Цените на наемите у нас са ниски спрямо други столици в ЕС, предстои ръст

Лихвите по ипотеките биха се задържали на нивата от последните две години
Обновена: 15 мар 2024 18:28 | 15 мар 2024 18:23, Анисия Иванова
104
Цените на наемите у нас са ниски спрямо други столици в ЕС, предстои ръст
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ниските лихвени нива по ипотечните кредити до известна степен са основният фактор, на който се дължи настоящото състояние на имотния пазар, но трябва да обърнем внимание, че повечето покупко-продажби се случват без ипотечни кредити. Приблизителното съотношение на потребителските кредити с ипотека спрямо продажбите на жилища в големите градове е около 50 на 50. Около 60% от сделките на недвижими имоти в големите градове се случват с налични средства. Това коментираха Антон Илиев, съосновател на имотна агенция, и Стефка Загорова, кредитен консултант, в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Цените на наемите все още са ниски спрямо други столици и по всяка вероятност предстои те да бъдат по-високи в следващите години. Те изоставаха и в стъпката на увеличение спрямо продажните нива, защото българинът предпочита да живее в собствено жилище. Пазарът на наеми е доста скромен, но предстои предстои да се промени, тъй като не всеки ще може да си позволи да си купи имот, заяви Илиев.

В България лихвените проценти по кредитите се формират основно на база на лихвените проценти по депозитите, които банките предлагат на пазара. На база тази статистика, която банките подават към БНБ, всяка взима различни срочности по депозити. Това е основният компонент, от който зависи крайната лихва към потребителите. Има и фиксирана надбавка, която е една и съща за повечето банки, както и променливата компонента, обясни Загорова.

"Доколкото лихвените проценти са зависими от лихвите по депозитите, това е ефектът, който наблюдаваме през последните години. Както повечето хора знаят, лихвите по депозитите, които банките предлагат, са по-скоро близки до нулата, тъй като има огромен ресурс, привлечен под формата на депозити у банките.“

Някои от най-перспективните банкови клиенти могат да издействат лихвен процент около 2%. През последния месец тенденциите от миналата година леко се промениха и ако можеха да достигнат около 2,5%, в момента тези банки не падат под преференциалните нива, които предлагат.

Въпреки това нивата са много ниски на фона на европейските - около 2,18 са най-ниските оферти, които се предлагат от страна на банките.

"Лихвите по ипотеките по-скоро биха се задържали на нивата от последните две години. Може би повечето погледи са насочени към това какво би следвало, ако приемем еврото и какви евентуални рестрикции от ЕС биха се наложили.“

Много често хората са наистина уплашени от всичко, което се говори по отношение на ръста на лихвените проценти. Лихвите в България са почти наполовина спрямо тези на развитите европейски държави. В България също сме наблюдавали високи нива по време на ликвидна криза през 2008 г., когато фалираха много банки. Лихвените проценти бяха около 8-9%, но въпреки това се купуваха жилища, заяви Загорова.

"На този етап няма индикации за предстоящо увеличение на лихвените проценти.“

Според Илиев българските граждани са доста подготвени, тъй като през последните години в публичното пространство ежедневно валят предупреждения за това хората да бъдат внимателни, напомняйки за кризата от 2008 г. Трудно някой, който се притеснява за доходите си, би предприел крачка да изтегли непосилен за него кредит.

Във връзка с това, че в част от офертите на банките може да се вземе ипотечен кредит със самоучастие от 10% Илиев посочи, че винаги препоръчва на клиентите то да бъде минимум 20-25% и месечните разходи за този тип сделки да не надвишават повече от 30% от месечните им доходи. Би била възможна сделка само с 10% участие от клиента, ако оценката на имота е достатъчно висока, за да може банката да отпусне 90%. Все пак обаче, е добре хората да са подготвени с около 30% от сумата, за да реагират при евентуален катаклизъм.

