Скок на сделките с имоти в малките градове, най-голям е в Смолян

В топ три по ръст на сделките влизат Крумовград и Момчилград
14 ное 2023 07:10, Анисия Иванова
95
Скок на сделките с имоти в малките градове, най-голям е в Смолян
Снимка: БГНЕС

Покупките на имоти в малките населени места бележат истински бум, показват данни на Агенцията по вписвания. Без да броим сделките в шестте най-големи града в страната - София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе, общият брой на вписаните продажби на имоти в останалите населени места през третото тримесечие на годината е 35 992. Това е увеличение с 6,56% спрямо предходното тримесечие.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след началото на пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си. Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация много хора решават да спасят парите си като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Смолян. Само за едно тримесечие там са вписани 253 продажби на имоти, което е 11 пъти повече спрямо предходното тримесечие. Основната причина за този огромен ръст е малкият брой сделки през предходното тримесечие, след което реализираните продажби се връщат на нормалното за района ниво. В Смолян регистрират сделките с имоти в курорта Пампорово, което обяснява и големия им брой.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Крумовград и Момчилград. За едно тримесечие в Крумовград са вписани 39 продажби, което е със 144% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания. В Момчилград само за три месеца продажбите са 210, което е със 75% повече спрямо предходното тримесечие. Сред причините за този голям ръст е, че много хора от района на Кърджали, които са работили в чужбина и са спестили пари, искат да ги вложат в имоти близо до родното си място.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Пещера. Регистрираните сделки там са 286, което е увеличение с над 65% спрямо предходното тримесечие и с 11% спрямо същия период на предходната година. Топ пет се допълва от Ардино, където сделките са 39, а ръстът е с 56%.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Кърджали (759 сделки и 49,4% ръст спрямо предходното тримесечие), Исперих (310 продажби, +44%), Тервел (201 сделки, +34%), Димитровград (400 продажби, +27%), Берковица (148 сделки, +25%), Търговище (521 продажби, +24%), Нова Загора (319 сделки, +20,8%) и Велики Преслав (262 продажби, +20,7%). Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. Общо в 20 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто, съобщава "Труд".

Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен. В службите по вписванията в 7 града са регистрирани по над 1000 сделки за едно тримесечие, показват данни на Агенцията по вписвания за периода юли-септември. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Несебър и Плевен.

В службите по вписванията в други 17 града сделките са между 500 и 1000 в рамките на три месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите населени места.

Тенденция на пазара от 2020 г., която продължава и сега, е търсенето на селски къщи. Търсят както готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт, така и по-евтини къщи с по-ниска цена, които се нуждаят от реновиране. Предимство имат къщите, до които има хубав път, близо до които има магазини, аптека, както и тези, близо до по-голям град. Нарасна интересът и към ваканционни имоти край морето или в планината. Службата по вписванията в Несебър е на четвърто място по брой на регистрираните сделки след София, Пловдив и Варна. В Несебър вписаните продажби за едно тримесечие са 2382, което е ръст с 6,6% спрямо предходното тримесечие.

В София са сключени 7001 сделки, или 12,9% от всички регистрирани продажби на имоти през третото тримесечие на годината, показват данни на Агенцията по вписвания. На второ място е Варна с 3657 сделки и дал от 6,7% от всички сделки в страната. Ако добавим и Пловдив с 3582 продажби, или 6,6% от сделките, се оказва че 26% от всички продажби на имоти са в трите най-големи града.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
5
 
! Отговори
JERRY VASSILATOS преди 5 месеца
Около Кързали купуват яко сега, заради новият моторен скоростен път ( с по 2 платна на всяка посока)..обещаха че ще строят от маказа до стара загора !!..това е причината...НО АЗ НЕ ВЯРВАМ ТОЗИ ПЪТ НЯКОГА ДА СТАНЕ, ЗАЩОТО ГЪРЦИЯ Е ЗАБРАНИЛА ПРЕМИНАВАНЕТО НА ТИРОВЕ ,ГОЛЕМИ БУСОВЕ И КАМИОНИ НАД 3 ТОНА = ПРЕЗ МАКАЗАС .....И НЯМА ДА ПОЗВОЛИ НИКОГА .
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Балонест, и какво ни интересуват села на 1 час от града? Всеки отива там където му харесва. Ти като искаш отивай на гръцката граница. Не ви ли писна да сте на всяка манджа мерудия? Все много знаете, все много можете... а живота ви е пълна нула!
62
3
 
17
 
! Отговори
Балонест преди 5 месеца
Пак говорят мечтатели и хора без опит и не живяли на село! Какво ми говорите за 10мин от града, я ми кажете за село в Родопите, някъде около Сливен, Враца или Силистра? Айде статията е за Смолян, да вземем село Орешец! На 30км няма бензиностанция, но да има страхотна гледка, на мен ми харесва много, е с деца какво правим? Де учат? В Асеновград на 2 часа път? Ами ако имат хоби, спорт, музика, как се прибират? Чакаш ги до 20часа и се прибираш в полунощ? Или да поговорим за Айдимир? Или село Рудник
61
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Селото се възражда покрай КОВИД. Това е и една от огромните положителни промени- всичко живо, което може да си позволи да работи от вкъщи, изкупи земи и къщи на село. А това са млади специалисти с много над средния доход за България. Има и сума ти селца до големия град тотално възродени. Айде аз имам лукса да си избирам дали да стоя в София и то в прекрасен имот или на село, но да ви кажа- 98% сме на село. Работа в града нямаме, гледаме го отблизо :)
60
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Балонест, леле. Не си излизал от коптора на панелката май? Живея на 10 км от Бургас. Преди квартала ми беше на 8 км от центъра на града. Детето ходи на училище в Бургас, но за да го закарам не вися в задръствания всеки ден :) Минавам по друг път. Съседите ми са на наша възраст и са от нашата черга. Пасваме си идеално и живеем задружно. Пазаруваме един път в седмицата :) Въпрос на малко интелект и не. Тенденцията е заможните да бягат от градовете. Всеки сам си преценява :)
59
4
 
