Призив за законови промени за строителството

Архитекти настояват
27 юли 2023 17:30, Росен Стойчев
11
Призив за законови промени за строителството
Снимка: БГНЕС

„Повече не желаем да работим при тези условия. Подготвихме промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Не само искаме, а настояваме те септември да влязат в парламентарните комисии и законопроектът да бъде придвижен. Инвестиционният процес започва с архитекта, той трябва да контролира нещата със съответните права и отговорности”.

Още по темата
Това заяви архитект Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България (КАБ) в ефира на Нова Нюз.

Настояванията им са за максимално облекчаване на инвестиционния процес, за дигитализация на строителните книжа. „За да направиш един проект, да го съгласуваш с различните инстанции, да бъде одобрен от общината, да получиш строително разрешение, минават над година. Това утежнява процеса. Над 130 поправки в нормативната база създават условия за корупция”, каза архитект Милков.

Според проф. Борислав Борисов, зам.-председател на КАБ, особено в големите градове поради голямата плътност на застрояването се стига до съществени проблеми в експлоатацията на сгради. Има случаи, при които огледални фасади с отражение на слънчевата светлина водят до свръх нагряване на определени части. Озеленяването в София намалява, допълни той. „С чисто планови дейности може да се подобри климата”, категоричен е Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Шефа на Небостъргачо преди 8 месеца
Нема Бизнес нема Паре баце.
7
1
 
5
 
! Отговори
Попитали радиоЕреван преди 8 месеца
Какво е да живееш в България?Загуба на време!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А не може ли който бави строежа и замърсява пейзажа да плаща яка неустойка? Един небостъргач на Цариградско стърчи на гол бетон вече колко години и не се работи?
5
0
 
6
 
! Отговори
РазказиПоЕкстази преди 8 месеца
София стана бразило мексиканско гето грозна *** сива комунистически *** всичко е заимстването от Пусия вместо от развития Запад!Всичко презастроиха канализацията Неможе да поеме толкова фекалии и ше прелее.
4
0
 
8
 
! Отговори
Скоро преди 8 месеца
Ще живеем по един човек в блок. Максимум 2-3 семейства в блок , ако е до метро.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То всичко е постройки, строежи, бетонища.
2
0
 
12
 
! Отговори
никога преди 8 месеца
До кога ще изливате милиони тонове бетон . Станахме най-жалката държава в света , а вие станахте зверове за милионите пари , и искате да ни уважават белите хора !!!
1
2
 
4
 
! Отговори
Пaвaжниk-чeлниk преди 8 месеца
A cъrлacyвaни ли ca c nocoлcтвoтo?