Промяната в доходите на българите: Купуваме по-малко домати, сирене и чушки

Ново проучване представи промяната в доходите ни за последните десет години
24 апр 2023 20:20, Росен Стойчев
53
Промяната в доходите на българите: Купуваме по-малко домати, сирене и чушки
Снимка: БГНЕС

Купуваме по-малко домати, сирене и чушки със средната си заплата сега в сравнение с преди 10 години. Това показват данните на националната статистика. Най-отчетливо разликата се усеща през последната година на инфлация, през която покупателната способност при почти всички храни е намаляла.

Още по темата
Заради поскъпването на живота – през 2022-ра има спад и в консумацията на хляб, плодове и зеленчуци, съобщи Нова.

Миналата година се оказва най-сериозно изпитание за джоба ни през последното десетилетие. Реалните доходи ни са се увеличили с едва 1.4 % в сравнение с предходната година – нещо, което не се е случвало у нас от 2014-та.

Почти няма хранителен продукт, от който през 2022 г. да сме купували по-големи количества със средния паричен доход, отколкото през 2021 г. Най-много е намаляла покупателната способност при захарта, яйцата, сиренето и кашкавала. Със средния си доход през последната година сме купували по-малко домати, сирене и чушки в сравнение с 2013-та.

Ако преди 10 години един потребител похарчи цялата си заплата само за сирене – сега би си купил с 34 кг по-малко, отколкото преди 10 години.

"Общият доход средно на лице от домакинство през 2022 г. е 9008 лв. – той нараства почти със 17 % спрямо 2021 г. и два пъти на 10-годишна база. Но предвид доста високата инфлация, реалното увеличение на дохода, като се приспадне инфлацията, е едва 1.4 %. Всъщност това е най-малкото увеличение от 10 години насам", споделя Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" към НСИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: магазингражданидоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
За преди 1 година
Президентска република!240ХРАНТУТНИКА ПО 6400ЛВ ЗАПЛАТА СМЯТАЙ,КОЛКО НАРОД МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ ПО ДОБРЕ,ОТ КОЛКОТО ДА ПЛАЩА НА ТЕЗИ АЛЧНИ МИЗЕРНИЦИ,КОИТО РАБОТЯТ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ И ЕС И ПАГУБНИ ЗА СТРАНАТА НИ!
40
0
 
5
 
! Отговори
Не обвинявайте преди 1 година
Путин,а евроатлантическата пумия! Те са в основата днес да ни поскъпне живота така! Урсула Лайнер тупаше по масата миналата година и викаше с все сила,,НИЕ СМЕ ВЕЗАВИСИМИ ОТ РФ"АХ ТИ ПУ..КО СКАПАНА ДА ТИ Е..А МАЙКАТА СЕГА САНКЦИ И НА ТЕБ.ЕС ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА СЕ РАЗПАДНЕ СЛЕД,КАТО ТЕ СЕ ВЛИАЯТ ОТ САЩ И МИСЛЯТ НЯКВИ ЗЛОКОБНИ ПОЛИТИКИ И ПЛАНОВЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО! АБСОЛЮТЕН ПРОВАЛ СТАНА ЗАПАДА ПРЕД ИЗТОКА,ИЗЛОЖИХА СЕ,КАТО КИФЛАДЖИИ
39
0
 
6
 
! Отговори
НЕма пари,баце! преди 1 година
Всичко е разпродадено,подарено, фалирано,приватизирано,прибрани на топло за наштЕ ора, чекмеджета,офшорки и в "иновации". За народа остана лозунг-демокрация и банани за 3,49 от Кауфланд-Ъ! Колонията е в разцвет...
38
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И пак се намериха хора, които гласуваха за ПП и ДБ, докарали ни до фалит! Че и отново се готвят да управляват: с първия мандат не могло да има правителство и няма да го подкрепят, ама с втория могло, и ще ги подкрепят! Даже и ББ ще ги подкрепи, защото го арестуваха! Мамини мили, подли, нагли и алчни харвардчета!
37
0
 
4
 
! Отговори
Патриций преди 1 година
До 31 абе честно казано и аз пикая там
36
5
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Могу скору и тва няаа купувате! От няаа има таквиз абдали кът мен дъ произвеждът ! Сичко жа стане внос и скапо ! От сичкото *** стана гражданя или военин или полицай !
35
4
 
14
 
! Отговори
Тракиец преди 1 година
Благодарение на мутрата ог Банкя още берем плодовете на социалния геноцид
34
1
 
8
 
! Отговори
Hristof преди 1 година
За такива измамници следващия път ще гласуват 12%
33
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А при Тлъстия похотливец всичко беше без пари. И който не искаше да взема го биеха. Зад Колоните.
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СПОКО ДУПЕТАТИТЕ СА ДОБРРЕ СРЕДНО С ТЯХ НАРОДА Е СУПЕР ШШШШТ.ПРАВИТЕЛСТВОТО НАЛИ САМО ТОВА ПИЩИ СРЕДНО С МИЛЯРДЕРИТЕ СИ ДОБРЕ НАРОДЕ ШШШШТ
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама ду-петатите си дигат заплатите с 800 лв. Защото много работа вършат.
30
5
 
10
 
! Отговори
ПРОМЯНА... ПРОМЯНА.. преди 1 година
ПРОМЯНА...
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пенсионера..... , препиканите(най-малкото от"любимите" кучета и котки) коприва и глухарчета около блока..??...... Такъв "съвет" само Кирчо и Кокорчо могат да дадат
28
3
 
23
 
! Отговори
Ееееее преди 1 година
Какво от това? - нали за всеки украинец има от бюджета по 1200 лв месечно без да работят, то за нас че нямало и за Великден, голяма работа! За тях да има, пари дават нашите предатели
27
7
 
7
 
! Отговори
Пенсионера преди 1 година
Не се подлъгвайте да купувате домати и сирене, сега има безплатно коприва и глухарчета за салата. Само трябва да си наберете около блока.
26
2
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
16, без майтап, аз наистина наблягам на кюфтетата. Не че искам, ама млякото скъпо, сиренето скъпо.В кюфтето може да се сложи всичко. Малко повечко подправки готово, може и с лна д а гондопълним.
25
2
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
И повишение на доходите ли имало? Хаха. Май говорят за свинско със зеле. За нас зелето, за тях мръвката.Ако са взели за база цената на яйцата в четвъртък преди велик ден, когато паднаха двойно, може и богати да сме станали, ама да не знаем.
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За *** е супер,намърдали са се в чужди компании или на НПО хранилките,това че държавата се съсипа,провинцията пустее,необразованите малцинства властват и безчинстват.Супер е за тях,щом има да плюскат и да живеят охолно, но България умирия.Ще отидат другаде,не им пука,те са граждани на света,нямат Родина.Народът обаче трябва да се събуди,да прогледне и да излезе на улицата
23
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30 години възход и демокрация - май само за слугите на краваршингтон а българина като овца на заколение и още ги търпи
22
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До крокодилски сълзи...БЪЛГАРИЯ КОМУНИСТИТЕ Я СЪГРАДИХА СЛЕД ВОЙНАТА ЗА 45 ГОДИНИ ЧУДЕСА НАПРАВИХА А КАПИТАЛИСТИТЕ 34 ГОДИНИ Я ОГРАБВАТ.