даже! Тия вЕрват ли си?
8
8
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
До до Доктор Сър ПичукЕй лъжецо я замлъкни. През гнилия социализъм лекари ставаха само децата на партизани и партийни членове, а те бяха пълни некадърници и по-добре беше да си умреш и без тяхната помощ. Повечето медикаменти днес ги нямаше, а на места и бинтове и реванол нямаше...
7
6
 
10
 
! Отговори
до Доктор Сър Пичук преди 1 година
явно не си живял в ония времена, аз не казвам, че са били прелесни, само пиша факти, и не се чакаши за операция, линейката от селото те караше, ако имаш нужда от специалист или операция в съседната градска болница, където имаше съответните условия.
6
0
 
7
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
До тук добре, а болниците там? Пак ли ще ходят до Пловдив, който е на 70 км примерно или ще пратите СПАРТАНА до селото. Последното със сигурност няма да стане, пък и не пращате това за случайни хора, просто колкото да помогнете. Праща се за ваши хора, на които дори не смеете поне името да им кажете.
5
4
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
Няма никакъв смисъл от такива центрове както и няма нужда от лични лекари. Само лекар специалист по нещо може да лекува определен кръг от болести по него, всички останали в системата са излишно бреме което гони кадърните лекари от България. Стига социализъм в здравеопазването!!!
4
11
 
6
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
При гнилия социализъм се чакаше с години при нужда от операция и достъп до специалист, а сега ако имаш пари става за часове всичко.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че тия центрове си ги имаше навремето във всяко село - лекар, заболекар, фелшер, акушерка, мед сестра и линейка! но това беше повреме на загниващия социализъм, сега при демокрацията е друго!
2
0
 
15
 
! Отговори
Народна преди 1 година
Откъде персонал
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кои са тия лекари и сестри дето ше отидат у дълбоката птовицин на 800 лв заплати и сеяндурите да им смъ рдят на чесън и кисело зеле? Такива като нас ли ще пратят дето завършваме сега? Нема да им се отвори парашута ние заминаваме на 5 000 евро заплати.