Гледаме спектакъла "Лапис Лазули" на 25 май в Пловдив

Еврипидис Ласкаридис представя копродукцията на фестивала One Dance
18 яну 2024 11:04, Петър Бойчев
1
Гледаме спектакъла "Лапис Лазули" на 25 май в Пловдив
Снимка: One Dance

Гръцкият хореограф и режисьор Еврипидис Ласкаридис, едно от водещите имена на световната сцена на изпълнителските изкуства, идва за първи път в България на 25 май. Ласкаридис, известен с изследванията на абсурдността и трансформациите в творчеството си, ще представи най-новата си сценична творба "Лапис Лазули" по време на 16-отото издание на международния фестивал за танц и пърформанс One Dance (до скоро ONE DANCE WEEK).

В "Лапис Лазули" Еврипидис Ласкаридис изследва редица противоположности като материалното и духовното, съня и кошмара, съзнателното и подсъзнателното, като изгражда на сцената гъста мрежа от антитези. Основен фокус на спектакъла е екзистенциалната ни връзка със страха и ужаса.

Лапис Лазули носи името на известния “Райски камък” в наситени сини цветове, който свързва недрата на земята с човешките обичаи и мистиката. От една страна, камъкът символизира връзката с природата и първичното сътворение, а от друга - фантазиите и митовете, неизвестното и необяснимото. От него се извлича пигментът ултрамарин, кодиран в ритуали и практики от древността до днес - от японското декоративно приложно изкуство и средновековните фрески до картините Ив Клайн и неговото радикално синьо.

Подобно на камъка, спектакълът на Еврипидис Ласкаридис е с двойнствен характер. Той е размисъл за съществуването като постоянно търсене на баланс между противоположности - земното и небесното, низкото и възвишеното, животинското и духовното във всеки един. Лапис Лазули превъплъщава тихата война в човека между първичните инстинктите и висшите способности на интелекта и духа.

Спектакълът, продукция на Onassis Stegi, е копродуциран от фестивалната мрежа Big Pulse Dance Alliance и One Dance Festival и ще бъде представен пред българската публика седмици след световната си премиера в Атина през април.

Билети ще намерите в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от мрежата на Epaygo.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нищо не разбрах.Мерси.