Вътев: Ако не бяхме отменили забраната за украински внос, ни заплашваха глоби от ЕК

Контролът ще бъде в постоянен, обеща министърът
18 сеп 2023 18:52, Анисия Иванова
239
Вътев: Ако не бяхме отменили забраната за украински внос, ни заплашваха глоби от ЕК
Снимка: БГНЕС

Ако не бяхме отменили забраната за внос от Украйна, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия (ЕК). Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той отбеляза, че няма как да влияем на ЕК, която вече е взела решение за украинското зърно. "Полша избра да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България си избра да се договори с Украйна“, коментира той.

Премиерът разговаря с украинския премиер, аз разговарях с постоянното представителство в Брюксел, чакахме до късно решението на Европейската комисия. Министър-председателят веднага влезе в разговори – каза забраната пада, но ние трябва да защитим и нашите производители, обясни министър Вътев. Той припомни, че е отправил покана за среща към представителите на инициативния комитет за провеждане земеделския протест.

Още по темата

Ще им предложим решение на всички пет искания и на още много, които те не са поискали, посочи Кирил Вътев. Познавам проблемите, тези пет точки са бързи искания за вноса от Украйна и за плащания за подпомагане, коментира той.

Забрана за внос няма да има, има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не си регламентираме лицензионните режими, което означава да определим стоки и количества, от които ще има определен внос. Засилен ще бъде контролът от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Агенция „Митници“, от украинска страна също. Контролът какво излиза от Украйна и какво влиза в България ще бъде в постоянна координация, заяви министърът на земеделието.

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. Утре се очаква протестите да бъдат насочени към София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 8 месеца
Добре , че , продадох гаража да имам докато се оправя някак с работа квартири в гьрцияИ да се устройваш наново е голям разход
100
0
 
17
 
! Отговори
mda преди 8 месеца
То и един друг союз, подобен на ЕСССР, през 1986та каза че няма радиация, яжте марулите, ама ей го на. Все на союзи попадаме, няма политици с топки, че андрей луканов, алексей петров, черепа, боката и други знаят костава...
99
0
 
26
 
! Отговори
Руси преди 8 месеца
Предател! Нали нямаше натиск ,а беше изцяло наше решение. Сега се оказва друго... натиск, та и глоби ! Оставки!
98
0
 
29
 
! Отговори
Татул преди 8 месеца
Жалка картина, все повече проличава бандитския натиск на ЕС и САЩ върху нашата Държава. А още по жалки са продажниците, дали си зад'ниците под наем.
97
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А сега пак гласувайте за проджендърите ПП и ДБ, долен слугинаж
96
0
 
23
 
! Отговори
А ние защо не осъдим преди 8 месеца
ЕС за финансови щети и нарушаване на ЕС договорите!! Има си закони за безмитния вътрешен пазар на ЕС и те не включват трети държави извън ЕС да правят дъмпинг!!
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До99.Правилно си чул.Ще станеш жребеца на селото само трябва да нагъваш житото по няколко пъти на ден.Освен това може да махнеш и очилата защото ще започнеш да виждаш като щъркел.
94
0
 
15
 
! Отговори
само питам преди 8 месеца
Тези който работят в маслобойните с това украйнско радиоактивно зърно не се ли боят за своето здраве, че опашките пред онкологиите растат!
93
0
 
17
 
! Отговори
van zant преди 8 месеца
Лъжат та се не трае..............Държавите които не разрешиха вноса на Украинско зърно ,*** ли са да им вземат парите за глоби. Айде холан всички сте уникални лъжци и измамници>
92
0
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Вътев става все по-жалък в обясненията си.Беше против отпадането на забраната за внос,а сега върти,суче и се чуди как да се оправдава,че забраната падна.Всички рабрахме,че не е министър,а служител в US колониалната администрация.Оставката беше достоен изход от ситуацията,но той реши да го играе клоун.
91
0
 
23
 
! Отговори
Долу ЕС преди 8 месеца
Орбан: Сделката за украинското зърно е глобална измама. Излъгаха ни, а Африка не получи и един хляб Брюксел не стои на страната на държавите-членки и народите на Европа. Сделката за украинското зърно е глобална измама. Излъгаха ни, а Африка не получи и един хляб. А в интереса с украинското зърно - няма европейски, няма румънски, полски, унгарски, словашки интереси, а има американски интерес, посочи той
90
0
 
19
 
! Отговори
До 92 преди 8 месеца
Така е затова Пусия се обърна към Китай, Африка и Глобалния Юг! Безсмислено е да правиш бизнес с роби! А днес няма по робски и по калонизиран континент от Европа!! Даже Африка се еманципира и изгони френските ки коланизатори!
89
0
 
9
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 8 месеца
Разпраят ,чи от чирнобилскуту житу от Украйна на мажете им порасвала оная работа с най малце 5 Санта а жените ставали тесни отдоле кът иглени уши ?
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
45г.слуги на Съветския съюз,сега слуги на Европейския Съюз.Обречени сме все на съюзи.
87
1
 
14
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 8 месеца
ТАЗИ ПРЕКРАСНА Е.К. Е РАЗРЕШИЛА НА ЕТИКЕТИТЕ НА ХРАНИТЕ ДА НЕ СЕ ПИШЕ ЧЕ ИМАТ Г.М.О. ТОЗИ САИТ УСЛУЖЛИВО СИ ТРАЕ ЗА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
86
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ау, от глоби се страхувал милият! Е дай да се изтровим, да храним децата си с радиоактивни продукти и после да се молим ние преди тях да си заминем от рак, само и само да не ни глобят, а? Откъде ги изкопахме такива безхарактерни мишки да ги правим политици?!? Това нормален човек никога няма да го направи! Да изтровиш всички заради някакви глоби! Вместо да съдим ЕС, че ни се бърка в бизнеса и ни принуждава да се тровим, тоя се притеснил от глоби!
85
0
 
18
 
! Отговори
запознат преди 8 месеца
До До невежите: Яж тогава радиоактивен хляб произведен от радиоактивно украйнско зърно и си пей! И да знаеш, че на децата ти в училище им дават безплатни закуски произведени също от такова украйнско радиоактивно зърно! Скоро ще стойш с тях пред онкологията, а ние ще събираме капачки за да платим за тяхното лечение!
84
0
 
20
 
! Отговори
До Бар наздраве преди 8 месеца
Ние нямаме Правителство а Американска Колониална Администрация с Изпълнителен Директор я Денков, я Габриел, я Киру итн
83
0
 
23
 
! Отговори
Бар наздраве преди 8 месеца
Путин беше прав преди години.Ако Русия иска да прави някакъв бизнес с България по добре е да се обърна към Сащ или ЕС и те да вземат решение.Няма смисъл да се преговаря с което и да е българско правителство.
82
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така, а сега обяснете на онези, които казват, че така сте борили кризата, че всъщност причината е друга - глобите от ЕК. Хайде обяснете на онези, които казват, че нашите зърнари са дермояди, че причината е друга - глобите от ЕК.