Говорят експертите: Какви имоти купуваме и има ли ръст на сделките?

Каква е ситуацията в четирите най-големи града у нас?
Обновена: 16 апр 2024 16:02 | 16 апр 2024 15:20, Александър Попов
107
Говорят експертите: Какви имоти купуваме и има ли ръст на сделките?

Според информация на Агенция по вписванията през първото тримесечие на тази година в няколко града в страната се отбелязва ръст в броя на сделките с недвижими имоти. Imoti.net попита няколко водещи агенции за недвижими имоти за техните лични наблюдения върху пазара на имоти в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Какви сделки с недвижими имоти имахте в началото на годината?

Манол Минчев - Innovestate - София

През първото тримесечие на тази година отчитаме ръст на броя сделки с около 16%, спрямо същия период на изминалата 2023г. Наблюдаваме засилен интерес към двустайни и тристайни апартаменти в новостроящи се сгради, основно в източните и южни квартали на град София.

Отчитаме и потребление към вече завършени и обзаведени имоти, в сгради с разрешение за ползване. Наблюдението ни е, че след качествен довършителен ремонт и добро обзавеждане купувачите са склонни да заплатят една идея по-висока продажна цена, за сметка на времето, което ще им отнеме за завършване на имота. Реализирахме и сделки за няколко големи ваканционни имоти в областите Благоевград, София, Варна и Пловдив.

Мартин Кателиев Матекс - Варна

Първото тримесечие на годината се характеризира със засилен интерес от страна на купувачите, но ограниченото предлагане на жилища затруднява техния избор. Сделките са приблизително 70% старо строителство и основно се финансират с ипотечен банков кредит. Малко повече от 30% от сделките са в новостроящите се сгради.  Покупките с инвестиционна цел са  една четвърт от всички с последващо отдаване под наем, при тези сделки мотивацията за покупка са отличната локация и състоянието на имота. Наблюдава се засилен интерес към къщи и парцели в близките зони (до 20 км) на град Варна. През първото тримесечие на годината се запазва темпото на сделките от първото тримесечие на изминалата 2023 година.

Иван Василев - Капитал Естейт - Бургас

През първото тримесечие имахме сделки с имоти от вторичния пазар на ваканционни имоти в област Бургас. Пазарът бе динамичен, но се забелязва забавяне в сравнение със същия период на миналата година. Основните ни клиенти за изминалия период бяха българи, чехи и семейство от Италия. В последните седмици отчитаме и засилен интерес на граждани на Израел. Очаквам летния сезон с интерес.

Ради Радев – Arco Real Estate - София

Ръстът на сделките се дължи на повишената активност на купувачите, отразена при нас с повишаване на броя на запитванията с над 20% повече в сравнение с последното тримесечие на миналата година. Отделно се разбра, че няма да се сбъднат негативните прогнози от началото на годината за повишаване на лихвите по ипотечните кредити и че като цяло няма икономически затруднения.

При нас преобладават сделките с апартаменти – 103. Другите ни сделки са с къщи – 7, с парцели – 15, с друг тип имоти – 2. Наблюденията ни са, че 70% от сделките с жилища са с имоти ново строителство, като остават да бъдат предпочитани двустайни и тристайни апартаменти.

Станислав Иванов - Армада Имоти - Пловдив

През първото тримесечие нашата статистика показва, че сделките ни са разнообразни по вид на продадените имоти, но се забелязва преимуществено покупко-продажба на имоти старо строителство, следвани от имоти на зелено, както и на чисто нови обзаведени жилища с цел инвестиция. По-малко като обем, но се осъществяват и сделки с извънградски имоти - къщи и парцели. Както показва статистиката в национален мащаб, така и ние в Армада Имоти отчитаме ръст на броя сделки през първото тримесечие на 2024г. спрямо 2023г., и дори спрямо същия период за предходни години.

Инж. Виктория Аврамова – Имоти Бг - София

Наблюдавайки сделките през първото тримесечие на 2024 г., в нашата агенция има регистриран ръст на продажбите, но не и с нивата от 14-15%, както е съгласно данните от Агенция по вписванията. Смятам, че за да сме напълно коректни не бива да правим прибързани изводи и прогнози за годината на база на броя сделки от първото тримесечие. Сключените нотариални актове от този период, и особено от месец януари, до голяма степен са отзвук и от периода от края на 2023 година. Традиционно, заради годишните отпуски и празниците, сделки се отлагат за началото на следващата година. Категорично много важен към момента е и факторът "ново строителство", при което сключването на сделка е по-скоро подписването на предварителен договор, а нотариалното производство и съответно вписването на собствеността в Агенция по вписванията е по-скоро очакваната формалност по финализиране на процес, започнал далеч преди това. Вземайки предвид нарасналия брой разрешения за строеж през 2023 г. и малко преди това, логично е да нараства и броя на формално финализираните сделки от пазаруващите "на зелено" през цялата 2024-та година. В този смисъл - статистиката от броя вписани сделки в Имотния регистър не ни дава ясна представа за моментното състояние на пазара и поведението на купувачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от Страната
След зимата: Сигнали в Helpbook за непочистени клони и опасни дървета
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Който е икономически грамотен лесно би пресметнал, че изплащането на кредит за покупка на жилище струва по-малко от наема, който се плаща за същото жилище за периода на кредита. При това ако си под наем оставаш без нищо.
81
0
 
14
 
! Отговори
Неграмотен преди 4 седмици
Който се опитва да прави сметки, да ги направи година по година за 20-30 години напред, колкото ще му е срока на кредита, ако ще взима кредит. Променливите параметри са заплатата, която средно се вдига с 10-11% на година, цената на жилището, която расте с по-голям процент от заплатата и размера на наема, ако живее под наем, който също расте доста бързо. Накрая в сметката се включва и собствеността - при живот под наем нямаш такава, а при покупка на жилище то остава с по-висока цена от покупната
80
8
 