По отношение на лошите кредити Загорова изтъкна, че няма притеснения, като се наблюдават чисти портфейли на банките и много добро обслужване на ипотечните кредити. Хората са много по-подготвени и подхождат предпазливо. Дори доходът им да позволява да изтеглят по-голям кредит, те предпочитат по-малък и сами си слагат един буфер, който ги подготвя за непредвидими ситуации.

Последното тримесечие на 2023 г. за град София има малък ръст в броя на сключените сделки на имотния пазар, но на годишна база има лек спад. Очакванията на Илиев са, че броят на сделките ще продължи да спада и вероятно ще бъдат под 30 000 за 2024 г., приближавайки се до нивата преди Covid, когато средно бяха около 28 000 сделки за столицата.

"Има голям дефицит на готови жилища, а най-търсени са такива с разрешение за ползване и още повече – напълно завършените имоти“, обясни гостът.

Темповете се запазват на издадените разрешения за строеж, но въпросът е доколко най-новото строителство е предпочитано от повечето хора. Много от хората всъщност предпочитат имот, в който биха могли да се нанесат веднага, подчерта Загорова.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
13
 
4
 
! Отговори
Ели преди 1 месец
Масовият българин, покрай вас може да взима 1300 лв заплата... Ще се учудите, че всъщност има доста млади хора от ЗАПАДНА Европа, които живеят тук. Бяха ми наематели за доста години едни младежи. Отново ще ви учуди, но казват, че са от по-бедни части на тяхната страна и, че тук понеже е ЕС и идват лесно и им е изгодно да живеят. Така че не разчитаме само на българите от северозапада, който е дошъл да работи в Кауфланд.
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много обичам да ни сравняват по някакви показатели , който да ни обяснят ,колко е евтино в БГ и как цените трябва да се вдигнат!! Ами заплатите кога ще станат минимум 4000 лв. - това им е минимума в Европа , ако имат висше ,както имаме всички тук , то значи по 10000 да са повечето заплати...Тогава съм ок ,наема да е 1000
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе а заплатите спрямо други столици какви са ?
60
0
 
3
 
! Отговори
само питам преди 1 месец
Какво мислите ще стане когато въведат въглеродния данък за жилищата? Според мен ще стане като с тецовете! Ще се радвате яко някой БЕЗПЛАТНО реши да го купи от вас, щото този данък ще расте през годините!
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А къде да отидем софиянци? Докато още идваха и идваха , и строяха ли строяха...Няма вече къде да се обърнеш ....пълно е с народ...няма къде да се паркира...и на село всички пазят поведение , но дойдат ли в София ,вече мислят ,че няма нужда да се съобразяват с другите хора , защото съселяните им няма да ги издадат...и така една селяния и всеки се ръга! Ама ръгане !! Вървят срещу теб и ако нямаш бързи рефлекси и акъл ще те смажат, по неизвестна причина, имат повече право на тротоара от теб!!??
58
2
 
5
 
! Отговори
Ели преди 1 месец
Очевадно съм побъркана.
57
0
 
7
 
! Отговори
Европа си преди 1 месец
Умира да живее в София. Несъмнено имаме по древна история от Рим, от Испания. Инфраструктурата е по-добра от немската и имаме влак стрела дето се движи с 500
56
0
 
9
 
! Отговори
200 000 преди 1 месец
Хиляди празни жилища има София. Яко търсене бате
55
0
 
1
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
До КУРтев: В Германия лидери по заплати са Франкфурт, Мюнхен, Хамбург! Берлин е силно назад в класацията! Така ще стане и в БГ!
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе ЕЛИ, ти от къде имаш тези пари за да имаш имоти...в множествено число..!? От кръга на Бойко ли си ? Нотариуса , осемте джуджета, или си разтваряше краката за тях? В БГ или наследство , или някой хуууу.. си яла!!! Като работник едва ли си изкарала, че сега да се мислиш за нещо повече от хората на заплата?!!! Пачица долна! Като тези диплотматките, дето утрепаха един пич, че е добър...!!!
53
2
 
