Задържаха двама за киберизмама от името на социалната шефка във Велико Търново

Те източили пари през фейсбука й
5 яну 2024 11:01, Стела Стоянова
5
Задържаха двама за киберизмама от името на социалната шефка във Велико Търново
Снимка БГНЕС, архив

Двама души са задържани за киберизмамата с фейсбука на директорката на "Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново Росица Димитрова.

Преди ден Димитрова, която е и бивш зам. социален министър, сигнализира медиите, че хакери са откраднали самоличността й във Facebook и чрез месинджър от нейно име искат пари на хора от листата й с приятели.

"Трябва ми някой свободен, да отскочи до Изипей да ми внесе едно плащане, че ми е важно, а няма как да отида там в момента. Или пък някой работещ там, да се разбера с него. Към 19:00 ч. давам паричките двойно, ако трябва и ще почерпя", гласи едно от разпратените съобщения. Всъщност измамниците посочвали и десетцифрен код, с който трябвало да бъде направен превод чрез Изипей. Така измъкнали стотици левове от няколко души, хванали се на схемата.

Полицията в Търново и ГДБОП се задействали светкавично и вече има задържани. А фейсбук профилът е върнат на Росица Димитрова.

Работи се и по възстановяване на изпратените суми на пострадалите от кибератаката, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Joko преди 3 месеца
Представяте ли си , че тази ***@ като з***дни..к дама е била зам, министър ! Боже пзи България !
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва ми някой свободен, да отскочи до Изипей да ми внесе едно плащане, че ми е важно, а няма как да отида там в момента. Към 19:00 ч. давам паричките двойно, ако трябва и ще почерпя" :)))