КЕВР отне лицензиите на "Топлофикация - Габрово"

Искането за прекратяване беше подадено от самото дружество
16 ное 2023 15:49, Анисия Иванова
17
КЕВР отне лицензиите на "Топлофикация - Габрово"
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което прекрати лицензиите на „Топлофикация - Габрово“ ЕАД за дейностите „производство на електрическа и топлинна енергия“ и „пренос на топлинна енергия“. Искането за прекратяване беше подадено от самото топлофикационно дружество поради техническа невъзможност за изпълнение на лицензионната дейност, съобщиха от енергийния регулатор.

Преди да приеме решението, в съответствие с нормативната уредба КЕВР извърши анализ дали прекратяването на лицензионната дейност може да доведе до нарушаване сигурността на снабдяването на клиентите с електрическа или топлинна енергия, или да застраши националната сигурност и обществения ред. Изискани бяха становища от Министерство на енергетиката, МРРБ, МО, ДАНС, Областния управител на Габрово, кмета на община Габрово и Омбудсмана на Република България, както и от „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД (ЕСО ЕАД) и „Електроразпределение Север“ АД.

Извършените проверки от контролните органи на МЕ и КЕВР са констатирали, че енергийният обект за производство на електрическа и топлинна енергия е в техническа невъзможност да работи през предстоящия отоплителен сезон 2023 – 2024 г. и да снабдява с топлинна енергия общо 4208 абонати, в това число: 4113 битови и 95 стопански потребители. Топлинните мощности на централата са неработещи от месец май 2023 г., липсва достатъчен оперативен и ремонтен персонал, не са изпълнени голяма част от дадените предписания. Установено е, че ремонтната програма е без конкретни срокове и финансиране и включва само отстраняване на течове по тръбопроводи, подмяна на спирателна и регулираща арматура по топлопреносната мрежа и частична подмяна на тръбопроводи.

В решението на КЕВР се посочва, че независимо от преустановяването на лицензионните дейности от „Топлофикация-Габрово“ ЕАД, за клиентите на дружеството е гарантирана възможността да се отопляват чрез електрическа енергия. Изисканата информация от ЕСО ЕАД е потвърдила, че дори при по-студена зима мощностите са достатъчни за обезпечаване електрозахранването на потребителите в гр. Габрово и няма да се стигне до претоварване на електропреносната мрежа. По данни на „Електроразпределение Север“ АД след спирането на ТЕЦ „Габрово“ инсталираната мощност по подстанции в гр. Габрово също разполага с достатъчен резерв. С решение на Министерския съвет от 19.10.2023 г., за битовите клиенти на дружеството, които няма да имат централно топлоснабдяване през отоплителния сезон 2023-2024 г., е одобрена Програма за подпомагане в размер до 730 000 лв., предвиждаща фиксирана сума на един MWh. По този начин се смекчават икономическите последици за тях.

Преустановяването на дейността на „Топлофикация-Габрово“ ЕАД не създава опасност за националната сигурност и обществения ред, тъй като по информация от компетентните органи дружеството не попада в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност.

В съответствие с нормативната уредба, преди приемането на решението за прекратяване на лицензионната дейност на дружеството, на 7.11.2023 г. Комисията проведе открито заседание с участието на изпълнителния директор на дружеството, който прие заключенията в доклада без забележки. С цел прозрачност и публичност докладът на работната група беше публикуван предварително.

Решението за прекратяване на лицензиите на „Топлофикация - Габрово“ ЕАД за дейностите производство и пренос на топлинна енергия Комисията ще бъде публикувано на интернет страницата на Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Зима е преди 5 месеца
Сега в Габрово, а скоро и в Перник, Русе, Плевен и останалите, които са собственост на олигарха ковачки, който действа последователно в стил Баневи - експлоатация и разруха. Т.е. това е тънката червена ли ия. Затова България е на дъното. Заради дрогарите.
14
2
 
1
 
! Отговори
чико преди 5 месеца
Нато и евро съюза ще доведе до просешка тояга Скоро родната ни българия ще изчезне от картата Ще се казва вместо българия село байданово УРА УРА НАТО ?????
13
0
 
1
 
! Отговори
Пипи преди 5 месеца
Що е то лиценз за топлото? Да питам аз жена ми има ли лиценз да ме топли със *** си? Леле, ако и го отнемат?
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На Ковачки Теца що не спрете а кой ще е куражлията
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тая улица Ат. Далчев не остана паве без да е не пипано от ремонти щ. Всеки месец по два. А тия от ул Ив. Шишман целогодишно са в ремонт.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като са пратили искане за прекратяване определили ли са и кой ще го купи за няколко хилядарки. Питам, защото си спомням ТЕЦ Варна.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До17. Не ни размивай Живков с лъжи . Не си открил ти топлата вода . Ние селяните с галошите от ТКЗС- та и останалия народ целокупно плащахме на софиянци парното. Но си намериха " майстора " , Филип Димитров закри Комитета по Планиране на Народното Стопанство. Така спре грабежа от нас селяните за гражданите
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От улицата/ Ст. Далчев/ между Цариградско шосе и ул. Н. Хайтов . Нищо не остана от ремонти на Топлофикация София. Всяка година я разкопават по няколко пъти . Днес приключиха последния за тая година.
7
5
 
10
 
! Отговори
Тодор Живков преди 5 месеца
Здравейте, българи, как сте, добре ли живеете при демокрацията, има ли банани за всички??? При мен имаше парно отопление и топла вода за цялото население на всички областни градове в страната и можеха да си го позволят всеки, включително и пенсионерите. Сега няма парно и топла вода дори и за новобогаташите, които ще се греят на бойлери, както в средата на миналия век. За денонощните аптеки и медицинската помощ дори не искам да отварям дума колко градове в България останаха без болници и без дено
6
1
 
9
 
! Отговори
pb преди 5 месеца
4000+ домакинства без парно от днес за утре, но няма драма - ще получат 700к общо?... Това е под 200лв на дом преди крадене...
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До4. Никога България не е имала пари за всичко. Това е мит. А при Бойко Борисов / и преди него/ винаги е имало корупция със схеми . И които е бил близо до Центъра на Централната Власт е имал Благините . Тия в периферията са се борили за оцеляването си
4
10
 
5
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 5 месеца
По време на Борисов теца си работеше! Тогава имаше пари за всичко! Сега има илюзорен растеж на икономиката , а на практика само на данъците!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
София и Софийска Област са с население около 2 000 000 и са на собствени отоплителни уреди . Останалите 350 000 са към Дружество Топлофикация, които едва им издържат на шашмите в цените на Дружеството София.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След В. Търново и Габрово . Ред е на София . Че много жалби и дела с дружество Топлофикация София имат гражданите. Като мнго от тях са преминали на свободния пазар / ДПИ/ . Така ще се спести и от разходи по дела и от администрация.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Cлaвa Aлa-бaлe!