0
 
! Отговори
КУРтев преди 1 месец
До Ристо: Точно Варна, Пловдив и Бургас имат най голям щанс да настигнат и надминат София по заплати, защото транспортната логистика и военното дело тепърва ще се развива в БГ. Пристанищата и военните бази ще вдигнат заплатите в тези региони. Отделно западните форми изнасят производството в провинцията не само в БГ. Вижте какво става в Румъния. В Крайова има много по-вече западни предприятия от колкото в Букурещ. Вупрос на време е средната заплата в Крайова да надмине тази в Букурещ!
52
0
 
3
 
! Отговори
Ристо преди 1 месец
До КУРтевНо във Варна и Пловдив няма да стане по-висока от София!!!
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и защо си мислите че хората ще идват в София да ви плащат високи наеми да бачкат на капиталиста на фирма и да го правят богат и да си дават здравето да не са толкова тъъъпи
50
2
 
7
 
! Отговори
КУРтев преди 1 месец
Рано или късно държавата ще въведе ред в рентиерството, защото много станаха маймуните на клона! Лобистите ще наложат ударно вдигане на данъците и масата празни апарти с тъмни прозорци ще се изсипят на пазара! Западните фирми започнаха да се ориентират и да изнасят производстото си и даже офисите извън столицата! Така, че заплатите в столицата ще спаднат както е в другите столици на западна европа! Средната заплата в Милано е по-голяма от тази в Рим. В Барцелона по висока от Мадрид.
49
1
 
12
 
! Отговори
Аз Кочо до ели преди 1 месец
За информация в София има около 700 000 единици от тях 239 000 са празни или около 35 пр.. През последните години бяха построени 130 000 нови единици а престой да излязат на пазара още 5 милиона квадратни метра.Населението на София е намаляло с 20 000 човека. Авганистанците предпочитат да се задушават в камионите но не и да останат в България.Но все пак човек е хубаво да има мечти и те са безплатни
48
0
 
9
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
Нещата ще се оправят когато банките останат без пари! Затова призовавам хората да си изтеглят депозитите и така да прекратят практиката на банките за ограбване на населението! 3.5 милиярда е печалбата на банките за миналата година. Уникредит и ДСК ще раздават дивидент! Това значи над 1 милиард ще замине за чужбина! Народа ни обеднява, но продължава да крани западния елит от робовладелци!
47
1
 
17
 
! Отговори
Аз Кочо до ели преди 1 месец
Бг не е имигрантска държава. Няма такова търсене на наеми. Масовата заплата в София е 1500 до 1800 лв бруто.. Масовият наем в София е 700 до 900 лв. Никой не го интересува колко пари стр платили за вашите имоти. Масата хора нямат големи възможности а тези с големите възможности не да много и те наемат къщи в Бояна и Драгалевци а не апартаментчета в центъра на софия
46
1
 
4
 
! Отговори
Йо преди 1 месец
До 35. И като избягат на запад да не би да плащат 100 евро наем? Или се тъпчат като сардини по 6-7 човека в тристаен, или трябва да работят на 3 места.
45
14
 
5
 
! Отговори
Ели преди 1 месец
Не съм въобще зле подготвена по темата при условие, че успешно давам под наем имотите си. Просто за щастие към момента търсенето е по-високо от предлагането (за София говоря). Така че хубавите имоти се дават бързо и лесно. Сега, ако даваш дупка в Обеля за 2000 лв е ясно, че няма как да стане, но тя и въпросната дупка няма да струва 250 000 Евро. Просто, ако искате да живеете в София или трябва да имате големи доходи, или да живеете със съквартирант. Ние няма как да даваме имотите си за 400 лв.
44
1
 
11
 
! Отговори
Аз Кочо до 42 преди 1 месец
Хаха, ще отида при съседа ти на половин цена а ти му искай ако щеш тройно. Ще си стой празен а ако си и с кредит жална ти майла