Ако сечите над Царево не се бяха случили, водата нямаше да убие хора

Бедствието не е само от климатични проблеми, убедени са експерти
Обновена: 8 сеп 2023 12:43 | 8 сеп 2023 12:40, Анисия Иванова
52
Ако сечите над Царево не се бяха случили, водата нямаше да убие хора
Снимка: БГНЕС

Четвърти ден след наводненията в Царево. 12 моста трябва да бъдат възстановени. Като основен проблем се изтъкват климатичните проблеми, но се търси и човешка отговорност за пропадналите съоръжения.

"Стигна се дотам поради удълбоченото корито на реките и подкопаването на основите. Водата е минавала под тях. В един момент им идва времето, те имат отслабени междинни опори. В момента, в който има нерегламентирано почистване на реката, може да се удълбочи това корито. Има органи, които трябва да проверяват устоите на мостовете поне веднъж годишно. Тези мостове са строени преди 40-50 години. Може да е имало сигнали, но явно са пропуснати. Със сигурност всяка година колеги са сигнализирали, но някой е решил, че ще се издържи", каза председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Марин Гергов в студиото на "България сутрин".

Експертът по "Климат и енергия" Георги Стефанов заяви, че причината за бедствието не е една и фактологията показва редица причини. Според него незаконният добив на инертни материали е свързан със прекаленото застрояване в България. Той определи проблема за хроничен.

"В контекста за измененията на климата това също е проблем, но инфраструктурата трябва да бъде подобрена и да бъде изградена по друг начин. Става ясно, че има доста изсичане на гори в региона. Когато една гора се разрежда, тя не може да задържа вода. Защо не направим така, че да опазим тези гори? Това няма да струва нищо на обществото", коментира Георги Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Инж. Гергов изрази мнение, че мостовете са проектирани както трябва, но не са поддържани и има проблем в нивата на администрацията. По думите му има експерти, които докладват за проблемите и следващото ниво оценява колко би струвала поддръжката. Според експерта всяко следващо ниво е все по-малко компетентно. Той е убеден, че тези 12 моста, които трябва да се ремонтират, са докладвани и АПИ разполага с нужната информация.

"Превенцията означава достатъчно финансиране. На кадри от наводнението се вижда, че един хотел е много близо до речното корито и в момента е под вода. Това е недопустимо и не е законно. Кой го е допуснал? Трябва да се мисли с решения, които няма да струват толкова много на обществото. Аз съм преживял 7 урагана в САЩ. Там всичко се възстановява за няколко месеца", каза експертът по "Климат и енергия".

Гостите посочиха, че проблеми има и в канализацията на градовете и водата не може да се оттича нормално. Според тях не става въпрос за проверки и увериха, че техни колеги често сигнализират за неизправности. Става въпрос за приоритети на държавата.

В края на разговора Георги Стефанов заяви, че категорично се увеличават природните катаклизми, но ако сечите над Царево не се бяха случили, вероятно водата нямаше да убие хора.

"Отговорността е на всички нас. В момента, в който видим някакъв проблем, трябва да сигнализираме", допълни инж. Гергов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Добре сме преди 8 месеца
Вие представяте ли си каква сеч е имало в Гърция-три метра вода.Ами в Испания,Турция?Да отидем там да им даваме акъл от какво са валежите.Нормални ли сте?
46
0
 
0
 
! Отговори
Има начин преди 8 месеца
Като хванат биологични единици, незаконно секли дърва, вкарват и тях, и цялата им рода в оградено място сред горите. Хем ще дишат чист въздух, хем ще бъдат хранени за сметканадържавата, но в замяна на това ще са длъжни да залесят солидни площи със собствен труд.
45
0
 
1
 
! Отговори
Bg izmet преди 8 месеца
ДАЙ БОЖЕ НА БГ КАЧЕСТВЕНИ ЛЮДЕ АМА НА ДАЛИ....АЛЧНОСТА НА ЗАЧЕНАТИТЕ ОТ СВИНСКА МАС ЩЕ ПОГУБЯТ НОРМАЛНИТЕ.БЕГАЙТЕ ОТ ДЬРЖАВАТА НА ИЗМАМНИЦИ И ДОЛНИ МЬСТИИ.
44
0
 
2
 
! Отговори
Залесявайте примати преди 8 месеца
Досега само оплаквания! Ами засявайте те бе! В Швейцария след като се случи нещо подобно след 3-6 месеца анализ и се започва залесяването с избрани дървете или други мерки!
43
3
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 месеца
Значи в Испания,Гърция и Истанбул затова имало наводнения-изсекли всички дървета.Копейкин да покаже карта на сечта.ГЛ.ПАЦИ
42
1
 
