Говорят експертите: Какви имоти купуваме и има ли ръст на сделките?

Каква е ситуацията в четирите най-големи града у нас?
Обновена: 16 апр 2024 16:02 | 16 апр 2024 15:20, Александър Попов
107
Говорят експертите: Какви имоти купуваме и има ли ръст на сделките?

Според информация на Агенция по вписванията през първото тримесечие на тази година в няколко града в страната се отбелязва ръст в броя на сделките с недвижими имоти. Imoti.net попита няколко водещи агенции за недвижими имоти за техните лични наблюдения върху пазара на имоти в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Какви сделки с недвижими имоти имахте в началото на годината?

Манол Минчев - Innovestate - София

През първото тримесечие на тази година отчитаме ръст на броя сделки с около 16%, спрямо същия период на изминалата 2023г. Наблюдаваме засилен интерес към двустайни и тристайни апартаменти в новостроящи се сгради, основно в източните и южни квартали на град София.

Отчитаме и потребление към вече завършени и обзаведени имоти, в сгради с разрешение за ползване. Наблюдението ни е, че след качествен довършителен ремонт и добро обзавеждане купувачите са склонни да заплатят една идея по-висока продажна цена, за сметка на времето, което ще им отнеме за завършване на имота. Реализирахме и сделки за няколко големи ваканционни имоти в областите Благоевград, София, Варна и Пловдив.

Мартин Кателиев Матекс - Варна

Първото тримесечие на годината се характеризира със засилен интерес от страна на купувачите, но ограниченото предлагане на жилища затруднява техния избор. Сделките са приблизително 70% старо строителство и основно се финансират с ипотечен банков кредит. Малко повече от 30% от сделките са в новостроящите се сгради.  Покупките с инвестиционна цел са  една четвърт от всички с последващо отдаване под наем, при тези сделки мотивацията за покупка са отличната локация и състоянието на имота. Наблюдава се засилен интерес към къщи и парцели в близките зони (до 20 км) на град Варна. През първото тримесечие на годината се запазва темпото на сделките от първото тримесечие на изминалата 2023 година.

Иван Василев - Капитал Естейт - Бургас

През първото тримесечие имахме сделки с имоти от вторичния пазар на ваканционни имоти в област Бургас. Пазарът бе динамичен, но се забелязва забавяне в сравнение със същия период на миналата година. Основните ни клиенти за изминалия период бяха българи, чехи и семейство от Италия. В последните седмици отчитаме и засилен интерес на граждани на Израел. Очаквам летния сезон с интерес.

Ради Радев – Arco Real Estate - София

Ръстът на сделките се дължи на повишената активност на купувачите, отразена при нас с повишаване на броя на запитванията с над 20% повече в сравнение с последното тримесечие на миналата година. Отделно се разбра, че няма да се сбъднат негативните прогнози от началото на годината за повишаване на лихвите по ипотечните кредити и че като цяло няма икономически затруднения.

При нас преобладават сделките с апартаменти – 103. Другите ни сделки са с къщи – 7, с парцели – 15, с друг тип имоти – 2. Наблюденията ни са, че 70% от сделките с жилища са с имоти ново строителство, като остават да бъдат предпочитани двустайни и тристайни апартаменти.

Станислав Иванов - Армада Имоти - Пловдив

През първото тримесечие нашата статистика показва, че сделките ни са разнообразни по вид на продадените имоти, но се забелязва преимуществено покупко-продажба на имоти старо строителство, следвани от имоти на зелено, както и на чисто нови обзаведени жилища с цел инвестиция. По-малко като обем, но се осъществяват и сделки с извънградски имоти - къщи и парцели. Както показва статистиката в национален мащаб, така и ние в Армада Имоти отчитаме ръст на броя сделки през първото тримесечие на 2024г. спрямо 2023г., и дори спрямо същия период за предходни години.

Инж. Виктория Аврамова – Имоти Бг - София

Наблюдавайки сделките през първото тримесечие на 2024 г., в нашата агенция има регистриран ръст на продажбите, но не и с нивата от 14-15%, както е съгласно данните от Агенция по вписванията. Смятам, че за да сме напълно коректни не бива да правим прибързани изводи и прогнози за годината на база на броя сделки от първото тримесечие. Сключените нотариални актове от този период, и особено от месец януари, до голяма степен са отзвук и от периода от края на 2023 година. Традиционно, заради годишните отпуски и празниците, сделки се отлагат за началото на следващата година. Категорично много важен към момента е и факторът "ново строителство", при което сключването на сделка е по-скоро подписването на предварителен договор, а нотариалното производство и съответно вписването на собствеността в Агенция по вписванията е по-скоро очакваната формалност по финализиране на процес, започнал далеч преди това. Вземайки предвид нарасналия брой разрешения за строеж през 2023 г. и малко преди това, логично е да нараства и броя на формално финализираните сделки от пазаруващите "на зелено" през цялата 2024-та година. В този смисъл - статистиката от броя вписани сделки в Имотния регистър не ни дава ясна представа за моментното състояние на пазара и поведението на купувачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от Страната
След зимата: Сигнали в Helpbook за непочистени клони и опасни дървета
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Познавам двама, които от 27 години чакат балона да се спука. Тогава бяха на 38 и 40 години, а сега са пенсионери на 65 и 67 години и още говорят за балон.
61
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ясно е, че балон няма и имотите ще поскъпват. Много изоставаме от другите държави от ЕС.
60
7
 
