Чакали бродят в Морската градина в Бургас

Те са забелязани от минувачи в късните часове
28 фев 2024 09:35, Стела Стоянова
20
Чакали бродят в Морската градина в Бургас
Снимка БГНЕС, архив

Чакали се появиха в Морската градина в Бургас. Дивите животни са забелязани от случайни минувачи в късните часове, а снимки бяха разпространени в социалните мрежи.

"В 12:00 часа вечерта, понеже аз спортувам малко по-късничко, тогава имам свободно време, идвах с колелото и бях с челник, минах от тук и чакалът ми пресече пътя. Спрях колелото и тръгнах да го гоня в храстите и успях да го снимам. Той избяга на някъде. Забелязал съм, че по пътя към Сарафово има десетки чакали, те се чуват и да вият, но за първи път ги засичам в Морската градина". Това разказва пред "24 часа" Георги Каридов от Бургас.

Причината за появата на чакали в Морската градина е много добрият хабитат за развитието им.

"Чакалът е инвазивен вид. До преди 100-на година е бил забелязван много рядко - само в най-южните части на черноморското крайбрежие. През последните години популацията нарасна страшно много, включително навлезе и в Централна Европа. През 2011 г. беше забелязан и във Виенската гора, в Австрия, в Унгария го има, в Румъния в достатъчно голямо количество. България е държавата в Югоизточна Европа с най-голяма популация на чакал", обясни Невен Каравасилев, ръководител на ловно-рибарското сдружение "Лебед" - Бургас.

По думите му, чакали се забелязват в Морската градина от около 3-4 години, но по-специално към крайните квартали на града, към солниците и Атанасовското езеро. Хората трябва да бъдат спокойни, тъй като чакалите не нападат човек.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма страшно, те хора не нападат. Само трябва да си пазите чантите, обувките, портмонетата, особено ако са от естествена кожа - чакалите са мършояди.
17
2
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
"Приложение на Lyssavirus за контролиране на популацията от чакали на територията на бургаска област"(проект по оперативна програма "Околна среда и води")
16
0
 
6
 
! Отговори
Сайга 12 преди 1 месец
До Анонимен 12 В населено място регламентирано по ЗУТ и на не по-малко от 200 м. от него, никой, дори и регламентиран ловец няма право да произвежда изстрел!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато в Бургас бродят само в морската, в шопското гето бродят навсякъде...
14
2
 
0
 
! Отговори
Чакалите преди 1 месец
не са опасни, опасни са кръстоските от бездомно куче с чакал, защото нямат страх от хората и могат да ги нападнат, както нападат и животни във ферми. И на двата вида не им е мястото на свобода.
13
1
 
3
 
! Отговори
Една преди 1 месец
Все някъде, трябва да бродят ...
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво дремят ловните дружинки, или само ходят по гарата да пият вино и ракия? Да вземат да ги отстрелят
11
1
 
8
 
! Отговори
Баба Радка преди 1 месец
Вие какво сте очаквали.Русалки ли да се разхождат?
10
1
 
6
 
! Отговори
Така е преди 1 месец
Защо никой не ги чисти от магистралата Варна-София? На излизане от Варна, има през 200-300 метра размазани чакали, никак не е приятна гледка, а и са много опасни, защото изскачат изневиделица на пътя и насмалко да предизвикат катастрофа.Иначе, аз където живея в гората в една вилна зона, се разминавам с тях всеки ден, вият пред вратата ми, но не страхувам от тях. И съм жена. Имам ултразвуков уред за отблъскване.Повече са опасни домашните кучета на съседите ми.
9
2
 
5
 
! Отговори
грешка преди 1 месец
инвазивен вид е човека, невенеее ловно-рибарски другарю, човек, който убива диво животно за удоволствие какъв е
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и в парламента има 240 чакала - всеки ден вият и глозгат месото на народа, а никаква работа не вършат
7
2
 
1
 
! Отговори
Иж12 преди 1 месец
До Сайга 12, а мaлoyмните авжии трепят само мухи и комаре! хахахаха
6
2
 
0
 
! Отговори
Стоян Колев преди 1 месец
Стоян Колев харесва това
5
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И руснаци бродят, което е много по-притеснително.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
споко, увеличете броя на вълците и няма да има толкова чакали
3
2
 
16
 
! Отговори
Сайга 12 преди 1 месец
Много е увеличена популацията на чакалите у нас. Там където по-рано имаше по 2 семейства, сега са по 20. Унищожават сърни, зайчета, и каквото докопат от дивеча, а също и домашни животни ако им се открие възможност. Да, не нападат човек. Но ако са с бяс, нападат и още как. Чакалите и лисиците са най-големите преносители на бяс в природата. Бясното животно не изпитва страх от никой и нищо.
2
1
 
13
 
! Отговори
гост преди 1 месец
Чакалът е инвазивен вид..., интересно какво прави нощем в морската градина? единственото за което се сещам е храна! Да не останем изненадани от някое нападение? За да навлезе в градска територия има причина..., според мен това не бива да се подценява, а да се търсят причините за тази миграция
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С напомпани джуки ли бяха