7
 
! Отговори
Карлос Сайнц преди 5 месеца
И да имаш не е лесно.Мене много ме кефи да нямам ваканционен (селски) имот и да ходя където и когато си поискам. Много обичам да пътувам, но много обичам и да не пътувам...
58
1
 
5
 
! Отговори
Гладен Жокер преди 5 месеца
Купувайте че не останаха имотиту в Чепръчабе са 6450 % плюс на предходното тримесечие
57
6
 
4
 
! Отговори
до 59 преди 5 месеца
Селата са празни, защото са населени с мързеливи функционални неграмотници, които отиват да бачкат из складовете по града за жълти стотинки. Няма инвестиции, няма нищо. ДОбре, че сме хитрите програмисти, та изкупихме земите на село и направихме уникални хъбове. Движим по 4-5 бизнеса и съживяваме местната икономика.
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Повече от логично. Всичко живо, работещо дистанционно, се изнесе от големия град.
55
3
 
17
 
! Отговори
до 59 преди 5 месеца
Дай да ти отговоря. 99.8% от територията на България е покрита с 4.5g, предостатъчно дори за лайв стрийм 8к като скорост. На село е рай! Има такива райски кътчета, че свят ще ти се завие- само млади хора и детска глъчка. Ние сме в селце на 20мин от София с колата. Всичките ни съседи- млади с дечица. В София всичко под наем- избягахме не се трае. Постоянно имаме гости, детската градина в селцето е супер, няма шведчета. Само деца на млади хора, избягали от града. Световна тенденция, прочее :)
54
2
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 5 месеца
За 2021 статистиката беше безпощадна - заселват се хора от Турция, араби, китайци и руснаци, а напиускат българите, около 40 хил на година. Да, почти на нула е емиграцията, честито на нвоите господари
53
8
 
12
 
! Отговори
Балонест преди 5 месеца
Тука хубу коментират как се живее на село, а не в града, ама явно 20г без опит и личен живот! Работиш дистанционно, ок, стол, компютър, игрички, ами децата? Къде ще ходят на ясла, градина, училище? Лекър, а педиатър, в 2 часа вдига температура зимата, на вън 2 метра сняг, ко прайш? Ами магазини, аптеки? Какво, като отшелник за 5 месеца напред купуваш брашно и продукти? Що са празни селата, щото липсват основите за нормален съвременен живот. Къде ще роди жена ти на 5ти януари? А Интернет, кой?
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой ще пътува 100 км с тия катастрофи от надрусани и олигофренясали шофьори. И после пак тия ще се мотаят около къщата ти, да ти правят екшън, не, мерси.
51
6
 
9
 
! Отговори
НовиятРайхсКанцлер преди 5 месеца
48Прав си за това че Държавата на Начо се управляваше само от хора от селата.Прости хора от селата,най простите хора от селата комунистите и милицюнерите!Точно тези не бяха научени на Труд! а на грабеж по стара болшевешка традиция.Отп ада кът на нацията изби елита на нацията те убиха Бъргария и поставиха основи на Държавата на Начо.След три фалита и хиляди погубени човешки съдби.Стана 2023г Хората по други държави пращат хора в космуса а в Държавата на Начо?Прочетете новините!Гордейте се плебеи!
50
3
 
3
 
! Отговори
ПуТиНхУйЛо преди 5 месеца
55 А в не варварската и полу демократична Русия Нема такова нещо хич
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В България, както и във варварският Запад, всичко е по медиите е дърти лъжи и зомбиране на опростаченото население..
48
3
 
2
 
! Отговори
НовиятРайхсКанцлер преди 5 месеца
48Прав си да това ме Държавата на Начо се управляваше само от хора от селата.Прости хора от селата,най простите хора от селата комунистите и милицюнери те!Точно тези те бяха научени та Труд а та грабеж по стара болшевешка традиция.Отп ада кът на нацията изби елита та нацията те убиха Бъргария и поставиха основи на Държавата на Начо.След три фалита и хиляди погубени човешки съдби.Стана 2023г Хората по други държави пращат хора в космеса а в Държавата на Начо?Прочетете новините!
47
2
 
24
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 5 месеца
Пълни лъжи на някакви закъсали некадърни "брокери"!
46
5
 
4
 
! Отговори
ДъРжАвАтА На НаЧо преди 5 месеца
Нява свисъл да копуване тия грабя дали къщи в тези долни села купете ми скъп Мерцедес като на Начо.
45
0
 
13
 
! Отговори
баси преди 5 месеца
тази статия ми прилича като статията за цените на плодове и зеленчуци на борсите