Плюсове и негативи да се разплащаме в лев и евро

Икономисти анализират
29 юни 2023 15:37, Росен Стойчев
62
Плюсове и негативи да се разплащаме в лев и евро
Снимка: БГНЕС

„Финансовият министър само загатна и не даде много подробности. Най-вече дали това би било със задължителен характер, или е по договаряне, както той цитира трансакциите между фирми. Трябва да се прецени каква полза носи, предвид контекста на напрегнатата икономическа, политическа и финансова действителност в България. И дали няма да изплаши хората”.

Още по темата
Това каза пред Нова икономистът Евгений Кънев, според когото разплащането с две валути е възможно да стане технически, но е въпрос на смисъл.

„Трябва да се внимава много повече с темата за еврото. По-добре е да се работи от страна на правителство, така че да получим дата за влизане и да си влезем в еврозоната. Ако има вероятност догодина да има, например, референдум за еврото, заедно с европейските избори, и ако ние в началото на годината вкараме лева и евро, ако не е ясно как е станало, ако има вероятност да се спекулира с курсове - това по-скоро би стресирало хората”, смята изпълнителният директор на Българската предприемаческа асоциация Добромир Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: общоикономистевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Евро носи всички негативи на доларизация. Страната става колония на по-големите държави в ЕС, ше трябва да плаща техните дългове и губи икономическа политика и население ако испадне в спад на БВП.
32
2
 
6
 
! Отговори
До До До 26 преди 10 месеца
Забравяш чии са парите! Гърците взимаха по 16 огромни заплати, не изкарваха и за по 10 такива. Абсолютно нормално се случиха там нещата. Социалистите ги вкараха в огромни дългове. След намесата на Брюксел, нещата в момента са различни и се оправят
31
0
 
3
 
! Отговори
До До Владо преди 10 месеца
Чехия не са го приели, но може да се плаща в Евро на доста места, има 2 цени. В Унгария е същото, относно Унгария, не съм сигурен дали са по-добре икономически от нас. Огромна инфлация, високи цени, заплатите не са нещо особено, производство имат. Швеция има стабилна валута, предполагам за това са с нея
30
6
 
7
 
! Отговори
Нещо преди 10 месеца
Референдум???
29
1
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 10 месеца
Гърците не ги давай за пример...
28
1
 
3
 
! Отговори
Владо преди 10 месеца
До 24 - конституционния съд ще се произнесе по въпроса, както и парламента. Срок може да няма, но когато изпълним критериите трябва да влезем. А тях скоро ще ги изпълним.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Икономистът да каже защо индийски рупии не се разрешава да се изнасят по света. Май зашощото могат да имат контрол над количеството и покритието им. А нито доларътм нито еврото, нито швейцарският франй НЯМАТ покритие нито със злато, нито с производство нито с какрито и да са активи. Още Де Гол е нарекъл долара "хартийки". Това се знае от всеки , минимално финансово просветен.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
към всички поддръжници на еврото: спомнете си гръцкото OXI, и защо им спряха банкоматите от ЕЦБ и им даваха да си теглят по 20 евро на ден само през 2015. т.нар. "гръцка криза"....ей тва искат всъщност... :)
25
1
 
5
 
! Отговори
До Не крийте истинск преди 10 месеца
Собствена монетарна политика нямаш, приемайки борда през 97ма! Лева е умряла валута през 97ма!
24
4
 
4
 
! Отговори
До Владо преди 10 месеца
разгледай договора за присъединяване към ЕСС и ни покажи частта в която е записано че е задължително, и кога точно е задължително да се приеме еврото.... след това ела да си поговорим с кое точно референдума за отлагане на еврото с няколко години, рита този несъществъващ договор...
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"губим способността да упражняваме собствена монетарна политика." - Ние и сега не я упряжняваме поне от 25 години защото сме залепени за еврото. Но ако имахме такава възможност да мърдаме, видя се българските политици какво направиха в края на 90те. Никакво доверие им нямаме вече на нашите бандити да упражняват собствена монетарна политика.
22
2
 
8
 
! Отговори
Владо преди 10 месеца
Защото в Швеция и другите страни хората имат образование и законите им го позволяват. Нашия закон гласи, че вече подписани междудържавни договори са над националното законодателство и референдуми по тях не може да има. Освен това тук средния успех от матурите е покъртителен. Хората са масово неграмотни и облъчени с пропаганда, която не могат да отсяват от нормалната информация. Освен това еврото е икономически въпрос, които изисква определено образование, което го имат единици хора в БГ.
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Погледнете, на всички естествени валути има реални хора, има изобразени хора със заслуги пред съответната държава. При еврото НЯМА ЛИЦА !! Нито едно. Съзнателно. Няма и реални сгради. Всичко е безлично. Всичко е лишено от идентичнпст, от желание за памет и признание, лишено от човечност. Не е случайно. Няма нищо случайно. Какво се пънат нашите държавници да говорят за история и Македония?! В ЕС заличаването на паметта е задължително, това е елемент за влизане в групата.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"В Швеция референдум имаше. И в други втрани е имало. Защо не и у нас." - Защото ние нямаме мислещо гражданско общество. В България е останало предимно лош метериал. На избори си проличава що за хора са останали в държавата. Затова пряката демокрация у нас не е опция.
19
1
 
3
 
! Отговори
като цяло е анти кон преди 10 месеца
кое точно му е анти конституционното? нито сме обвързани от договор за конкретна дата на приемане на еврото (предполагам визираш чл9 ал.4...) че да нарушаваме международен договор, нито искаме да се откажем от него. просто искаме да отложим приемането до 2500-ната година... :)
18
2
 
6
 
! Отговори
Не крийте истинските преди 10 месеца
негативи. Говорейки само за разплащането не се вижда пълната картина. Разплащането е най-малкия проблем на пеиемането на еврото. Най-големия е че губим способността да упражняваме собствена монетарна политика. Което е равносилно на загуба на суверенитет.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-голямата глупост е двете валути да се използват паралелно. Така работодателите ще предлжат да избираме заплатата: 2000 в лева или 1000 в евро? А ако изведнъж всички цени преминат на евро и веднага се види кой търговец как спекулира, никой няма да се съгласи да си получава заплата в лева, а ще иска предишната сума, но вече в евро.
16
2
 
8
 
! Отговори
днес ултрас преди 10 месеца
Украйна влезе във рекордите на Гинес по получаване на помощи
15
2
 
9
 
! Отговори
До 14 преди 10 месеца
В Швеция референдум имаше. И в други втрани е имало. Защо не и у нас. При положение че подписи се събраха.
14
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако има вероятност догодина да има, например, референдум за еврото.////Как е станал тоя директор ?Референдум за еврото никога няма да бъде одобрен от мнозинството в парламента.А й като цяло е анти конституционен.