Основни храни поевтиняват

Това показва ново проучване
8 май 2023 17:20, Росен Стойчев
86

Храните у нас поевтиняват, като за част от стоките това се случва за втора поредна седмица. В същото време - рекордни цени на черешите - от 75 до 80 лв.

Репортерска проверка показа, че на Женския пазар в София черешите се продават за 6,50 лв. в разфасовки по половин кг, което прави 13 лв. за кг - много по-ниска цена от тази, която се появи в спекулативните публикации в социалните мрежи, съобщи Bulgaria ON AIR.

Високи цени на черешите има от 75 лв. в Пловдив до 80 лв. за кг в София в определени търговски обекти, които са от типа "квартални магазини".

 При зеленчуците най-понижена е цената оранжерийните краставици с над 16%. Поскъпване се наблюдава при доматите, морковите и зелето. При плодовете поевтиняват ябълките и бананите.

Още по темата

"Български череши все още няма. Първите ни череши очакваме най-рано след около две седмици. Възможно е да идват от Турция или Гърция - близките на нас страни, слабо вероятно е да пътуват от много далечни дестинации. В следващите дни ще има все повече внос на гръцки череши, цената вероятно ще бъде над 10 лв.", коментира членът на УС на на Асоциацията на овощарите в България Живка Гроздева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
Млади меринджейи преди 1 година
Черешите след 3 седмици като станат от 80 лв на 5 лв ще ги калкулират към понижаващитет се цени -успех за политиците разбираш ли -борят инфлацията .Ура,ура,ура!
57
0
 
9
 
! Отговори
Парадокси преди 1 година
Само не знам как овче сирене от България в Австралия струва 16 лева, а същото в Бг струва 25 лв ?
56
0
 
7
 
! Отговори
Пъдаря преди 1 година
До ХристиянаПП вдигнаха тока за бизнеса до небесата и плащаха на фирмите добавки за ток.Така фирмите си прибираха добавките и калкорираха тока в джоба на българина така плащахме два пъти един пит за тока и после и добавката пак от нашите данъци...
55
0
 
11
 
! Отговори
Християна преди 1 година
Нищо не е поевтиняло в България, но продължава да бъде най бедната държава в ЕС, то с най завишени нереално високи цени, и основнага вина не е на производителите като животновъдите, продаващи 1 литърмляко 0.6-0.9 лв, а на алчни търговци спекуланти проданащи тапр.мляко за 2.80 - 3.80 лв т.е многократно повече 400-500% При това политиците те контролшрат тито санкциотират спекулата а тона е доказателство че са корумпирани и че са свързани със спекулантите и те се оцогатяват незащонно чрез тях.
54
1
 
19
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Всичко е толкова скъпо, че за 50 лв. човек вече не може да купи нищо. Заслужавате всичко да ви седи на рафтовете и да няма кой да ви купи тия неща.
53
10
 
3
 
! Отговори
коментар до 50 преди 1 година
До пазар.........заплатите - ДА ..................пенсиите само нагоре ...................запомнете ........................сегашните пенсионери ще празнуват 100 години от 9 септември а нас няма да ни има
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои храни са поевтинели?!Бре вие мечтите в статиите ли си пишете?!Всъвсем ни взехте за канарчета!Само някой министър или депутат може да ви повярва,защото не стъпват в магазините.
51
2
 
19
 
! Отговори
орфи преди 1 година
Taзи статия е груба манипулация ,спекулата е процъфтяваща в ,Бг и няма механизми за справяне с нея и дори не се правят опити държавата да овладее ситуацията .Едрите монополи като lidli, kaufland ,billa ,t market и т.н са безконтролни ,няма мониторинг на цените ,държавата е дезертирала от задълженията си!!!
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но кой остана в Бг, че да има потребление?
49
2
 
19
 
! Отговори
тТт преди 1 година
Странно племе сме ние, българите! Ревем, че е скъпо, броим стотинки в края на месеца, а продължаваме да го купуваме! Ами да спрем да купуваме бре!!! Това е единствения начин дадена стока да поевтинее, като търсите и купувате - как и защо да поевтинее?...
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Качеството на храните е България е много по-ниско от това в Испания, а цените са все още двойни. Днес купих домат на 69 цента, банан на 1 евро, пилешки пържоли на 4 Евро от Алди. В Бг същото е двойно, даже тройно.
47
2
 
14
 
! Отговори
дедо Груйо преди 1 година
Маджаров е най-зле. Вече два пъти купувам сиренежкутия, а вътре масло. Тея дори не знаят какво пакетират. Наркомани. Писах им на мейла. Дори не ми отговориха.
46
3
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
само олиото е 2.59 лв всичко друго лети нагоре изобщо не ни интересуватчерешите
45
8
 
11
 
! Отговори
Изъх за мерцедеса преди 1 година
НАРОДЕ МОЙ, НЕ СЕ КОСИ ВАЖНОТО Е БАНАНИ ОТ ДЕМО-КРАЦИЙКАТ ДЪ ИМКА НА НИСКЪ ЦЕНИЧКА !!!???
44
2
 
33
 
! Отговори
До 47 преди 1 година
Работя от много години в млекопреработването, в мандра в силистренско. Познавам всички мандри в околността и продуктите им. Няма нито една мандра тук, която да не използва минимум 75% сухо мляко. Някъде има и по 90+, а има и една, която се чуди за какво му е на някой да купува мляко за да прави сирене? 100% сухо мляко.
43
18
 
4
 
! Отговори
Таня до 49 преди 1 година
Какво му е на Маджаров? В много редките случаи, когато купуваме български кашкавал е именно на Маджаров. Всичките му продукти са качествени за българския стандарт и вкус.
42
6
 
14
 
! Отговори
пазар преди 1 година
Заплати и пенсии ще паднат също.
41
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долара падна, бензина не е мръднал, а за цените а ми те са още по-високи с всяка една седмица няма да ги свалят и мога да ви издам тактиката, ами предпочитат да изхвърлят всеки втори кашкавал но да го държат по 30-40 лева че на Маджаров е и по 50, как не е фалирал ми е чудно.
40
1
 
13
 
! Отговори
кога????? преди 1 година
ХАХХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАААААААААААААААААААААА.....................
39
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм забелязал някъде да падат цените. В София единствено женския пазар държи нормални цени и един квартален дето вкарват стока от Турция и подбива цените на супермаркетите с по 40%-100%. Добре, че имам и мандра, че в тия чуждестранните супермаркети млякото е много зле. В мандрата за 1.10 взимам кис. мляко 2%, което е по-качестнето от 3.6% в супера(кой знае с кви химии ги блъскат). Прясното в супера също е пълна отврат на по 3/4лв, а в мандрата на 2.30лв и идва директно от Силистра през ден.