3
 
! Отговори
Кредитен милионер преди 4 седмици
Истината е, че винаги е късно да купиш земеделска земя и имоти... На времето земята по 20 лева сега 4000 лева. Имот в София 50 к лева сега 300 000 лева. Добре че имам 1000 декара и 2 имота в София с кредити... От 0 станах милионер. Та толкова с балони те хехе
79
5
 
19
 
! Отговори
ХахА преди 4 седмици
Преди 20 години цената на апартамент в центъра *** столицата беше равна на 10 години наем. Сега е равна на 40-60 години наем. Ти описваш съвсем друга икономическа реалност и сметките ти със сигурност са правилни, но за онова време и събитията които са се случили в последствие. Бг няма втори път да я приемат в ЕС, заплатите няма да минат западните които са от години в стагнация. Аз описах пример за 100м2 до парламента наем 700евро, а за да го купиш с кредит ще ти излезе 650К
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Неграмотен /78/ - Този когото описах в коментар 79 дори не е успял да се накефи добре на получените наготово пари, защото наскоро след сватбата му започнала инфлацията, за която още се носят легенди. Но ти наистина си прав, няма смисъл да се опитваш да обясняваш на не много умни хора. Но аз допускам, че този, който непрекъснато пише тук за балон и се представя за програмист с голяма заплата, всъщност нито има големи доходи, нито разполага с кеш, за да купи апартамент.
77
5
 
6
 
! Отговори
До 64 преди 4 седмици
И аз познавам един, пенсионер е. За него знам, че навремето е бил хубаво момче, единствен син и когато се оженил и неговите родители, и тъстовете дали на младите достатъчно пари, за да изплатят общинското жилище, което им осигурили с яки връзки - двустайна панелка на новобрачни без деца. Това е било през 1987 г. Гяволът заявил "Сега апартамент не се купува!" Скъпо му се виждало, а нормираният наем бил нисък. И го ударили на живот. Днес още са под наем в това жилище заедно със син, снаха и внуче
76
7
 
10
 
! Отговори
Неграмотен преди 4 седмици
Покупката на жилище е инвестиция в бъдещето, но икономически неграмотните не го разбират. Те си гледат моментното състояние и не схващат, че след 10-20-30 години нещата ще са много различни. Неграмотните си живеят под наем, чакайки балона да се спука. Минават години, пенсионират се, доходите им рязко падат и изведнъж се оказва, че пенсията им отива почти изцяло за наема.
75
4
 
7
 
! Отговори
Неграмотен преди 4 седмици
Икономически неграмотни са тези, които не виждат, че нещата се променят. Давам пример. Някой си е купил двустаен е София преди 20 години. Тогава е струвал 40000 евро. Купил го е с 25% налични (10000 евро) и с 25 годишен кредит за 30000 евро. Месечна вноска 175,37 евро (343 лева) при 5% лихва. Средна заплата през 2004 година е била 293 лева. Сега средната заплата е над 2000 лева (над 1000 евро), същото това жилище го продават за 120000-150000 евро, а вноските са малка част от средната заплата.
74
2
 
17
 
! Отговори
ХахА преди 4 седмици
Тука разни икономически неграмотници ми слагат минуси. Само да обясня че 390К евро, ако не ги платиш в брой, с кредита се превръщат на 650К евро и като му добавиш данъка и подръжката, този апартамент стана златен. А стещу 700 можеш да си живееш безгрижно в него. Та в една нормална среда атойността на наема е определящ фактор за цената на имота. При такива съотношения и толкова обяви с празни жилища нормално няма инвеститори, тоест няма недостиг на продаваните такива та цъкайте минуси
73
1
 
16
 
! Отговори
Фотолюбител преди 4 седмици
Снимката е възхитителна, иде ми да си купя не един, а няколко имота.
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Реалната цена е 50 евро на квадратен метър. Другото е балон
71
1
 
16
 
! Отговори
Факт преди 4 седмици
Балона се наду последните 3 години
70
1
 
16
 
! Отговори
Мдааа преди 4 седмици
Реалната цена си е точно 500-600 евро.
69
8
 
9
 
! Отговори
Факт преди 4 седмици
Докато едни много години чакат балона даде спука, други си купиха апартаменти, изплатиха ги, плащаха по кредита по-малко отколкото е наема и сега си живеят живота.
68
8
 
7
 
! Отговори
ХахА преди 4 седмици
Когато за 700 евро можеш да наемеш апартамент 100 кв чисти до парламента, а в същото време му искат 390к евро, сами преценявайте дали е балон. 557 наема :) Обявите за наеми в стошицата са хиляди и мога да кажа прекалено много за такъв малък град!!!
67
3
 
19
 
! Отговори
Реално преди 4 седмици
Цена на кв.м в България 500-800 евро в зависимост от материалите, 1000-1200 евро продажба при изрядни външни площи! Един гараж в Германия струва между 6000 и 11000(лукс) евро, а в България вече стига до 35000 евро! Тази година март ми го предложиха при запитване. Сега идвам от Португалия цените на имотите са с по 15% до 40% по ниски, а качеството им е доказано. В Германия поне 30% на имотите са строени от португалци! Единствено езика ме задържа, но с английски става! 3000 евро и без канализация
66
3
 
10
 
! Отговори
Off преди 4 седмици
Купувайте братя, не остана!
65
1
 
12
 
! Отговори
Утре ще има ли преди 4 седмици
Статия
64
3
 
8
 
! Отговори
Данък празен имот преди 4 седмици
5000 евро на година. ТАВАН НА ЦЕНИТЕ
63
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Балон има само в мечтите на безимотниците.