Театрали искат кризисен план за спасяване на сценичните изкуства

За това настоя екипът на Младежкия театър
24 юни 2015 17:07, Петя Славова
0
Театрали искат кризисен план за спасяване на сценичните изкуства
Директорът на Младежкия театър Влади Люцканов. Снимка: Булфото

Държавата спешно да предложи кризисен план за  спасяване на сценичните изкуства, настоява екипът на Младежкия театър "Николай Бинев" в предоставено на медиите отворено писмо до висшите държавни институции и до Съюза на артистите в България.

"Надяваме се, че държавата ще прояви поне минимална заинтересованост в търсенето на дългосрочно решение на проблемите, дискредитирали въведената през 2010 г. реформа", се посочва в писмото.

Отбелязва се, че идеята държавните театри да преминат на вече проверения, работещ модел на финансиране на общинските театри в София е била много добра, но не е осъществена пълноценно. Това е отворило вратички за недобросъвестно източване на системата на финансиране и е довело до сегашното състояние на фалит на голяма част от културните институти, според театралите.

Според писмото на артистите, създадената ситуация изисква спешна намеса на държавата под формата на кризисен план, който да включва на първо време оцеляване на системата, а после - нейното балансиране посредством реалистични прогнози и мерки, осъществени на истинско широко експертно ниво, а не от неясни действия на "експерти", които са далеч от реалностите, с които се сблъскват работещите в театъра.

И не на последно място - държавническо мислене и мерки, които театралните мениджъри да предприемат за подобряване на условията на труд и заплащане на работещите в сферата на сценичните изкуства. Нуждаем се от спешна реформа на Реформата, се посочва в писмото.

Липсата на национална стратегия в сектора е основната причина за катастрофалната ситуация, в която се намира българската култура, смятат от Младежкия театър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари