Овцевъд: Агнешкото не трябва да е повече от 25-27 лв./кг

Земеделците готвят протести, обещаните пари не са изплатени
15 апр 2024 12:23, Анисия Иванова
35

"Българско агнешко има. Друг е въпрос е това, което влиза, да не се предлага и то като българско. Миналата година македонско агнешко се пребрандираше и излизаше на пазара като българско. Беше възбранено над 30 тона такова месо. Очакванията ни са за спокоен и добър великденски пазар", коментира председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев за Bulgaria ON AIR.

Малко преди Великден започнаха масови проверки за качеството на агнешкото месо, което се предлага на пазара. Основно ще се следи за произхода му дали търговците спекулират, предлагайки замразено вместо охладено агнешко.

Синият цвят на маркировката дава гаранция, че месото е българско, уточни той. Гостът на "България сутрин" призова контролните органи стриктно да проверяват, а хората да изберат българското месо.

"Добавката на пенсионерите ще стигне за едно хубаво агнешко бутче - около 3-4 кг. Няма промяна откъм цена в сравнение с миналата година. Агнешкото не трябва да е повече от 25-27 лева за килограм. От фермите цените са същите. Търговците на дребно използват еуфорията. За потребителите е добре, че с едно пазаруване ще минат и двата празника", каза още Караколев и допълни, че всяка година се наблюдава засилено пазаруване от фермите.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация съобщи, че към момента не се изпълняват разписаните споразумения с властта.

"Фундаментална точка гласеше, че всички земеделски производители, животновъди, плодове и зеленчуци, тютюнопроизводители и др. трябва да получат ставките, които са получили през 2023 г. Това така и не се получи, ощетени са собствениците на над 140 хил. броя овце. Няма достатъчно финансов ресурс да се платят тези средства. Започнаха да се чуват оправдания от Министерството на земеделието", посочи Караколев.

Той предупреди, че ако не се изплатят средствата в уговорения срок - до 22 април, се очаква протестите на земеделците да бъдат възобновени. 50 хил. земеделци очакват обещаната финансова помощ от държавата.

"Министър Вътев е запознат с разминаванията, наясно е, че досега не бяха отпускани нужните средства. Днес ще проведе срещи с премиера и финансовия министър. Очакваме разчетът на средствата да се случи. Ще бъда доволен, когато всичко договорено се случва", подчерта Караколев.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от Страната
Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Бспар преди 1 седмица
направете го 100 лв. За килограм стига да има балами да го купуват ,аз ще си купя пържоли от пуешко и малко наденички и за 30 лв 3 килца чисто месце а вие си продавайте агнешките кокаляци по 32 лв килото !!!
33
0
 
3
 
! Отговори
Не ядем преди 2 седмици
на Великден мазно агнешко. Вие вместо да обсъждате цените на преяждането. Погледнете инфлацията, която мина 60%, при някои стоки сто процента. Вижте безобразно повишените преки и косвени данъци. Това ве е скандално розов домат 9 лева килограма. Другото е гума и синтетика, която и животните не искат да ядат. Прекалихте. А идва борса ток и фалирало евро. Финансова и бюджетна политика са безобразни. Такова чудо е било при Виденов. А чиновници и депутати си увеличават заплатите с 300% от нашите данъ
32
0
 
9
 
! Отговори
Мнимия овчар преди 2 седмици
Хахахаха тоя овчар без овце, типичен измамник. Агнешко само македонско или гръцко, няма да стане както си го мислят нашите търговци и производители. Така навремето направиха и с черноморието, ден година храни, сега се молят за туристи. Та и с тоя на снимката така ще стане.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Така е Много добре си го описал. Направо си е гнyсно, и аз не обичам такива мeса.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И пак е много предвид факта, че се колят мъжките агнета, които няма да се отглеждат за други ползи и биха били в разход ако се оставят, което значи, че са един вид отпадъчен продукт от фермите, така че не би трябвало да се иска толкова висока цена.
29
0
 
9
 
! Отговори
Чубанов преди 2 седмици
Максимална цена 15-20 лв. е нормално.Цените полудяха. Бойкот на българското агнешко.Македонското е по вкусно и на по добра цена.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По добре младо агне с ортаци,отколкото дърma овцца сам!!!Това беше за младите булки и мъжете вече на възраст,ама кореспондира и с великденската трапеза!
27
0
 
7
 
! Отговори
Така е преди 2 седмици
До Анонимен Напълно си прав. Аз не обичам месо от сукалчета - прасета, агнета и теленца. Това са зародиши и, тъканта е някаква лигава маса. Шилето да е над 30 килограма и прасето да е над 100 килограма. Това е вече месо.
26
2
 
5
 
! Отговори
Дончо преди 2 седмици
Аз имам пpace. Казва се Чорбар, викаме му Чорбо на галено. И кокошки. Жената работи в общината, носи и заплата, та си купуваме брашно, сирене за мекиците, туй-онуй друго. Наесен купуваме грозде, жената прави ракия. Жената като стане, нахрани кокошките, нахрани пpaceто, после ми прави закуска - мекици, сипе ми ракия и отива на работа. Като се върне, напазарува, пак нахрани животните, после направи салата, вади ракия от избата. Докато я изпия, жената сготвила вечеря. Така си живеем - идилия!
25
1
 
12
 
! Отговори
Хмм преди 2 седмици
Дали е румънско агнешко или българско е все тая. Агнешко и над 20 лева за килограм е извращение, при условие, че е само в задният бут има малко повече месце. Това не е чисто месо за 20 лева, а преобладаващо кокали, съединителна тъкан и лой.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Месото на агне под 25 килограма живо тегло не е добро това е моето мнение,диапазона 25-30 килограма са животните с узряло вече месо,оттам нагоре вече започва да прилича на овче,но все пак е въпрос на вкус,някой предпочитат и сукалчета!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Симеон Караколев е въздух под налягане - питам този *** кога точно през живота си е гледал агнета? Този е един наглец, меко казано некомпетентен! Защо ги каните такива мошенници, защо им давате трибуна?
22
2
 
9
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 седмици
Плюскането за простака на ВЕЛИКДЕН е много важно...ХАХАХА....!!!
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много е това, не си заслужава.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЗЛАТНО АГНЕШКО НЕ ЯМ----ДА СИ ГО ЯДАТ ПЕЙ.ЗАНИТЕ И ДА *** ПОСЛЕ ДОЛАРИ....ХАХАХА ...
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
аз го вземам под 14 лв сукалче заклано същия ден, па вие яжте за 30 от държавния резерв на любимия ви ФАЩ
18
2
 
3
 
! Отговори
Гладен Китае от Ухан преди 2 седмици
Заложете на Кучешкото - Кучето яде Главно Месо - а Агнето - Трева!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хм, какъв чобанин да е 8-цата след като не му е ясно, че между агнето и овцата стои шилето. А за килограми при тия животно хал хабер си няма.
16
0
 
15
 
! Отговори
Един преди 2 седмици
В Румъния (Калафат) агнешкото е 10-12лв/кг.И те са в ЕС и ние.
15
4
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 2 седмици
7 кг агне е на 10 дни. Хранително е зрялото месо, което ще рече поне 45-50 кг и поне 5-6 месеца на животното. Ядете агнета на месец и пилета на 45 дни и се чудите после защо сте болни и с триста мъки я докарате до 60 г. я не.