Приказки от Грузия, с песни и танци

Амсамбъл "Грузински легенди" представя балетния спектакъл "Самая" у нас
Обновена: 31 мар 2011 12:32 | 31 мар 2011 12:31,
4
Приказки от Грузия, с песни и танци
Снимка:: Личен архив

Най-талантливите музиканти, танцьори и певци на Грузия от ансамбъла “Грузински легенди” споделят хилядолетната традиция на Кавказ с новото си шоу “Самая”.

Те ще гостуват у нас на 31 май в зала 1 на НДК от 20,00 ч. .

“Самая” е алегоричен разказ за вечната борба между доброто и злото, сказание за битки и победи, за любов и омраза, за живота и смъртта, и най-вече за гордостта и смелостта на грузинския народ.

Историята е сътворена от множество малки лични драми, всяка, от които е пресъздадена посредством танц, музика и песен.

Обратно на обикновената драматична постановка, където зрителят е поставен да изучава и следи фабулата, тук поради спецификата на жанра, действието на сцената директно се пренася като чувство в душата му и отприщва поток от емоционални преживявания.

Изпълнителите казват, че грузинският танц е като огледало на живота - в него се отразява цялото му разнообразие.

Някои части от разказа акцентират на смелостта и куража на юнаците, а други върху елегантността и грациозността на героините.

На сцената се пресъздават сватбени ритуали, любовни обети, дадени в подножието на заснежения Кавказ, яростни дуели, надбягвания с коне, главозамайващи пируети и всичко това е представено с почти немислимата техника на изпълнение на палци в меки обувки.

Танците са съпроводени от традиционна грузинска музика, а в представлението има соло изпълнения на великолепни перкусионисти и свирачи на саламури (традиционен духов инструмент).

“Грузински легенди” е музикално-балетна трупа, която е стъпила на вековната кавказка традиция.

Техните спектакли се възприемат днес по световните сцени като спиращи дъха музикални събития.

Древни предания са интерпретирани по необикновено красив начин от грузинските танцьори, певци и изпълнители.

Полетът на фантазията в хореографията, пъстрият избор на костюми и богат декор, както и красивата музика пренасят за нула зрителя чрез пир на сетивата в заснежения Кавказ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Къде бяхте на Сухишвили, бе (ай да не казвам, че сте срам за професията!).Ако не ви пуснат някой прес релийз да препишете, ей така ще си остане празен сайта.Щото трябваше някой "културен" редактор да се размърда до НДК, която беше продадена за два спектакъла - единия извънреден в същия ден, и после да си размърдате главите, да напишете два реда. А сега им пуснали по мейла да копи-пейстнат "голямата новина" и вече са готови с "приказки, песни и танци от Грузия". Мързели.
2
0
 
8
 
! Отговори
галактика преди 13 години
*Техните спектакли се възприемат днес по световните сцени като спиращи дъха музикални събития* ---- Това може да се каже за спектаклите на всички бивши съветски републики - ненадминати
1
1
 
5
 
! Отговори
offline преди 13 години
"Сухишвили" са номер едно (65 години история и световна слава)! Зала 1 беше продадена два пъти и са направили два спектакъла в един ден!!! Такова чудо поне аз не си спомням.... Тези "Грузински легенди"изобщо не ги знам какви са.....