Ще купуваме билети за БДЖ с нова модерна система

Идеята е един билет за различни видове транспорт
17 окт 2023 15:42, Анисия Иванова
30
Ще купуваме билети за БДЖ с нова модерна система
Снимка: БГНЕС

Започната е работата за изграждане на нова модерна система за издаване на билети в „БДЖ-Пътнически превози“, чиято идея е да бъде интегрирана в голямата единна система за издаване на общ превозен документ. Това заяви заместник-министърът на транспорта Бисер Минчев, който откри провеждащия се в столицата железопътен форум на тема „Предизвикателства в развитието на железопътния транспорт“.

Минчев обясни, че страната ни се стреми към вече утвърдената практика в много страни да се пътува с различни видове транспорт с един превозен документ. „Да стигнем това, което го има в Европа – с един билет да можеш да пътуваш с влак, автобус, а пък защо не и със самолет и морски транспорт“, посочи заместник-министърът.

Пред участниците във форума той подчерта, че пътническата услуга в железниците трябва да бъде подобрена, а за това има две важни условия – да бъде вдигната скоростта на пътуване, както и да се придобие нов подвижен състав.

„Най-вероятно ще се сдобием по-рано с новия подвижен състав. Надявам се проектите в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) да свършат в най-кратки срокове. Това, което сме предприели извън Плана за устойчивост и развитие – имам предвид получаването от държавата на нов подвижен състав, е да намалим колкото се може по-малко ремонтната дейност на старите вагони и локомотиви, а да се насочим към закупуването на нов подвижен състав. Ще бъдат закупени нови вагони и локомотиви. Работим в посока и за евентуално придобиване под наем на модерен подвижен състав. Ако не го направим това и си останем със стария, пътническите превози няма да имат ново лице”, обясни министърът, цитиран от БТА.

„Развитието на жп транспорта е ключов приоритет както в европейската транспортна политика, така и в дейността на Министерството на транспорта и съобщенията, и в тази връзка усилията ни са насочени към изграждането на съвременна и оперативно съвместима железопътна система. Изключително важни са инвестициите в железниците, за да се отговори на изискванията на Европа за Зелената сделка - намаляването на вредните емисии, ограничаване на негативното въздействие на транспорта върху околната среда и здравето на хората, намаляване на потреблението на горива и повишаване на енергийната ефективност“, каза още той.

Според заместник-министъра развитието на интермодалния транспорт, даващ възможност за прехвърлянето на товарите от шосетата към железопътния транспорт, е особено важна стъпка, за да се повиши ефективността на транспортната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Пътник преди 6 месеца
С какви глупости ни занимавате?То БДЖ няма,те модерни билети ще ни дават
27
0
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 6 месеца
Първо опрАвете инфраструктурата и линиите , обслужване на техниката, билетите накрая. Все лесните пари за Усвояване търсите. Марионетки.
26
1
 
14
 
! Отговори
Картофчо преди 6 месеца
Абе аз нямам проблем да си купувам билети и със старата демоде система, само ако може да пуснете нови модерни вагони!
25
1
 
12
 
! Отговори
Бургас пита: преди 6 месеца
Докога ще пътуваме до София в три мизерни вагона за 6-7 часа?
24
1
 
21
 
! Отговори
Цанко преди 6 месеца
Това ли е най-големия проблем на БДЖ?
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За къде е 3 лева, от софия до морето са около 20.лв. То не излиза да се качиш на влак за 20 км
22
6
 
7
 
! Отговори
Ели преди 6 месеца
В интерес на истината сайтът на БДЖ е много на високо ниво. Удобен, всичко е ок. Обаче като отидеш на място ти идва да се разплачеш. Освен това цените са абсурдно ниски. Няма как за 3 лв да предложат качество, затова има само ***. Другият абсурд е, че има и намаление на тези 3 лв и масово пътниците се возят за 1.50лв. И после как да има качество.
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кви правостоящи ,придаватбилети всеки ден с запазени места ,а вагините празни ,че падна от смях с това жп
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Че купуват билети банки и старци модерно
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
11 часа от бурга до София, 5-6 часа от Стара Загора до София, безразборно издаване на места - липсващи или объркани, безброй правостоящи, никакъв ред. Ами нямаме железници!
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Май подготвят нови кражби за милиони от железниците.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Създайте система за улеснение на служителите да издават във влака билетите, а не да пишат на ръка.За нищо не ви бива. Само бля бля бля.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Снощи патувахот Бургас за за Стара Загора ,кви милиони са похарчени за тая жп гара ,не се знае ,по модел на софийската Жп гара а бря много пара и бяхме трима патуващи ,кой че се вози от луксозни гари в вагони на 60 г .вътре мръсно ,с таолетните в мниго край състояния ,но пък отде тия милиони за гарата кой знае )
15
1
 
5
 
! Отговори
Lili преди 6 месеца
Това го имаше в Англия преди 15 години когато пътувах там....Смятайте колко сме изостанали!!!!!!!!!
14
0
 
12
 
! Отговори
Нафърфарий преди 6 месеца
По-добре кажете, кога шъ замените изцяло Пътническия ЖП Транспот, че с тези локомотиви и купета, скоро шъ завиждаме и на Индийското ЖП!!!!!!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
на Чалгаря хората, нали пуснаха влакове стрела, 5 моста на Дунав, още 3 магистрали, космонавти с Македония, сега следващите 20 правителства няма да могат да смогнат само билети да издават!!!
12
0
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 6 месеца
До РашуСтроителството на ЖП линия до Смолян ще е много трудно и скъпо заради релефа и надали е оправдано икономически - няма големи производства, за които да е смислено да ползват ЖП транспорт.
11
0
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 6 месеца
До wwwЕкспресът минава през Димитровград заради рехабилитация на линията Пловдив-Бургас.
10
0
 
3
 
! Отговори
Рашу преди 6 месеца
Купих си от гара София, билет за Смолян. Обаче се оказа, че днес няма влак за там.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Веднага да стане ясно колко милиона са изтекли.