18
 
! Отговори
Герги преди 4 седмици
Един балон, колкото по-силно го надуваш, по-силно гърми. Задава се страшен тътен по тези ширини. Ще има голям рев, че е дошъл Апокалипсиса.
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не винаги закъснява. Около мен поне двайсетина нови сгради ги направиха много бързо, но има и 4, които чак сега ги завършиха, а ги започнаха преди около 15-20 години
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
до 59 следил съм новото строителство, винаги закъснява не с месеци, а с години, като винаги цената се вдига и накрая съответно качеството пада и получаваш скъп продукт с ниско качество, а това че довършителни работ и обзавеждане излизат + 1/3 поне от цената е известно.
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Голяма измама е какво се търсело. За София търсиш, но не намираш и купуваш това, което има на пазара - двустайни ново и старо строителство и тристайни ново строителство с кухня в хола. Ако търсиш ново строителство с отделна кухня, няма. Ако търсиш тристаен с килер и мокро помещения, пак няма. Четиристайни няма. Старото строителство няма гараж. При новото, ако нещо горе-долу става, то го изкупуват много на зелено и след акт16 няма нищо свястно
56
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Живея в чужбина, тук се намират по-хубави имоти, даже по-етини. Работа, университети, болници, паркове - колкото си искаш.Когато дойде време да се връщам в България се депресирам, когато си тръгна от България се чувствам все едно летя от щастие.
55
2
 
10
 
! Отговори
Гъчо преди 4 седмици
Пак ли статия бе? Яко сте го закъсали, вчера писахте предната, истерията се разраства....
54
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какви 1000 евро на квадрат, в София, например в жк Изток вече има и по 3000 евро за квадрат. Уж престиж, но ако не беше парка е поредния презастроен квартал с ЕПК-та, стари тухлени блокчета. Почти не останаха от старите вили и къщи.
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Добре де Вярно ли не се намират имоти за покупка или под наем в София? При търсене в сайтовете излизат хиляди. Някои обяви стоят от над година, като говорим за доскоро доста атрактивни имоти- примерно къщи над 400кв.м. с обзавеждане за 300000 евро, апартаменти по 200+кв.м. за 300 000 и т.н. Същото е и в Пловдив, Бургас, Варна. Ако търсиш апартамент за 200лв наем или 20000 евро продажба в София, вярно няма. Но и продавачите и на по 1000/кв.м. често не могат да продадат. Наеми 800-900лв бол.
52
2
 
7
 
! Отговори
кур преди 4 седмици
Не че се правя на интересен, но от днеса нарочно ли слагате такива снимки. Все пак идеята е да ни приканите да си закупим жилище и ако може преди това да посетим вашите сайтове за имоти... Та с тази чудна илюстрация последното което ми идва на акъла е да потърся коптор в Панелистан!!!
51
2
 
5
 
! Отговори
кур преди 4 седмици
До Анонимен Аз давам 4 000 000 Евро за гарсониера сред малините!!!
50
2
 
4
 
! Отговори
Бай Спиро преди 4 седмици
Нещо новините отвъд океана секнаха - нещо не се пише вече за Взенков, ама за сметка на това платени статии за това колко имоти са изкупени на все по-високи цени... Брех, шъ зема и аз да си купя, щом всички това правят.
49
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Търся ново строителство, Младост, 3 стаен, до 1 млн евро. А за Манастирски ливади и 2 млн давам.
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Очаква се тази година да излязат на пазара в София 6 млн кв. м. нови.
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пичове с по 5-6-10 имота в София и Дубай. Не се напъвайте много. За всички има жилища 2 на 2 м. И вие там ще отидете.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По последни данни съотношението купувачи-продавачи вече е 1 към 1.
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
в голям град- Сф.Пд.,Вн.в център всичко по джоба.
44
2
 
9
 
! Отговори
Е, какви имоти може преди 4 седмици
да се купуват при положение, че 60% от населението има 200 лева в банковата си сметка?
43
3
 
24
 
! Отговори
Балонест преди 4 седмици
Охооо три пропагандни статии за 2 дена, явно проблемите с имотите никак не са малки. Кой каквото и да говори от тук на татък, приемаме това за индикация за балон. 15г печатане на пари и 0-ви лихви, няма как да не излязат през гъ3a на някой хора. Честито и наздраве за спекулациите на 2000-3000 евро квадрата, на липсващите имоти. Помним имотните балони в миналото, сега ще има екшън!