Театрални алтернативи

Пърформанс от Германия и Уъркшоп в метода на Театъра на потиснатите този уикенд в Червената къща.
20 апр 2007 18:39,
Театрални алтернативи
Франк Кльотген. Снимка: www.hirnpoma.de

От 20 до 22 април в Център за култура и дебат “Червената къща “ предстоят интересни театрални събития.

В петък предстои текст-пърформансът на Франк Кльотген - слам-поет, писател и певец. Събитието е част от от поредицата “Страница със сцена” - шест текст-пърформансa на едни от най-изявените автори на немскоезичната литература на живо ,което се осъществява в партньорство с Гьоте-институт.

Авторът ще представи текстове из новата си книга “Will Kacheln”, издадена на 21 март 2007 г.

Франк Кльотген има над 600 текст-пърформансa из цяла Европа. От над 20 години той е певец на немската алтернативна група Marilyn's Army, с която е записал 13 диска. За хипертекста си "Aaleskorte der Olig" получава наградата за интернет литература "Pegasus" на немския седмичник DIE ZEIT.

През 2004 издава първия хипер-роман „Spatwinterhitze" на CD-ROM (издателство "Voland & Quist"); през 2005 публикува мюзикъла „Endlose Liebe/Endless Love" в Интернет.

Учил е комуникационни науки и в момента работи като webmaster на Universal Music Германия. Франк Кльотген изпълнява поемите и картките си истории без никакво четене и хартия в ръце. Наскоро той издаде новата си книга/CD "Will Kacheln" (Voland & Quist), която съдържа най-добрите му пърформанс текстове.

Пърформансът ще е на немски език, със субтитри на български. Ако субтитрите не са ти наложителни, виж www.hirnpoma.de

На 20 април започва друг интерактивен театрален експеримент - форум-театър уъркшоп с водещ - носителят на Creative Wales Award - Иуън Бриок, Уелс, Великобритания.

Уъркшопът въвежда в метода на Театъра на потиснатите, развит от бразилския драматург Аугусто Боал. Форум-театърът е начин да поставим и изследваме на сцена ситуации, в които чувстваме (или сме чувствали), че възможностите ни като индивиди или общност са били атакувани и подложени на изпитание.

На 22 април от 18 часа ще бъде и самото Форум-театър представление.

Уникалното при Форум-театъра, на което българската публика ще стане свидетел в неделя, 22 април в Червената къща, е, че публиката е най-важният елемент в представлението.

Всяко представление е изключително, по простата причина, че се създава, променя и обживява от публиката. Това е най-интерактивната форма на театъра, създадена от бразилеца Аугусто Боал като реакция на различните форми на потисничество в обществото и форма на психотерапия.

В разиграването на конфликтни ситуации на сцената, всеки може да отиграе ситуации, които поставят на изпитание личността в ежедневието. Така твърди Боал, от монолог на актьорите театъра се превръща в полезен социален диалог, време, в което си себе си, а не пасивно наблюдаващ.

Иуън Бриок, който ще води и специален уъркшоп пред български студенти за Форум–театър 2 дни преди представлението, е носител на престижната в Обединеното Кралство награда Creative Wales Award за миналата година заради инсталацията си „Sensory Labyrinth“. Освен в Уелс, Дания, Португалия и Ирландия, тя беше представена и в България.

Иуън е известен с работата си в посока на интегрирането на млади хора в неравностойно положение посредством театъра, различни форми на изкуството и разнообразни креативни подходи.

Уъркшопът е на английски език. Входът за представлението е безплатен.
Гостуването на Иуън Бриок се осъществява със съдействието на СНЦ за изкусво и образование „Биведа”. Проект „Преходни пространства” се реализира с подкрепата на програма МАТРА КАП на Посолството на Кралство Нидерландия в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание