Скок на сделките с имоти в малките градове, най-голям е в Смолян

В топ три по ръст на сделките влизат Крумовград и Момчилград
14 ное 2023 07:10, Анисия Иванова
95
Скок на сделките с имоти в малките градове, най-голям е в Смолян
Снимка: БГНЕС

Покупките на имоти в малките населени места бележат истински бум, показват данни на Агенцията по вписвания. Без да броим сделките в шестте най-големи града в страната - София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе, общият брой на вписаните продажби на имоти в останалите населени места през третото тримесечие на годината е 35 992. Това е увеличение с 6,56% спрямо предходното тримесечие.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след началото на пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си. Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация много хора решават да спасят парите си като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Смолян. Само за едно тримесечие там са вписани 253 продажби на имоти, което е 11 пъти повече спрямо предходното тримесечие. Основната причина за този огромен ръст е малкият брой сделки през предходното тримесечие, след което реализираните продажби се връщат на нормалното за района ниво. В Смолян регистрират сделките с имоти в курорта Пампорово, което обяснява и големия им брой.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Крумовград и Момчилград. За едно тримесечие в Крумовград са вписани 39 продажби, което е със 144% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания. В Момчилград само за три месеца продажбите са 210, което е със 75% повече спрямо предходното тримесечие. Сред причините за този голям ръст е, че много хора от района на Кърджали, които са работили в чужбина и са спестили пари, искат да ги вложат в имоти близо до родното си място.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Пещера. Регистрираните сделки там са 286, което е увеличение с над 65% спрямо предходното тримесечие и с 11% спрямо същия период на предходната година. Топ пет се допълва от Ардино, където сделките са 39, а ръстът е с 56%.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Кърджали (759 сделки и 49,4% ръст спрямо предходното тримесечие), Исперих (310 продажби, +44%), Тервел (201 сделки, +34%), Димитровград (400 продажби, +27%), Берковица (148 сделки, +25%), Търговище (521 продажби, +24%), Нова Загора (319 сделки, +20,8%) и Велики Преслав (262 продажби, +20,7%). Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. Общо в 20 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто, съобщава "Труд".

Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен. В службите по вписванията в 7 града са регистрирани по над 1000 сделки за едно тримесечие, показват данни на Агенцията по вписвания за периода юли-септември. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Несебър и Плевен.

В службите по вписванията в други 17 града сделките са между 500 и 1000 в рамките на три месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите населени места.

Тенденция на пазара от 2020 г., която продължава и сега, е търсенето на селски къщи. Търсят както готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт, така и по-евтини къщи с по-ниска цена, които се нуждаят от реновиране. Предимство имат къщите, до които има хубав път, близо до които има магазини, аптека, както и тези, близо до по-голям град. Нарасна интересът и към ваканционни имоти край морето или в планината. Службата по вписванията в Несебър е на четвърто място по брой на регистрираните сделки след София, Пловдив и Варна. В Несебър вписаните продажби за едно тримесечие са 2382, което е ръст с 6,6% спрямо предходното тримесечие.

В София са сключени 7001 сделки, или 12,9% от всички регистрирани продажби на имоти през третото тримесечие на годината, показват данни на Агенцията по вписвания. На второ място е Варна с 3657 сделки и дал от 6,7% от всички сделки в страната. Ако добавим и Пловдив с 3582 продажби, или 6,6% от сделките, се оказва че 26% от всички продажби на имоти са в трите най-големи града.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Гадняр преди 5 месеца
До началото на тази година пишеха статии за криптовалутите почти всеки ден. Да сте чули нещо за биткойн в последните шест месеца? С имотния балон е по-различно, защото има много заинтересовани играчи по веригата. Със сигурност най-дразнещи са прекупвачите. Добре че те ще изгърмят първи, след това скъсаняците с 30 годишни ипотеки и накрая голяма част от строителните фирми.
83
3
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 5 месеца
До преди месец два така пишехте за София,Ш;пвдив,Варна и Бутгас,и отчасти рабира се черноморските по-малки градчета.Сега какво се обърна толкова,че захванахрв ммдълбиката провинция"?.Хората които се връщат от Гърбет и емиграция,е съвсем нормално да си вложат спестяванията в някоое селско имотче.Нормално е при тази инфлация.Но да пишете че имало раздвижване на имотния пазар когато в цял свят сделките са замръзнали,просто не е сериозно.След няколко месеца ще пишете същото за морските градове.
82
4
 
2
 
! Отговори
Е? преди 5 месеца
Варна е градът! Св.Константин и Елена е вече като Монако ! разходете се някой път ,ако не вярвате ...аахахахах
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Балонест: Ами едно време е имало имоти за 20 хил население, защото е било социализъм и мизерия... като тръгнете да го хвалите... а днес имаме 6 млн при великият капитализъм!
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е Смолян да бе би да е малък град... това е областен център?! Ако Смолян е голям град, то какви са такива като Елена, Трявна, Троян, Раднево, Луковит?
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
няма смогване такова купуване на имоти няма никъде, още пускаш къщата и на другия ден я купуват
78
0
 
