Разкриха защо сиренето поскъпва

Румен Гълъбънов даде обяснение
Обновена: 5 окт 2023 10:26 | 5 окт 2023 10:24, Росен Стойчев
39
Разкриха защо сиренето поскъпва
Снимка: БГНЕС

Икономист разкри причината за високите цени на сиренето и млечните продукти у нас.

Яйцата и пилешкото у нас са по-евтини, защото има много продукция, произведена у нас.

Още по темата
За сметка на това млечните продукти се правят предимно от вносна суровина.

“Внася се мляко в цистерни, мляко на прах. От тях се произвежда сирене, което се оскъпява”, заяви икономистът Румен Гълъбинов пред Нова нюз. Той бе категоричен, че причината за по-високите цени на храните у нас е липсата на българско производство.

Така България почти се е изравнила с европейските страни по цени на стоките в т.нар. малка потребителска кошница, която съдържа предимно хранителни продукти.

“България има сравнително слабо земеделско производство, като изключим зърното”, подчерта Гълъбинов.

Той обясни, че нивото на инфлацията пада и затова в следващите три месеца принципно не би трябвало да има повишаване на цените на храните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: сиренеикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
ПорЦелан преди 7 месеца
Ако на етикета пише в съставките "пастьоризирано мляко", сиренето се прави от суроватка, т.е. мляко 0.1%. Тя се внася от Германия и вече е по-скъпа.
29
0
 
18
 
! Отговори
тТт преди 7 месеца
СПЕКУЛА!!! Другото е "дрън-дрън, та пляс"!
28
0
 
19
 
! Отговори
Сиренар преди 7 месеца
Ами що поскъпва, щото вода, желатин, трансглутаминаза, нишесте, палма - много скъпи бе!!! Лани беха по евтини, ся как фърчат цените - ужас!
27
1
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
Явно повечето, дето пишете сте виждали как се прави сирене, ама друг път! Сирене се прави от 4л-4.5л мляко! Един написал 10л, друга 7л, 100% сте от електората на ПП/ДБ, то не става само с дъги и тротинетки, трябва и малко акъл!
26
2
 
20
 
! Отговори
Данчо преди 7 месеца
Не си струва да се живее в България.
25
0
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
и какво ни казва специалистът празни приказки ние това го знаем от години
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ееее ми те и нишестето и палмовата мазнина си поскъпват.
23
9
 
1
 
! Отговори
До гражданин преди 7 месеца
С малка буква. Пак се опитваш да пробутваш лъжата от колко мляко се прави сиренето. Това вече не минава. Хората се осведомиха. "Един килограм бяло сирене Harmonica Сирене, се произвежда от 6,5-7 литра..."
22
0
 
4
 
! Отговори
Мандрачикаца преди 7 месеца
Големите компании живеят на кредитни линии. Когато лихвения процент е нисък се харчи сякаш няма да има утре и се инвестира не само в собствено производство ми където им видят очите. За пример, мобилните оператори станах банки, мандрите станаха вериги от имоти и т.н. Когато БНБ вдигне дългосрочната лихва и се появят дупки в баланса в края на годината, изпълнителните директорите знаят, че имат 5 месеца преди декларация вНАП и ще направят всичко възможно да са на печалба за своите акционери : ) .
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Все още имаме производство на пшеница но тия помощи за зърнопроизводителите са с една единствена цел и тя не е подпомагане а откупуване на земеделието от нас след две години ще има само фотоволтаици и вентилатори по полята и ще се молим като африканците за какъвто и да е внос. Скоро и енергетиката отива натам
20
13
 
3
 
! Отговори
Георги преди 7 месеца
Въвежда се праг на цената на млякото от 30ст за литър и кметствата в селата да задължават селяците да гледат крави. Не се наядоха тия душмани. Изтискват парите на хората в градовете с безумните си цени.
19
0
 
17
 
! Отговори
Неразбрал преди 7 месеца
А преди поскъпването сиренето не е ли правено пак от вносно мляко? Или причината не е във вноса, а в спекулацията на търговците?
18
12
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 7 месеца
До селянин: щото ти трябват 10 литра мляко за да направиш 1кг сирене. Добави транспорта на млякото до мандрата. Добави цената на преработката на млякото в сирене. Добави транспорта на сиренето до магазина. Добави данъците и над цената на всяка една стъпка от тоя процес. Добави печалбата накрая. Е за това. 20 лева даже ще се окаже евтино.
17
1
 
13
 
! Отговори
селянин преди 7 месеца
пак не разбрах как от литър за левче се прави кило сирене за 20 лв
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А тая сергия дали е законна и продуктите дали са проверени и дали са безопастни за консумиране? Има стотици даже хиляди такива в цялата страна. На много от тях нито животните са проверени за болести нито плодовете и зеленчуците.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 1 Всичко поскъпва заради некадърните и страхливи бг политици!В България чисто и просто няма политици!Държавата е на самотек!в
14
6
 
7
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 7 месеца
Програмист взема средно 7хил лева. Програмистите си бутат "продуктите" навсякъде от където могат да изцоцат малко пари. Бензиностанциите работят със софтуер и програмистите начисляват. Таксите и винетките се управляват от софтуер и програмистите начисляват. Даже трактор и млекодоялка вече не може да се намери без техният им софтуер и пак начисляват. И това все нашите пари.
13
1
 
15
 
! Отговори
1212 преди 7 месеца
До Маргарита Симонян. Престанете с тази Русия, цената на сиренето което вече не е сирене се коментира на национално ниво, вие си яжте атомните бомби, щом искате.
12
1
 
6
 
! Отговори
маджарев да ги преди 7 месеца
вдига цените , не ми пречи . все едно ми бърника в гърлото . слагат и палмово масло и нишесте и закваска от евтините украинските, а и оцветители да е бяло и сол че е ефтина . Лапайте скъпото сирене . купувайте най-скъпото то е качествено .
11
14
 
2
 
! Отговори
Маргарита Симонян преди 7 месеца
Който не харесва цената на сиренето, може да дойде у нас в Сибир. Там ще му пуснем атомна бомба и ще заживее щастливо като през 1993-та - без айфон и други сатанински джаджи.