Все повече сигнали за мечки край Троян и Априлци

Кметовете на Априлци и Черни Осъм призовават институциите да предприемат мерки
24
Все повече сигнали за мечки край Троян и Априлци
Снимка: БГНЕС

Зачестили са сигналите за поява на кафява мечка в Априлци и Троян. Затова кметовете на Априлци и село Черни Осъм, община Троян, са изпратили писма до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и до Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) с искане за предприемане на мерки и преустановяване на практиката мечки, които създават проблеми в дадени райони в страната, да бъдат разселвани в Троянския балкан.

Видеоклипове в социалните мрежи показват появата на животното в населени места в общините Троян и Априлци, дори в близост до детска градина.

Кметът на троянското село Черни Осъм Марин Сираков съобщи за БТА, че е изпратил писмо до МОСВ, с копие до Национален парк „Централен Балкан“ и кметовете на Априлци и Троян, във връзка със зачестилите сигнали от местни жители за появата на кафява мечка в населени места. “В писмото апелирам за преустановяване на пускането на кафява мечка на територията на Черни Осъм в границите на парк „Централен Балкан“. Хващат ги от различни места в страната и ги пускат тук. Мечката, която създаваше проблеми на територията на Габрово, бе пусната в нашия район и обикаля в землищата на Черни Осъм и Априлци“, заяви Сираков.

По думите му на този етап няма случаи на инциденти, но трябва да се вземат превантивни мерки, тъй като популацията се увеличава. Сираков посочи, че до него са стигнали седем сигнала на хора, срещнали се с мечката отблизо.

Кметът на Троян Донка Михайлова посочи за БТА, че става дума за мечка, която се проследява от горските стопанства с GPS проследяващо устройство. "Тъй като тя няма респект от хората, се счита че би могла да бъде опасна. В контакти сме с директора на Държавно горско стопанство – Троян“, каза Михайлова.

Тя добави, че в петък мечката е забелязана в махала „Баба Стана“ в село Орешак. Предупредени са местните жители.

До всички кметове на села е изпратено писмо с указания за това какво трябва да се предприема в случай на информация, че наблизо има мечки и какви са законовите начини хората да бъдат обезщетени при нанасяне на имуществени щети от животното.

Кметът на общината Априлци Тихомир Кукенски заяви за БТА, че пуснатата в района на Черни Осъм мечка е чест гост на Априлци. Стигна се до там, че е забелязана да рови в контейнерите за боклук на входа на града, видяна е и на 300 метра от детската градина в кв. „Видима“, добави кметът, който е сигнализирал за проблема ИАГ.

По думите му в Априлци често се виждат мечки, тъй като популацията им се е увеличила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 19 ПОЗНАВАМ Я --- Откога пък на Гълъб Донев му казват Буци ! Колко време мина и не можете да забравите Бойко. Само той ви е в главите. Не допускате ли, че преблемът е в самите вас а не в него ?
20
0
 
1
 
! Отговори
наму преди 10 месеца
До АнонименРуцнаците се скитат из гората и крадат нахално!Нали са мечки само те са!
19
0
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 10 месеца
Трябват смелчаци, готови да се борят с мечките. Преди години във Варна двама пияни влязоха да се борят с мечката в Зоопарка.
18
2
 
2
 
! Отговори
ПОЗНАВАМ Я преди 10 месеца
Гледах клипчето за Априлци и видях Буци! Да това е нашето габровско мече кръстено на премиера! Влизаше в двора ми редовно! Черпехме го с баничка и плодове!Много мило беше,докато...докато в един момент не стана твърде нахално! Сложи ред в отношенията си с кучkaTa ми ***!Лакомията му нарастна и де що намереше за ядене,го повличаше!Голям крадец се оказа! Затова го и преместиха в Априлци на изолация,ама като слушам пак е почнало да лакомее! Ей,няма отърване от него,само в приюта Белене може да г
17
7
 
5
 
! Отговори
Евала преди 10 месеца
Сега е демо, сега е слободия, сега половете са 33, сега кученцата и мечките са по-ценни от човека. А, и умните делфинчета. Ако питам гъбите, дето слагат минуси( еколози, май.ка си евали), кое е предника, кое е *** на меци, хабер няма да имат.
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И те имат право да живеят повече от нас
15
7
 
3
 
! Отговори
Абе преди 10 месеца
Да напомним на заинтересованите, че от мечешкото месо стават екстра кюфтета. Естествено, проверка за трихинелоза е задължителна. Щото не ми се вярва някой да яде мечешко варено. (варенето унищожава трихинелозата, особено над 100 градуса, в херметическа тенджера или автоклав за стерилизация)
14
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стига бе. Тая демокрация съвсем я изтърваха. Сега мечки ще ми развъждат......да вземат пари от по програми. Аман. По времето на Бай Тошо нямаше такива работи. Всички мечки бяха отстреляни. Кой тогава ще позволи мечки да се разхождат в населени места? Абсурд. Ми те хората навсякъде гледаха стада животни. Селата бяха пълни с деца. А сега тия демократи ни превърнаха в дивия запад. Мечки, вълци, лисици и бездомни кучета се разхождат в населени места.....какво това нещо? Анархия и безхаберие.
13
0
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 10 месеца
400 мечки имало в България. Да ама не... Природозащитниците умишлено намаляват бройката за да не се стимулират бракониерите. Реално са поне 800-900 парчета. Иначе интересно животно, но популация за България - максимум 1000
12
0
 
8
 
! Отговори
Фикри преди 10 месеца
Мечките са многоо и отдавна НЕ са застрашен вид. Проверете какви бройки дават горските ... Това се прави с цел да се лапат едни пари от ЕС за опазването им.Всички ловни дружинки в районите си снимат мечки, но на таксацията - 0.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Събудихте ли мечката? Събудихте я. Няма връщане обратно.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами да се самосезират горските стопанства, с фотокапани да опишат животните и да им доставят храна в извън населени места.
9
3
 
2
 
! Отговори
Дами и господа, преди 10 месеца
това е пълна дезинформация.....Какви мечки, какви пет лева....
8
4
 
5
 
! Отговори
Яааа, преди 10 месеца
снимали са СачевЪ :)
7
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега ще тръгнат да избиват мечките. Дай му на нашия абориген да избива животни.
6
8
 
9
 
! Отговори
Влади преди 10 месеца
Май се оказва, че в Балкана и Родопите вече ВРИ от мечки. В селата на планините не остават хора и зверовете смело нахлуват в човешки поселения. Един приятел , който е имал селска къща в района на Априлци разказваше, че бивайки член на тамошната ловна дружинка лично е ударил 4 мечки. Дори и наполовина да са, т.е. 2 - пак не са малко. Просто там са много. Той показваше снимки от СОТ камерата на къщата си с поне три звяра, влезли в двора му. Въпрос на време е да пострадат хора.
5
0
 
7
 
! Отговори
МАХАЛА "БАБА СТ преди 10 месеца
ОТДАВНА НЯМА НАСЕЛЕНИЕ
4
2
 
4
 
! Отговори
Икономов преди 10 месеца
По принцип, мечките са благородни животни, но за съжаление нямат правилно политическо мислене. Нужно е всички селяни да се консултират с нашите членове и членки по места и да изпълняват техните инструкции.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
щото там са родолюбци и обичат русия
2
4
 
8
 
! Отговори
Руси преди 10 месеца
Излезте с политика и нахранете животните *** гадни ! Убихте народа ,сега убийте и животните ваща мама!!! Излезте с решение един път за винаги без да убивате животни при положение ,че вие докарахте продадата до тук с вашите *** решение !