Плюсове и негативи да се разплащаме в лев и евро

Икономисти анализират
29 юни 2023 15:37, Росен Стойчев
62
Плюсове и негативи да се разплащаме в лев и евро
Снимка: БГНЕС

„Финансовият министър само загатна и не даде много подробности. Най-вече дали това би било със задължителен характер, или е по договаряне, както той цитира трансакциите между фирми. Трябва да се прецени каква полза носи, предвид контекста на напрегнатата икономическа, политическа и финансова действителност в България. И дали няма да изплаши хората”.

Още по темата
Това каза пред Нова икономистът Евгений Кънев, според когото разплащането с две валути е възможно да стане технически, но е въпрос на смисъл.

„Трябва да се внимава много повече с темата за еврото. По-добре е да се работи от страна на правителство, така че да получим дата за влизане и да си влезем в еврозоната. Ако има вероятност догодина да има, например, референдум за еврото, заедно с европейските избори, и ако ние в началото на годината вкараме лева и евро, ако не е ясно как е станало, ако има вероятност да се спекулира с курсове - това по-скоро би стресирало хората”, смята изпълнителният директор на Българската предприемаческа асоциация Добромир Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: общоикономистевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Искам да попитам защо по света няма единни мерки? Защо ние мерим в метри и километри, а ( да не кавам кои) - в мили? Защо мерим в литри, а нефтът е в бъчви (пардон, в барели), защо ние мерим пшеницата в килограми и тонове, а по борсите в бушели????? Като било добре да има обща валута, защо най-големите НЕ ПОНАСЯТ НИЩО да е с еднакъв стандарт по света?????
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
естествено.аз даже гласувах на този референдум. на слави му "изгубиха" 13к гласа. референдума беше да развиваме АЕЦ...колко уобно за Уестингхаус да не мине... :) само че за референдума на слави колко си дадоха подписа да го има? едно е да скриеш 13к гласа, съвсем друго 300к... ;)
11
0
 
1
 
! Отговори
До До ... преди 11 месеца
Добре де я ми кажи ти прочете ли с разбиране какво съм написал? А?
10
6
 
3
 
! Отговори
До ... преди 11 месеца
демек по твоята логика от 600+к подписали се за референдум, за него реално ще гласуват само 100к...оккккккккккккк :D :D :D
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Правото на собствени пари е право на държавност. Ето това е практическо учене на история.
8
1
 
2
 
! Отговори
... преди 11 месеца
епа то референдум референдум, ама той и слави прави референдуми и накрая не му достигнаха колко 100 гласа ли бяха за да стане референдума закон! с тия 100 гласа кой ги брои и кой ги пише! не се знае! Но едно се знае и то е поговорка даже! И то е, че който брои накрая то той винаги печели! Та и тоя референдум ше е 100-200к гласували най-много!
7
8
 
14
 
! Отговори
Колю преди 11 месеца
ПП и ДБ говореха за "ИЗЧЕГЪРТВАНЕ" аз като техен избирател, чакам ама май нищо няма да се случи, така че не ми остана алтернматива освен Възраждане.
6
4
 
6
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 11 месеца
до 4 тази конституция не важи вече, важи какво казват от посоството. Героях Слава!
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тотално неадекватна идея! Не носеща АБСОЛЮТНО НИЩО на хората реално! Само ще се натовари бизнеса с огромни средства за да се преконфигурират касови апарати, програми за продажба и т.н.
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Има 470 000 валидни подписа за референдум по темата,господа "демократи".Чели ли сте Конституцията и законите на страната.Това значи ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН РЕФЕРНДУМ по темата.
3
15
 
3
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 11 месеца
референдум няма да има копейки, не го ли разбрахте. Кокорчо сега като вкара еврото заедно с лева , ще се смени и курса на 1 евро 3 лв за по лесно смятане. Трябва и да катурнем борда. Слава Украине!
2
1
 
20
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 11 месеца
НЕ НИ ОТКЛОНЯВАЙТЕ ВНИМАНИЕТО: ВАЖНОТО Е ЧЕ Бойко вече е добър! Нито кирчо, нито кокорчо нито нещастните им поддръжници говорят за "модела ГЕРП", за "Мафията", за "кражбите на Борисов", за "чувалите с пари", "за кюлчетата", "за пачките" - всички тихо мълчат, протакат имунитета на Бойко и перат ли перат със сапуна ризите на Борисов, Пеефски, Доган и другите от групата. А Христо Иванов забрави как се кара лодка на Росенец, щото вече ходи там на отчет с кола на НСО - смех и срам за всички "демократи" от ДБ и ПП !!!
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
вероятност?!?!?!? тоя да хване да поразгледа Конституцията! 400к подписа значат ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН РЕФЕРЕНДУМ и американските марионетки нямат думата по тоя въпрос!