2
 
! Отговори
опетков преди 5 месеца
До Фибуначи Това "ъ" и "о" са ти голяма мъка.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПРОДАВАМ ИМОТ У ФАКУЛТЕТО,С ВСИЧКИ ЕКСТРИ!!!
76
3
 
4
 
! Отговори
Една от Варна преди 5 месеца
Майка ми на 70- г. и синът ми на 20 г. живеят в района на Костадин Костадинов-лидерът на Възраждане. Около Белославското езеро.Признавам, рай е там, в гората-няма го този шум от градовете и да слушаш съседите как правят секс или се карат.Обаче, както един човек по-надолу е написал, стана вече опасно да се шофира дори и 15 мин.както е в нашия случай, по извънградски път, заради постоянните катастрофи. Всеки път се притеснявам, дали синът ми ще се прибере жвм и здрав от лекции във Варна.
75
6
 
6
 
! Отговори
Ppp преди 5 месеца
Гледала съм Смолян само по телевизията и ми изглежда много красив град. Жалко, че го напускат хората, но то това е в цялата страна,за жалост. Всички плюят комунизма, но тогава имаше живот навсякъде, хората се радваха на малките неща. Сега са по-богати, но щастливи ли са
74
4
 
17
 
! Отговори
Романов преди 5 месеца
Наистина Смолян е град на мечтите! Всеки мечтае да се махне от там! Моята мечта се сбъдна също. Махнах се от Смолян още миналият век. Там няма нищо! 30 години живях в града на мечтите. Няма да изпадам в подробности за да не се размечтаете и вие.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Фейсбук е стана брокерски ,само обяви на имоти ,то и затова искат месечни такси )
72
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Комунистическата мафия на Карл Маркс и Фридрих Енгелс и нейните отрочета Ленин и Сталин влязоха по българсата земя, оскубаха и тревата по селата. Кравите останаха без мляко, а кокошките без яйца понеже в колхозите няма кой веке да работи и станаха собственици на българската земя! Натикаха стадото от селяни по градовете. Вдигнаха цените на апартаментите и сега стадото се връща обратно по селата да купува къщи без земя! Сега Тактиката на Крепостничеството работи и по селата и по градовете!
71
3
 
16
 
! Отговори
Фибуначи преди 5 месеца
По време на изборите даваха по БНТ актуална статистика за областите.Всяка облас с изключение на две починалите бяха до 3 пъти повече от родените.Примерно в Русе починалите бяха към 3000 родените към 1000 на година. При тъкава демография в държавата и постоянно напускане на младите през терминал 2 как растат теа цени.Кой печели от тази спекула, чужди картели и мафията дето пере пара с имоти ...
70
0
 
5
 
! Отговори
Гаро Мафиян преди 5 месеца
До JERRY VASSILATOSАми има оформен картел в Софето ,който превзе пазара и изкупува обявените от частници имоти и ги препродава за колкото реши. Извън картела може да шаниш само по роднинска и приятелска линия.
69
1
 
5
 
! Отговори
Буч преди 5 месеца
В градовете цените станаха Европейски, а заплатите си останаха Африкански и възрастните щеш-нещеш се изнасят на село да оставят апартамента за младите.
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вчера се връщам от работа и не мога да вляза в къщи! Къщата така ми е подскочила високо, че няма как да вляза. Отивам при съседа и го питам: Абе, твойта къща стои стабилно на земята! Защо мойта е подскочила толкова високо и не мога да вляза в нея? А той ми отговаря: Дойдоха едни паричници - банкери и ти я продадоха на висока цена и тя подскочи! Отговарям му: Ама аз не съм я продавал!... Съседа отговаря: Няма значение, важното е че в интернета е била за продан и сега оставаш на улицата!
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нищо подобно. Поредни опити на имотната мафия да се закрепи с огромни печалби на пазара. Следете си обявите - не са мръдвали за селата и малките градове.
66
4
 
11
 
! Отговори
@@@ преди 5 месеца
до тоя с детските градини и селцата, вилата ми е на пешеходно разстояние до апартамента има няма 2 км във вилна зона до голям град, нито големия ми син /16 годишен, нито малкия / 8 годишен, искат да стоят там с мене повече от 5-6 часа.И деца има горе и заведение и гора и природа и интернет, искат да са си с аверите от класа да кибичат по парковете и кафетата.Вилите / къщите са за хора като мене, по-стари....
65
1
 
11
 
! Отговори
JERRY VASSILATOS преди 5 месеца
Билгария е огромен без-ПОТЕНЦИАЛЕН ПОЛУ-СПУКАН БАЛОН ЗА ИМОТИ И АПАРТАМЕНТИ...Билгария е умираща дързавица, където в София е по-скъпо да си купиш апартамент от АТИНА и ПАРИЖ...УНИКАЛЕН КУРИОЗ ....НА КАКВО ОТГОРЕ ИМАТЕ ТАКИВА ХИППЕР-ВИСОКИ и НЕБИВАЛИ БАЛЛОНЕСТИ ЦЕНИ НА ИМОТИТЕ, КАТО ВИЕ СТЕ БАНАНОВА ДЪРЖАВИЦА, БЕЗ БЪДЕЩЕ .