Минималната работна заплата да достига 933 лева

Идея на министерски съвет
1 сеп 2023 07:40, Росен Стойчев
59
Минималната работна заплата да достига 933 лева
Снимка: БГНЕС

С проект на постановление на Министерския съвет се предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 година да стане 933 лева. Проектът е публикуван на портала за обществени консултации. Срокът за обществени консултации е до 2 октомври.

Още по темата

След последната актуализация на минималната работна заплата на 780 лв. от 01.01.2023 г., социално-икономическата и статистическата среда се отклониха значително от естествената си прогресия поради цялостната непредсказуемост на международната обстановка и инфлационните процеси, се посочва в оценката на въздействието на проекта на постановление.

Към юли 2023 г. по данни на Националния статистически институт, годишната инфлация за страната (измерена чрез Индекса на потребителските цени - ИПЦ) е 8,5 %, а месечната - е 0,9%. Инфлацията от началото на годината (юли 2023-декември 2022 г.) е 3,3%. Средногодишната инфлация за периода август 2022 г. - юли 2023 г. спрямо периода август 2021 г. - юли 2022 г. е 14,3%, пише в доклада към постановлението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: повишениезаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 8 месеца
Скоро идва партията на безпартийните и безусловен базов доход, швейцарска минимална пенсия, швейцарска минимална заплата, тридневсна или четиридневсна работна седмица, и промяна
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При 933 лева минимална заплата през 2024 година, минималната ще е 35-39% от средната заплата. Какво стана с директивата на ЕС минималната да не е по-ниска от 50% от средната заплата?
42
3
 
8
 
! Отговори
До42 преди 8 месеца
И как ще ги накараме хлапетата да заработят тук а не да бягат зад граница ,ако не с добро заплащане по какъв друг начин може да стане,най вероятно с камшик и пистолет до врата,това ли предлагаш?
41
6
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 8 месеца
И ти си прав, но бедата е там, че МРЗ се предлага не само на функционално неграмотни, но и на хлапета без никакъв трудов стаж, с уговорката, че след 6 месеца или след 1 година ще му вдигнат заплатата чувствително. Трябва по някакъв начин да накараме хлапето да започне да работи. Само така то ще натрупа опит и ще се научи самичко да се бори за по-добри позиции и за добра заплата. Като му предлагаш 780 лв, то се сърди и си мисли, че е подценено, а все още никакви умения не е показало.
40
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 20 преди 8 месеца
Да, така е. Ако разчиташ само на МРЗ и чакаш някой друг да те оцени и да ти повиши заплатата, винаги ще си беден. Но трябва да мислим за една категория хора. Току що завършилото хлапе - то търси прилична заплата и все още не проумява значението на натрупаният опит. Струва му се, че е подценено, а ниската МРЗ го стряска. Като се поинати без работа, има 2 варианта - или да почне с МРЗ и да напредне, или да се запилее по света и да го изтървем. Нека МРЗ да е по-висока, та да се реши да започне тук.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 39 - Ако е няма директивата нашите даже ще я намалят МРЗ по " нови формули" както е НОИ. Пълна безмислица е да живееш до старини и да работиш на 80 години и пенсията ще е мижава независимо от стажа ти
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Недейте забравя,че това вдигане се случва заради това,че ЕС прие директива от 2024 година МРЗ да е минимум 50% от средната за всяка една страна,ако чакахме на нашите наведени и услужливи на олигархията политици да я вдигнат,това нямаше да се случи никога!
37
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те тези дето реват, че не им стига МРЗ не искат изобщо да работят. Неграмотни, но нагли. Не са дали и грам труд да се квалифицират, ама и на полето за 1200 нето не искат. 930 лв, повече от мед сестра, та дори и лекар в болница
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
36, Техните са вързани със средната,не с минималната и си растат постоянно.
35
0
 
9
 
! Отговори
Измамници преди 8 месеца
с вдигането на минималната работна заплата единственото което се случва е автоматично вдигане на заплатите на депутатите, президента и държавната администрация, на тях не им пука нито за хората, които я получават нито за бизнеса, който я дава
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен34 -"Повечето коментиращи май не са наясно. Минимална работна заплата получават ниско грамотни и неуки хора." - като Умен и Красив на средна или по-висока мислиш ли , че си по-грамотен от всички останали в нацията. Ти си пълна ШЕГА щом си обиждаш собствения човешки вид
33
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Минимална работна заплата не е същото като средна работна заплата. Повечето коментиращи май не са наясно. Минимална работна заплата получават ниско грамотни и неуки хора. С вдигането й Единственото нещо, което ще се случи е повишаване на инфлацията.
32
2
 
3
 
! Отговори
До32 преди 8 месеца
От днес минималната брутна заплата в Румъния е 667 евро,след удръжките които там са за сметка на работника тя става 400 евро нето,което е около 783 лева!Сега нашата нетна е 605 лева,от догодина в Румъния минималната нетна заплата става 883 лева а така предлаганата минимална заплата във България ще стане 724 лева нето,или румънската ще бъде с около 22 процента по висока от нашата!Не виждам за какво спорим в случая?
31
1
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 8 месеца
Единственото адекватно мнение! Подкрепям Ви напълно!
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А беше време и то съвсем неотдавна,когато България и Румъния или двете най бедните страни в съюза се движеха в един коловоз по доходи,какво се случи че нашите станаха по ниски от тяхните с едни 20-25 процента?
29
5
 
3
 
! Отговори
Програмист милиардер преди 8 месеца
Тъна в пари и лукс!
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига сте помпили цените с тая заплаата!
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проумейте, че за това е минимална работна заплата т.е да можеш да живееш минимално, за да живееш нормално е средна работна заплата към която би трябвало да се стремите. МРЗ се определя от държавата понеже се смята, че я получават функционално неграмотни хора и държавата преговаря от тяхно име. Останалите би трябвало сами да могат да си преговарят с работодателите и да определят кое е нормално за тях като доходи.
26
4
 
2
 
! Отговори
До14 преди 8 месеца
Кое е некоректно?Нетната МРЗ Румъния от днес става 784 лева,от първи януари 2024 тя става 883 лева нето,а така предлаганата минимална нетна заплата в България става 724 лева от догодина!Кое не разбра и кое е некоректно в случая?Това че нашата е по ниска с 22 процента от румънската или......?
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поне 1200 бруто да бъде , недостатъчна е да живееш нормално .