Театърът, който стига отвъд новините

Или как представя истината японецът Йоджи Сакате
11 юни 2015 17:11, Петя Славова
0
Театърът, който стига отвъд новините
Снимка: Театър "София"

Премеждията на младо момиче, което отказва да ходи на училище, защото е тормозено от съучениците си са проследени в пиесат "Таванът".

Постановката на японеца Йоджи Сакате бе представена в Театър "София", а режисьорът сподели пред Dnes.bg , че се интересува от театъра, който изследва социалните процеси и така играе ролята на медия, но по-значима.

Лицето на театъра на Йоджи Сакате е да експериментира с нови подходи, които представя в пиесите си. Идеята му е темите, с които занимава зрителите, да са познати от вестниците и радиото. Но ги развива и представя съвършено различна гледна точка от тази на новините.

"Вестниците и медиите като цяло предават много новини от всякакви сфери. Същността им често остава скрита за публиката. Аз се опитвам да стигна отвъд новините, като се срещам с хората, показани в тях и лично ги интервюирам. Така разбирам наистина какво казват по дадената тема. Това е един по-бавен метод за предаване на историята, но така хората могат да са сигурни, че виждат и чуват по-голямата част от истината. А това е важно", отбелязва той.

Още по темата

Йоджи Сакате е убеден, че не само медиите вредят с непълната си често информация, но и правителствата като цяло. "В Япония има разположени американски военни бази на някои от южните ни острови – разказва той – Когато правителството планира да я премести на друг остров, то не попита хората, които го обитаваха. В един момент новината бе съобщена направо по телевизията. И то във време, когато процесът вече бе факт и не можеше да бъде спрян. Ето как правителството използва медиите за собствените си цели, а те вместо да му се противопоставят изпълняват зададеното от тях". Затова и Сакате решава да направи платформа в интернет, където води дискусии с хората. Там те се обединяват срещу проекто-закони, които правителството на Япония иска да приеме. Опитват се да променят нещата.

"Всички хора, дори в най-обикновен ден е хубаво да се интересуват от случващото се в държавата им и по света", убеден е Сакате и именно затова се занимава с театър. От сцената той представя своята гледна точка, която със сигурност влияе на зрителя. Трупата му в момента се състои от 20 души – 14 актьори, а останалите са подкрепящ персонал.

В пиесата му "Таванът" събира различни характери, някои от които се опитват да избягат от всекидневието, а други искат да останат в него. Често се захваща и с пиеси, които не са на японски автори. Интересът му попада и върху сръбската драматургия.

У нас не идва за първи път. Гостувал е преди няколко години в Народен театър "Иван Вазов". Вижда България като страна, която всеки ден се развива, но стремейки се да запази позицията си на европейска страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: театър СофияСакате
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари