КНСБ настоява за минимална заплата от 1000 лева

Готви се за действия
Обновена: 13 юни 2023 13:03 | 13 юни 2023 13:03, Росен Стойчев
59
КНСБ настоява за минимална заплата от 1000 лева
Снимка: БГНЕС

Структурите на КНСБ започват подготовка за протести и стачки, ако не бъдат изпълнени исканията на синдиката за спешно приемане на бюджет 2023 с политика по доходите и компенсиране на инфлацията за заетите в бюджетната сфера от 1-и юли. Това каза за Българското национално радио представителят на КНСБ Тодор Капитанов:

Още по темата

"И това, което настояват хората, е да им бъдат осигурени такива средства за работни заплати, с които могат да поне да се покрие инфлацията, която отчита статистиката. Хората ще имат настояване да се предприемат дори и крайни действия и КНСБ не само ще ги подкрепи, но и ще ги поведе в тези искания. Спешно повишаване на минималната работна! Както вече е договорено в законодателството, в кодекса на труда, искането на синдикатите е догодина тя да бъде поне 1000 лв".

Капитанов допълни, че сектор Образование също е в протестна готовност и ако не бъдат изпълнени исканията за увеличение на възнагражденията им, ще проведат "протестен урок" на управляващите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 33 : Не, драги, никой не те е докарал до там. Сам се докара. Да беше поседял повечко в библиотеката вместо във фитнеса и кафето.
35
2
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 10 месеца
Оправете си заглавието! КНСБ не настоява за МРЗ да е 1000 лева, а да е толкова за държавните и общински бъбреци! Да ония които не са разчистили коритата на реките, ония които не са сложили пътна маркировка или не са сменили мантинела, ония които 20 дена не сменят крушка на лампа или светофар. Стига вече с вдигането на заплати на тунеядци! Махайте ги и ги заменете с роботи и машини където е възможно! Половината работещи са на държавна и общинска хранилка!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При 1000 лева минимална заплата от 1 юли 2023, то за 2023 минималната заплата от 890 лева ((780+1000)/2), ще е около 38% от средната заплата, по-малко от тези 40-44% в предишните години и много по-малко от 50-те процента според директивата на ЕК.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А можеше минималната заплата да е 1300 лева още през 2018 година, ако Бойко Борисов не беше взел властта в България през 2009 година.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стачки,мачки не са лекарството,тук си трябва сопи и здрав кюютек,тия продажни мекотели ни докараха до там,че който не се е изнесъл оттук да се труди за насъщност и за водата!
31
2
 
7
 
! Отговори
А някои пенсии? преди 10 месеца
Неотдавна писах тук за жена-висшист с 38 г. трудов стаж по специалността в институция на бюджетна издръжка, която се е пенсионирала преди 9 г. и днес пенсията й е 467 лв. Някой тук ми отговори, че тази госпожа е мързелувала на спокойствие 38 г. вместо да си потърси друга работа за по-висока пенсия.Няма смисъл да пиша, че е била полезен експерт в онази институция. Ще подчертая само, че безделници без 1 ден трудов стаж се уредиха за "инвалиди" и вече взимат пенсии близки до нейната, а са под 60 г.
30
1
 
8
 
! Отговори
Киро преди 10 месеца
Повечето работодатели са алчни сметкаджии и еснафи политиците ги защитават и те са същите за какви 1000лв говорим 21век в Европа сме не трябва да говорим за по малко от 1400 лв Мин.заплата и 2700-3000средна има ли някой в Европа да взима по малко само тук благодарение на некадърни и алчни политици ако не искат трябва да идем в народното събрание и да им покажем че ние сме техните работодатели и ние сме ги избрали когато искаме можем да ги изметем да не се подиграват с нас те взимат по 10000лв.
29
0
 
12
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
При тези цени е сьвсем правилно да е поне толкова най малко иначе загиваш
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Правилно,бизнес или учреждение което не може да осигури минимум 1000 лева месечно възнаграждение няма право да съществува,може евентуално да се изнесе към Либерия,Конго,Судан и прочие топли демократични дестинации!
27
0
 
5
 
! Отговори
РАБОТЕЩ ЧОВЕК преди 10 месеца
КНСБ само иска.Хем знаят хала на д-вата,хем само искат.Гарантирайте спазването на правата на рабтниците,подобряване условията на труд и почивка,допълнителни стимули за тези,които наистина работят.Не може метачката на улицата да взима 1000лв.няма образование,няма квалификация,но има много деца,за които Иванчо иска да се плащат по 20000лв.Найнакрая трябва да има ясна система на заплати и пенсии.Не може изкуствено всичко да се вдига.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
но за вас работливите законосъобразни роби това са измислици. има ли смисъл да говоря за смелост на народа бил под 500 г турско, 45 г руско и 33 г американско робство?
25
1
 
8
 
! Отговори
факт преди 10 месеца
и КНСБ като бсп , искат , настояват , предлагат . а знаят че това няма да стане , но пък се надяват някой да им повярва :)
24
1
 
14
 
! Отговори
До 6 преди 10 месеца
Дори и ***, която мете улиците и не може нищо друго, не заслужава такава заплата! А има толкова квалифицирани хора, принудени да работят за тези пари, най-вече в провинцията! И 6, не ми излизай с номера, че тези на МРЗ, получават допълнително на ръка! Няма такъв филм! Милите работодатели, даже не плащат и прослужено време, за нощен труд изобщо да не говорим!
23
0
 
4
 
! Отговори
пешо рендето преди 10 месеца
КНСБ заедно с онези 240 мутрела трябва да бъдат заринати на земята поне 2 м надолу!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
робът е страхлив, затова мисли за 'утре' въпреки че не знае дали ще го види това 'утре'. затова 'си продава труда', и затова предпочита да мине през вратата в полето (да спазва измислени закони) вместо да събори вратата и да си происвои полето заедно с плодовете по него за свой. смелите не работят, те свиват дадените им възможности, а възможности (съкровища) и дракони пазещи съкровища винаги има за смелите
21
9
 
4
 
! Отговори
ДАНИЕЛ МИТОВ преди 10 месеца
"РАБОТОДАТЕЛИТЕ САМИ ТРЯБВА ДА РЕШАВАТ КАКВИ ЗАПЛАТИ ДА ДАВАТ"
20
0
 
4
 
! Отговори
До19 преди 10 месеца
Напротив,не страхът е водещ,при 400+ милионен свободен пазар"робът"се изнася там където му дават повече"хляб и вода"справка населението на България 1989-9 милиона,2023-6 милиона
19
0
 
9
 
! Отговори
Коко преди 10 месеца
Няма оправия ,едно и също се меле ,и ефекта е никакъв ,истината е че тази държава не се управлява грамотно .Механизма е ясен, 50% от средната трябва да минималната заплата ,какво не е ясно.Питам избраните кога ще започнат да работят качествено и държавата видимо да започне да върви и да достига по стандарт останалите страни в съюза.
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
9, 'В капитализма всеки взима точно толкова, колкото струва' -- потомствените роби сте така, всеки гледа да се продаде по скъпо, като стока, щото сте си стока. ама вие това позорно поведение го наричате 'израстване и себеосъвършенстване' с идеята да стигнете нивото на шефовете си. ама робовладелец не се става с труд, а с оръжие насочено срещу роба. най-силното оръжие е страхът. робът го е страх да не гладува, затова си 'продава труда'
17
0
 
1
 
! Отговори
пришълецът преди 10 месеца
Аз ти казах, че няма кой да плати:))) подценена е, но баба е скръндза...:)))