5
 
! Отговори
Тон преди 8 месеца
Виновни няма да има ,инцидентите ще продължат до тогава докато не сложим национално отговорно правителство,тези ползват България за лични и чужди облаги ,и според записа, ще бягаме по островите!!
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Задава се нова декада,снабдете с шнорхели.Досега всички са невинни,чисти .
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Костов и Доган го наричаха облагородяване на територии. Оттогава са нещата.
39
1
 
8
 
! Отговори
На първо място са преди 8 месеца
виновни официалните институции, които трябва да наглеждат горите, мостовете, добива на инертни материали, застрояването, канализацията. След това е отговорността на отделните лица, които нехаят за законите, особено един етнос. От дърварската мафия са онези, които заклаха неотдавна шофьор, прегазил тяхно дете, оставено без надзор и по своя вина предизвикало злополуката. Пагубните наводнения отпреди няколко години пък бяха поради това, че същият етнос беше превърнал отводнителни канали в сметища.
38
6
 
3
 
! Отговори
Гербер преди 8 месеца
До 33. Хи-хи, 20 години? Още малко ще кажеш, че управлява от бебе. И ти ли си от тези, които дишат единствено благодарение на омразата си към Борисов?
37
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
До Алекс. Глу.пак, просто тогава не е имало водата какво да отнесе. То и всемирният потоп преди четири хиляди години не е нанесъл големи поражения.
36
1
 
2
 
! Отговори
Ганьо преди 8 месеца
Глу.пости. Айде пак "ако баба ми беше мъжка..."
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички са НЕвинни,щом Гърция,Турция ,Испания горят или се потапят?.Язовирите са водоизпускали на поне два тласъка-вълни,при спрял дъжд.Отчитаме се пред ЕС,със жертви и бедствия?Пожарите загасени от потоп.Отговорност за оповестяване също няма.Глобален план.Конете на апокалипсиса впрегнати в четворка -орат.
34
10
 
4
 
! Отговори
Нормален преди 8 месеца
И в Гърция,Турция,Хърватска ,Германия,Франция ли сечите са виновни за много по големите наводнения и човешки жертви !!! Спрете с тази мантра за СЕЧИТЕ ,впили сте поглед в една точка и не разсъждавате....Идете в природата и вижте че има дерета,уврази,долини и поляни под наклон .Всеки пороен дъжд ще образува воден стълб,ако ще теренътда е чист като огледало!
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Надолу в Странджа се сече, сечища има и никой не знае какъв е мащабът. Какво работят масово надолу към Звездец хората? Секат. Кой захранва с дървесина Кроношпан? За износ ?
32
1
 
25
 
! Отговори
Питам: преди 8 месеца
Къде са зелените? Защо не се съберат и не организират посаждане на дървета и създаване на нови гори? То, само да приказваш го знаят всички, ама са нужни и конкретни действия! Нека тия хиляди НПО да свършат малко работа, а не само да лапат европейски пари! Същото важи и за НПО в областта на правата на човека, образованието и т.н.
31
0
 
11
 
! Отговори
Йордан преди 8 месеца
Мдааа, трябва да се намери кой е виновника за този дъжд и да бъде наказан! Аз това разбрах от всичките тези журналистически сензации.
30
4
 
15
 
! Отговори
ИВАН преди 8 месеца
ПАК КАЗВАМ! ЕДНО ВРЕМЕ ГЪРЦИТЕ СА НИ НАРИЧАЛИ "ВАР ВАРИ". ТОВА ОЗНАЧАВА АЛЧНИ, НАГЛИ И МЪР ЛЯВИ! СЛУЧАЯ ГО ДОКАЗВА! ТУК ИСКАТ ДА МУ ИЗКАРВАШ 10 000 ЛВ., А ТОЙ ДА ТИ ДАВА 500 ЛВ! БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ НЕ Е ТАКА! СКАНДИНАВЕЦА КАЗВА "С КАКВО АЗ СЪМ ПОВЕЧЕ ОТ ДРУГИТЕ, ЗА ДА ВЗИМАМ 20 ПЪТИ ПОВЕЧЕ"?!
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кой го е допуснал? Имаме 20 години управление на Борисов, защо сега той мълчи и се прави на невидим? Пак ли Орешарски е виновен?
28
2
 
20
 
! Отговори
Стоимен преди 8 месеца
Това не е само над Царево а в цяла България, всяка година едно и също.миналата година Карловско тази година Царево за догодина само можем да гадаем. Лошото е че поука никой не си взима. За 30 години откакто помня в Средна гора няма и ден в който да не се реже. Природата не е виновна тя си взима своето. Виновни сме си ние,че търпим всичко това. Рулетката се върти народа спи днеска Царево утре не се знае. Лошото е че вече почва да има и жертви.