КНСБ: Над 40% от всички наети получават заплата до 1000 лева

Между 10 и 12% от населението притежава собствен бизнес
4 сеп 2023 16:33, Росен Стойчев
78
КНСБ: Над 40% от всички наети получават заплата до 1000 лева
Снимка: БГНЕС

Отдавна се изработва повече, отколкото се получава. Над 40% от всички наети получават заплата до 1000 лева. Нискоквалифицираните работници се увеличават паралелно с ръста на МРЗ.

Още по темата
Трудът догонва ценовите равнища. Механизмът на увеличение на минималната заплата трябва да се промени - да се вземат предвид 6-8 месеца от тази година, а не от миналата. Това каза Пламен Димитров от КНСБ за Нова Нюз.

По думите му между 10 и 12% от населението притежава собствен бизнес. "Ръстът на МРЗ ще бъде малко под 20%. Не е толкова рекордно, имали сме подобни проценти. Увеличението в ЕС на 10 членки е над 20%. 3 от тях пък имат над 30% ръст. Към момента увеличението е напълно логично, ще даде възможност за допълнителна конвергенция на доходите на над 1,5 млн. българи", заяви той.

Според него МРЗ трябва да се договаря по икономически дейности. "Имаме голяма диференциация на средните заплати в различните сектори. В IT сектора е над 4000 лева, в енергетиката и финансите средно 3000, в туризма и охранителния сектор - около 1000. Сумата на минималната работна заплата се получава от средната заплата за последните 4 тримесечия. След това се дели на 2, така се получава около 900 лева. При по-динамичните икономики, между 30-40% е съотношението между минималната заплата и средната", коментира Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
колко преди 7 месеца
ми така се плащат по малко осигуривки, а колко взимат под масата!!
72
0
 
3
 
! Отговори
1000000 преди 7 месеца
КНСБ лъже. Всички, които пишат в тоя форум вземат най-малко по 4 бона. Разбира се, не пропускам многоимотния кореняк софиянец програмист със заплата 13200 лв. и доход от наеми 12800 лв. месечно и чисти пари около 23 бона на месец. Затова, не е мястото тук на подобни публикации. Това е форум за милионери!
71
0
 
1
 
! Отговори
хигиена преди 7 месеца
Ти гледай заплатите на държавните служители, другите нямат значение
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ето затова и за тези хора, съществуват Ийзи кредит,Кеш кредит,Сити кредит и тем подобни финансови котви!
69
2
 
3
 
! Отговори
Ралица преди 7 месеца
До Таня защо пишеш такива глупости обиди за хората потрес
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пламене ти откри топлата вода най-после от колко години се мъчиш браво.Да не са изгонили жена ти,че си позволяваш така да говориш
67
5
 
2
 
! Отговори
Пенсионер с Таван преди 7 месеца
Добре ,че са младите да взимам 3400 лв пенсия или 4 пъти заплатата на една работеща на 900 лв средна общообразвана глупачка.
66
6
 
6
 
! Отговори
РУСОФИЛ преди 7 месеца
Много са 1000 лева.Според мен трябва да се взема не повече от 1000 РУБЛИ.Ако искате по-висока заплата,подпишете договор с руската армия и на фронте в Украйна.
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Както и това, че след работа ходят на частно и работят повече.
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Предприемач Аз искам да направя всички деца инженери , програмисти и физици - ама хората не стават , затова не прави на никой добро само бой в главата докато му дойде ъкъла , ако въобще му дойде.. Всеки гледа излъже и открадне да му е лесно..
63
8
 
4
 
! Отговори
до предприемач преди 7 месеца
Точно така е. Колкото и да се опитваш да направиш от магарето човек, то си знае магарешките номера. Отдавна съм се отказал да се опитвам да приемам общата работна ръка за хора. Парчета месо под наем. Ако искат - ок, ако не искат - да се махат. Такива има бол.
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Във фирмата, в която работя хората работещи със сап, езици, занимаващи се с логистика са на 1.5, мотокаристите и складовите работници са около 2-2,4 , напоследък масово явление е нискоквалифицирани работници да са с по-високо заплати.
61
10
 
9
 
! Отговори
Предприемач преди 7 месеца
Моят бизнес е в областта на търговията с метали. Стараех се да поддържам европейски модел на възнагражденията. На всеки 6-12 месеца, в зависимост от позицията, да преразглеждаме възнаграждението на служителя. На 4-тата година имах 30-ина човека в склада с увеличение на заплатата с над 150%. Качеството им на работа намаля драстично, идват с махмурлук на работа, купуват си болнични и отсъстват често, мрънкат и др. Отмених тактиката и свалих всички заплати на половина. Сега е отлично!
60
3
 
5
 
! Отговори
До Таня преди 7 месеца
Пропуснала си си хапчетата днес, Таня.
59
0
 
3
 
! Отговори
село преди 7 месеца
МНОГО СА ДАЛЕЧЕ,от 1000лв.
58
15
 
7
 
! Отговори
Таня преди 7 месеца
По принцип ПП-ДБ вдигат ударно доходите. И пенсиите и заплатите за 0 време се качиха доста сериозно. Друг е въпроса обаче, дали това е удачно по време на инфлация. Ниски доходи взимат основно нискоквалифицирани и нискоинтелигентни хора. Като им дадеш повече пари, те няма да ги инвестират в нещо смислено, а в алкохол, цигари, зурни и маанета. Тези допълнителни пари няма да доведат до повишаване на стандарта на плебса. Може би е по-добре плебса да изгладува кризата и да извади поука от глада.
57
2
 
10
 
! Отговори
Мен преди 7 месеца
С под 2к на човек е трудно да се живее, може, но мозъка трябва да ти е като на калкулатор, постоянно да смяташ и да се молиш да не те заболи зъб, да не се развали пералнята, че отидеИначе познавам доста хора, които са със заплати около 1.5 чисто и живеят сравнително добре и все ги разпитвам как, кой някое наемче, рентичка от земя, някакъв друг страничен доход
56
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В момента берем плодовете на интересчията Радев и неговото първо поколение чукундури Кирчо и Кокорчо, не можаха да осъзнаят едно толкова просто нещо - "Ако спрете да крадете и ни вдигнете стандарта на живот, не много, поне колкото е в Румъния то парите които ние след като това се случи ще налеем в икономиката ще оправят и пенсии, и растежа за шенген и еврозоната и абсолютно всичко!". Обаче за това се иска акъл, който липсва за съжаление, беше избит или избяга в чужбина!
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пенсиониран ф.атмак - и пенция и заплата влачи :)))
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Яко ! А юрисконсулти и детски учителки взимат по 800лв